Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

Urs în judetul Iaşi? Urme ciudate în zona Dobrovăţ, făcute publice de un inginer silvic. Unde duc indicaţiile?

GALERIE
urs
  • urs
- +

O serie de urme inedite găsite într-o pădure din apropierea Iaşului a pus pe jar o întreagă comunitate.

“Urs în pădurea Bârnova-Dobrovăţ? Ce informaţii avem şi de ce nu ar trebui să ne îngrijoreze, nici dacă se confirmă.

Ieri un inginer silvic a postat două fotografii cu urme pe Codrii Iaşilor - cunoaştem, preţuim, păstrăm (pe prima o vedeţi mai jos) susţinând că au fost făcute în pădurea Bârnova-Dobrovăţ. Între timp am aflat că ar fi vorba de zona Focşasca, comuna Tăcuta, puţin la sud de pădure. Am analizat mai multe variante (inclusiv câine de talie mare cu rahitism, urme duble), dar consultând mai mulţi specialişti urmele din poză se confirmă ca, foarte probabil, urme de urs tânăr. În special cele cinci degete clar vizibile, şi călcătura de plantigrad, cu "călcâi" impregnat, sunt semne distinctive.

Un urs a fost filmat recent in judetul Botosani si a fost confirmat oficial si langa Roman

Rămâne evident problema confirmării locaţiei. Nu am reuşit să obţinem pozele orginale care, fiind făcute cu telefonul, ar da o confirmare adiţională. Au apărut bineînţeles şi suspiciuni în comentarii: "Vrea sa intimideze lumea, nu-i plac oamenii cu camera foto care descoperim neregulile pe care le fac, tăind pădurea ilegal."

Noi nu ne-am grăbi în acest sens, şi am da mai multă încredere personalului silvic, în această situaţie. Este complet plauzibil ca ursul să ajungă, accidental, în zona noastră. Zona de dealuri este un habitat natural al ursului, el fiind împins în zona de munte de activitatea umană cu secole în urmă. Urs a fost filmat în judeţul Botoşani anul trecut. A fost confirmat recent lângă Roman. De la Roman la Iaşi este continuitate de pădure, un animal ca ursul poate parcurge dinstanţa respectivă în o noapte. Deci se poate.

De ce nu ne îngrijorează - nici pe noi, care suntem des în pădure, chiar în grupuri mici sau singuri? În primul rând şansele ca o populaţie de urs să se stabilească aici sunt foarte mici, fiind o pădure cu multă activitate, de la exploatări la activitatea recreativă, şi care nu e conectată sau în apropierea unui corp de pădure mai mare unde să se poată retrage. Chiar dacă s-ar stabili urs în zonă, în regiunile montane s-a convieţuit cu ursul dintotdeauna, şi credem că putem învăţa să convieţuim paşnic cu o populaţie mică de urs, dealtfel specie protejată şi care poate fi gestionată cu măsuri preventive corecte (unde autorităţile au o răspundere!). Apoi pentru că mergem des la munte şi întâlnim urme de urs, fără a avea probleme, faptul în sine nu e ceva excepţional, doar localizarea nouă.

Este motiv să nu mai ieşim la pădure? Deloc! Vom continua să ieşim şi acest sfârşit de săptămână. Ca precauţie, în zonele cu vizibilitate redusă puteţi avea grijă să faceţi zgomot (vorbitul puţin mai tare e mai mult decât suficient, şi dovedit ca foarte eficient), iar dacă ieşiţi cu câine, ţineţi-l în lesă. Un urs rătăcit se va retrage imediat când simte omul, dar un câine îl poate urmări, hărţui şi provoca. Dacă, absolut improbabil, chiar vedeţi ursul, retrăgeţi-vă încet cu faţa spre animal. În special dacă sunteţi aproape de o localitate, sunaţi la 112 după ce aţi ajuns la o distanţă respectabilă. Autorităţile din zonă pot lua câteva măsuri de precauţie suplimentare, în special dacă sunt tomberoane cu resturi menajere lângă pădure, stupi duşi în pădure sau animale păscute liber.

Ce vom mai face noi? Ţine ochii mari după urme! Ar fi excepţională o confirmare din alte surse. Ceea ce vă rugăm şi pe voi , dacă daţi de o urmă interesantă, pozaţi-o, eventula cu GPSMapsCamera, şi trimiteţi-ne-o! Poate aflăm că biodiversitatea pădurii noastre şi valoarea ei de conservare tocmai a crescut cu un animal de talie mare, simbol, cu care, dacă îl gestionăm cu înţelepciune şi respect, putem convieţui!”, se arată pe pagina de Facebook-Codrii Iasilor.

Pe această temă primarul comunei Dobrovăţ a scris pe pagina sa de Facebook umătoarele: “Voi publica o adresă a Direcţiei silvice Iaşi. Din punctul meu de vedere orice panică legată de această situaţie este inutilă. Nu s-a clarificat încă dacă vreun exemplar de URS s-a apropiat de comuna Dobrovăt. Nu există alte dovezi decât urma din fotografia pe care o voi ataşa. (în zona Focşasca, comuna Tăcuta) Pe de altă parte consider necesar să fiţi informaţi. În caz de veţi identifica un semn al prezentei unui exemplar de URS vă rog să anunţaţi de urgenţă“

 

 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Alianţa PSD-PNL, mai puternică decât Putin?

Cosmin PAȘCA

Alianţa PSD-PNL, mai puternică decât Putin?

Să luăm exemplul Iaşului. Peste un an-doi, Marius Ostaficiuc va afirma că filiala AUR a fost „capturată” şi va reveni la PSD, Tudor Ciuhodaru îşi va redescoperi „umanismul” şi se va întoarce la partidul lui Dan Voiculescu (aripa televizată a PSD), iar Ciprian Paraschiv îşi va aminti că a fost cândva liberal. Şi mulţi alţii, totul multiplicat cu 41 la nivel de ţară. Controlează azi PSD-PNL România cu 55%? Să vedeţi peste doi-trei ani când o să râdă de Putin cu alea 87% ale lui.

opinii

Bunici obraznici

Briscan ZARA

Bunici obraznici

Bunicii îşi descoperă în nepoţi un scop în viaţă şi nu-i lasă pe aceştia să înveţe nimic din propriile greşeli. Având mult timp la dispoziţie, ei execută toate treburile, odraslele neavând voie să mişte un deget. Mâncarea li se serveşte la pat, în faţa televizorului, totul este aranjat în farfurie în aşa fel încât plodul să nu facă altceva decât să îşi bage singur în gură. Dacă lenea e prea mare, chiar şi acest mic inconvenient se rezolvă de către mereu atenţii şi mereu săritorii bunici: copilul e hrănit în gură. El nu trebuie să îşi aleagă hainele, să îşi spele vasele din care a mâncat, nu mai vorbesc de gătit. Copiii crescuţi de bunici nu ştiu să facă nimic! Pentru că nu au fost lăsaţi să facă. Li s-a pus totul la nas.

Noi, femeile

Cristina DANILOV

Noi, femeile

O fată nu trebuie să rupă cămașa colegului pentru a scăpa de batjocura lui. O adolescentă are dreptul de a citi pe o bancă în parc, așa cum citeam eu cândva, fără să fie agresată și apoi umilită de autorități doar pentru că este femeie. Se poate? Desigur, egalitatea între sexe e un principiu care se învață și societatea de azi ne cere tuturor să facem efortul de a ieși din stereotipurile în care ne-am format și să participăm deschiși la această lecție a umanității.

Între artă şi credinţă

Nichita DANILOV

Între artă şi credinţă

Se pare că noi nu încercăm să ne împăcăm cu gândul că trăim într-o lume imperfectă şi dorim, cu tot dinadinsul să transformă imperfecţiune în perfecţiune, gândind şi, mai ales, acţionând, cât mai corect politic. Aliniindu-ne, cu alte cuvinte, la noile standarde ale politicilor culturale, care dau naştere la noi aberaţii ideologice, la fel de nocive ca şi cele din perioada comunismului, la ameninţări şi la vărsări de sânge.

pulspulspuls

Câteva observaţii din dronă asupra întâmplărilor nefericite de la Vniversitate

Câteva observaţii din dronă asupra întâmplărilor nefericite de la Vniversitate

Acuma, dacă tot s-a terminat cu agitaţia de la Vniversitatea din Copou, haideţi să facem două-trei observaţiuni mai detaşate, fără presiunea votului, presiune care a tot apăsat şi în afara instituţiei în aceste ultimel zile. 

Caricatura zilei

Putin a mai câștigat un mandat de președinte al Federației Ruse

Vladimir Putin a câstigat alegerile prezidentiale din Rusia cu 87,97 la suta.  

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri