Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

vineri, 29.03.2024

Următorul nivel

GALERIE
mihai chiper200
  • mihai chiper200
- +

Cum să te împotriveşti prin mijloace democratice unui tăvălug autocrat care vrea controlul justiţiei şi anihilarea statului de drept?

Pe actualul nivel de contestare şi protest, trecerea legilor justiţiei este ca şi făcută. Un an de activism în stradă, fără precedent după 1989, nu a intimidat majoritatea PSD-ALDE-UDMR. Protestele de weekend au devenit obişnuite ca mersul la biserică. Nu mai impresionează pe nimeni.  Atunci când a demarat modificările legilor 303, 304 şi 317 din 2004, alianţa PSD-ALDE-UDMR a luat în calcul mişcări de stradă de anvergura celor din luna februarie 2017. S-au uitat la experienţa maghiarilor şi polonezilor, obosiţi şi resemnaţi după lungi proteste. A observat reuşita lui Orban şi lui Kaczynski, deloc intimidaţi de prelegerile sfătoase ale Europei. Prin urmare, scenariul actual este să-i lase pe români să fiarbă în suc propriu, să le explice ambasadorilor că nu înţeleg despre ce e vorba din cauza traducerii legilor după ureche, iar comunicatele de pe site-ul Departamentului de Stat sunt scrise de nişte anonimi americani. Vor merge până la capăt, nesocotind Comisia de la Veneţia, ignorând şi o foarte posibilă activare a articolului 7 din tratatul UE.

România e pe cont propriu şi penalii au înţeles-o. Oricât de bine intenţionaţi şi convinşi ar fi să sprijine o ţară în derivă, occidentalii nu ne pot salva de „ai noştri”, de noi înşine. Iar aici jocurile sunt aproape făcute. Preşedintele poate încetini paşii procesului constituţional, dar nu are cum să-l blocheze, fără să încalce Constituţia. Curtea Constituţională, unde se strâng contestaţiile, e demult în tandem cu PSD. În ceea ce priveşte perspectiva declanşării unei lupte pentru putere în interiorul PSD, între Liviu Dragnea şi Mihai Tudose, pe care se scontează în culisele politicii, e fals să fie privită ca o dispută pro sau anti-justiţie.

Atât timp cât în Parlament există o majoritate anti-justiţie, iar camerele sunt conduse de doi demnitari sub anchetă, nu vor face decât să se replieze şi să încerce să creeze periodic noi şi noi breşe în legislaţie.

Prin urmare, ce i-ar face pe nişte infractori să se oprească? Cum ar putea fi speriate nişte reţele de penali de nervii civilizaţi ai cetăţenilor? Pe actuala paradigmă, suntem nişte miei buni de tăiat. De oameni civilizaţi nu le va fi frică niciodată. Regulile protestului politicos sunt de respectat într-o luptă în care te confrunţi cu un adversar decent, care înţelege interesul general. Când ai în faţă o megastructură de infractori şmecheri, dornici să scape de închisoare şi vor liber la furat, trebuie să te aştepţi la o luptă în care cuţitul împlântat în spate e scopul final.

Am ajuns în punctul în care nu se mai poate fără trecerea la următorul nivel: o radicalizare a mesajului străzii. Fără o grevă generalizată, blocarea non-violentă a unor instituţii cheie, cum ar fi Parlamentul, vor merge înainte fără să clipească. Acte artistice precum parastase simbolice, plimbatul trolerelor prin faţa sediilor PSD, înseamnă artă pentru artă, fără o stare generalizată de revoltă. Fără să se simtă furia unui val care-i poate mătura, fără să aibă reprezentarea clară a unui pericol existenţial mai puternic decât frica de braţul legii, nu vor da înapoi. Ne trebuie o stare de urgenţă civilă.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Cine profită de madam Şoşoacă

Pavel LUCESCU

Cine profită de madam Şoşoacă

Campania care urmează la Iaşi nu trebuie să devină un circ de tip Şoşoacă, decât dacă vrem să ne batem joc de viitorul acestui oraş. Nu vreau să spun că madam SOS România ar trebui ignorată, ci că n-ar fi rău dacă am încerca să înţelegem mai mult ce are în cap când vine vorba de viitorul oraşului şi mai puţin ce vrea ea să ne vândă, adică scandal.

opinii

Distrugerea statuilor

Alexandru CĂLINESCU

Distrugerea statuilor

Frenezia negatoare woke e urmarea obscurantismului, a fanatismului şi a inculturii. Ideologii woke au cale liberă în mass-media, au pătruns în universităţi şi în şcoli. Acţiunile lor n-au nimic comun cu adevărul istoric. Ei pretind că fac dreptate celor ai căror strămoşi au fost umiliţi şi exploataţi, în realitate manipulează istoria şi adâncesc fracturile sociale.

De ce este atât de aspru Postul Mare?

pr. Constantin STURZU

De ce este atât de aspru Postul Mare?

Faţă de celelalte posturi de peste an, Postul Mare (care precede Sfintele Paşti) este considerat unul aspru, atât din punct de vedere alimentar, cât şi din alte puncte de vedere. De ce este – sau ni se pare a fi – Postul Mare atât de aspru? De ce, în genere, ne este atât de greu să postim? Din mulţimea de posibile răspunsuri, să reflectăm azi la trei dintre ele.

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

pulspulspuls

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister tace şi face pe piaţa politichiei locale în această perioadă, stimaţi electori: cine va face listele de candidaturi de la parlamentarele din toamnă la liberalii ieşeni? 

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

    Intrebarea zilei

    Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

    vezi raspunsuri