Urmează două mari sărbători cu cruce roșie, dar și altele cu cruce neagră. Dacă reînfloresc trandafirii vom avea toamnă frumoasă

marți, 13 august 2024, 03:03
2 MIN
 Urmează două mari sărbători cu cruce roșie, dar și altele cu cruce neagră. Dacă reînfloresc trandafirii vom avea toamnă frumoasă

Până se încheie luna august 2024, mai au loc câteva sărbători religioase importante. Dacă în prima parte ortodocșii au prăznuit Scoaterea Sfintei cruci, Schimbarea la Față a Domnului și postul Adormirii Maicii Domnului, joi este Adormirea Maicii Domnului, iar pe 29 august Tăierea capului Sfântului Ioan Botezătorul.

Romanii au dat denumirea de,,August” acestei luni după împăratul roman ,,Augustus”, iniţial numită ,,Sextilis”, deoarece a fost a 6-a lună în vechiul calendar roman. Grecii numeau luna august ,,Metageitnion”. Mai mult, în emisfera nordică august cade în timpul verii, pe când în cea sudică luna pică pe perioada iernii. În majoritatea ţărilor europene, această lună reprezintă perioada de concediu pentru mulţi angajați.

,,Sfânta Maria Mare” este prăznuită pe 15 august

Joi, 15 august, credincioșii, ortodocși și catolici, prăznuiesc Adormirea Maicii Domnului sau ,,Sf. Maria Mare”, una dintre cele mai însemnate sărbători religioase din caledarul bisericesc. Sfânta Maria este marcată de două ori pe an. În data de 15 august, creștinii sărbătoresc Adormirea Maicii Domnului, fiind o zi liberă oficial în România, iar pe 8 septembrie se sărbătorește Nașterea Maicii Domnului în Biserică.

Adormirea Maicii Domnului este una dintre cele mai antice sărbători dedicate Fecioarei Maria. Deși nu sunt dovezi evidente despre prezența sa, Cultul Maicii Domnului a început să se dezvolte în secolul al V-lea, după hotărârea Sinodului IV Ecumenic că ea este Născătoare de Dumnezeu. Originea sărbătorii este necunoscută precis, însă locul unde se găsește mormântul Maicii Domnului și biserica construită deasupra lui sunt prezervate în prezent în Orașul Sfânt, Ierusalim, lângă Grădina Ghetsimani. Pelerinii pot vizita și o icoană a Maicii Domnului, numită Ierusalimitissa, situată în spatele mormântului Maicii Domnului din biserică.

CITESTE SI: Icoanele făcătoare de minuni din județul Iași. Știați că una din ele e găzduită chiar de Catedrala Mitropolitană?

Ca și în cazul altor mari sărbători creștine, nici de Adormirea Maicii Domnului nu se lucrează și nu se spală rufe. Potrivit traditii-superstitii.ro, această sărbătoare se ține pentru sănătate, dar și pentru căsătorie, vindecare, ocrotire.

În unele sate, o masă este organizată în curtea bisericii, unde participă atât localnicii, cât și vizitatorii din alte sate. O altă tradiție implică pomana, se oferă fructe și mâncăruri pentru sufletul celor decedați. Toate alimentele care vor fi împărțite, mai întâi sunt sfințite la biserică. În plus, există convingerea că înflorirea trandafirilor în jurul sărbătorii Sfintei Maria indică faptul că va urma o toamnă lungă și mai plăcută.

Sărbători cu cruce neagră

De asemenea, creștinii ortodocși trebuie să știe că mai sunt trei astfel de sărbători, dar cu cruuce neagră: vineri, 16 august, Sfinții Martiri Brâncoveni; sâmbătă, 17 august, Sfântul Mucenic Miron și Sfântul Gheorghe Pelerinul. Ulterior, pe 23 august, Sf. Mucenic Lup. La finalul lunii, pe 30 august, se prăznuiește Sf. Ierarh Varlaam, Cuviosul Ioan de la Rasca și Secu, Sfântul Alexandru.

Publicitate și alte recomandări video

Comentarii