anunturi
grandchef
mineralia
Bolta rece
Iasi Tv Life
TeleM
Impact FM regional

miercuri, 06.07.2022

Urs în judetul Iaşi? Urme ciudate în zona Dobrovăţ, făcute publice de un inginer silvic. Unde duc indicaţiile?

GALERIE
urs
 • urs
- +

O serie de urme inedite găsite într-o pădure din apropierea Iaşului a pus pe jar o întreagă comunitate.

“Urs în pădurea Bârnova-Dobrovăţ? Ce informaţii avem şi de ce nu ar trebui să ne îngrijoreze, nici dacă se confirmă.

Ieri un inginer silvic a postat două fotografii cu urme pe Codrii Iaşilor - cunoaştem, preţuim, păstrăm (pe prima o vedeţi mai jos) susţinând că au fost făcute în pădurea Bârnova-Dobrovăţ. Între timp am aflat că ar fi vorba de zona Focşasca, comuna Tăcuta, puţin la sud de pădure. Am analizat mai multe variante (inclusiv câine de talie mare cu rahitism, urme duble), dar consultând mai mulţi specialişti urmele din poză se confirmă ca, foarte probabil, urme de urs tânăr. În special cele cinci degete clar vizibile, şi călcătura de plantigrad, cu "călcâi" impregnat, sunt semne distinctive.

Un urs a fost filmat recent in judetul Botosani si a fost confirmat oficial si langa Roman

Rămâne evident problema confirmării locaţiei. Nu am reuşit să obţinem pozele orginale care, fiind făcute cu telefonul, ar da o confirmare adiţională. Au apărut bineînţeles şi suspiciuni în comentarii: "Vrea sa intimideze lumea, nu-i plac oamenii cu camera foto care descoperim neregulile pe care le fac, tăind pădurea ilegal."

Noi nu ne-am grăbi în acest sens, şi am da mai multă încredere personalului silvic, în această situaţie. Este complet plauzibil ca ursul să ajungă, accidental, în zona noastră. Zona de dealuri este un habitat natural al ursului, el fiind împins în zona de munte de activitatea umană cu secole în urmă. Urs a fost filmat în judeţul Botoşani anul trecut. A fost confirmat recent lângă Roman. De la Roman la Iaşi este continuitate de pădure, un animal ca ursul poate parcurge dinstanţa respectivă în o noapte. Deci se poate.

De ce nu ne îngrijorează - nici pe noi, care suntem des în pădure, chiar în grupuri mici sau singuri? În primul rând şansele ca o populaţie de urs să se stabilească aici sunt foarte mici, fiind o pădure cu multă activitate, de la exploatări la activitatea recreativă, şi care nu e conectată sau în apropierea unui corp de pădure mai mare unde să se poată retrage. Chiar dacă s-ar stabili urs în zonă, în regiunile montane s-a convieţuit cu ursul dintotdeauna, şi credem că putem învăţa să convieţuim paşnic cu o populaţie mică de urs, dealtfel specie protejată şi care poate fi gestionată cu măsuri preventive corecte (unde autorităţile au o răspundere!). Apoi pentru că mergem des la munte şi întâlnim urme de urs, fără a avea probleme, faptul în sine nu e ceva excepţional, doar localizarea nouă.

Este motiv să nu mai ieşim la pădure? Deloc! Vom continua să ieşim şi acest sfârşit de săptămână. Ca precauţie, în zonele cu vizibilitate redusă puteţi avea grijă să faceţi zgomot (vorbitul puţin mai tare e mai mult decât suficient, şi dovedit ca foarte eficient), iar dacă ieşiţi cu câine, ţineţi-l în lesă. Un urs rătăcit se va retrage imediat când simte omul, dar un câine îl poate urmări, hărţui şi provoca. Dacă, absolut improbabil, chiar vedeţi ursul, retrăgeţi-vă încet cu faţa spre animal. În special dacă sunteţi aproape de o localitate, sunaţi la 112 după ce aţi ajuns la o distanţă respectabilă. Autorităţile din zonă pot lua câteva măsuri de precauţie suplimentare, în special dacă sunt tomberoane cu resturi menajere lângă pădure, stupi duşi în pădure sau animale păscute liber.

Ce vom mai face noi? Ţine ochii mari după urme! Ar fi excepţională o confirmare din alte surse. Ceea ce vă rugăm şi pe voi , dacă daţi de o urmă interesantă, pozaţi-o, eventula cu GPSMapsCamera, şi trimiteţi-ne-o! Poate aflăm că biodiversitatea pădurii noastre şi valoarea ei de conservare tocmai a crescut cu un animal de talie mare, simbol, cu care, dacă îl gestionăm cu înţelepciune şi respect, putem convieţui!”, se arată pe pagina de Facebook-Codrii Iasilor.

Pe această temă primarul comunei Dobrovăţ a scris pe pagina sa de Facebook umătoarele: “Voi publica o adresă a Direcţiei silvice Iaşi. Din punctul meu de vedere orice panică legată de această situaţie este inutilă. Nu s-a clarificat încă dacă vreun exemplar de URS s-a apropiat de comuna Dobrovăt. Nu există alte dovezi decât urma din fotografia pe care o voi ataşa. (în zona Focşasca, comuna Tăcuta) Pe de altă parte consider necesar să fiţi informaţi. În caz de veţi identifica un semn al prezentei unui exemplar de URS vă rog să anunţaţi de urgenţă“

 

 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Despre cotele de gen

Despre cotele de gen

În principiu, nu ar trebui să ne iluzionăm că introducerea cotelor de gen ar perturba prea mult mecanismele clientelare care continuă să inspire, în România, recrutarea şi promovarea politică.

opinii

Noaptea de Sânziene

Florin CÎNTIC

Noaptea de Sânziene

Într-un răspuns adresat lui Şerban Cioculescu, care criticase Itinerariul său spiritual, Mircea Eliade spunea: „nu scriem un tratat asupra esenţei funcţiunilor spirituale; ci trasăm linii de orientare pe o hartă nelămurită”. Şi noi.

Visez, scriu... (I)

Radu PĂRPĂUȚĂ

Visez, scriu... (I)

Odată cu vârsta caut tot mai abitir lucrurile vechi, trecute şi aflate în derivă. Visez, scriu. Constat tot mai clar chestiunea asta. Mai bine zis, mai evident, mai pregnant, căci clar nu e nicidecum. Ba chiar înceţoşat, ca prin sită. 

Vacanţele muzicale de la Piatra Neamţ (I)

Alex VASILIU

Vacanţele muzicale de la Piatra Neamţ (I)

Însemnările de astăzi pot începe cu o întrebare: este bine că există pe meleagurile româneşti atâtea festivaluri? Răspunsul nu poate fi, în principiu, decât afirmativ. Deşi inflaţia acestor întâmplări (şi în domeniul artistic) poate slăbi interesul publicului, care nu mai percepe la adevăratele dimensiuni semnificaţiile de eveniment, există spaţiu de desfăşurare pentru oricine are idei interesante, originale.

pulspulspuls

Hopa: se conturează un tandem surpriză în politichia mâloasă de Bahlui!

Hopa: se conturează un tandem surpriză în politichia mâloasă de Bahlui!

Vă povesteam noi ieri aicea, stimaţi telespectatori, despre cum au apărut pe piaţa politichiei de Bahlui primele semne ale conturării unui viitor tandem de candidaturi Cejău-Premărie, în persoanele stimabililor Măricel-Mihăiţă. 

Caricatura zilei

Conferința lui Iohannis

Editia PDF

Bancul zilei

Doctorul, panicat de o spargere de teava, suna repede instalatorul: -Hai, te rog, urgent, toata pivnita e inundata din cauza un (...)

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Alte publicatii

  Fotografia zilei

  Intrebarea zilei

  Implementarea benzii unice pentru mijloacele de transport în comun pe toată lungimea șoselei Nicolina, o apreciați ca fiind benefică fluidizării traficului din zonă?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.