Planificați o ieșire de duminică în natură? Iată ultimele informații despre ursul localizat în Pădurea Bârnova-Dobrovăț!

duminică, 14 iulie 2024, 09:40
2 MIN
 Planificați o ieșire de duminică în natură? Iată ultimele informații despre ursul localizat în Pădurea Bârnova-Dobrovăț!

Tragedia de marți în urma căreia o tânără și-a pierdut viața în urma atacului unui urs a adus în atenție o problemă cu ursul și de la Iași: mai sălășluiește acesta sau nu în Pădurea Dobrovăț, unde cele mai recente urme au fost văzute în iarnă?

Autoritățile spun că, de o bună bucată de vreme, nicio urmă de urs nu a mai fost găsită în Pădurea Dobrovăț. Ce-i drept, a mai fost o „alarmă” la începutul acestui an, în plină iarnă, dar fără ecou. Primarul comunei cu același nume are o explicație pentru „dispariție”: nu există niciun punct de colectare a deșeurilor menajere pe raza comunei. Cătălin Martinuș e convins că urșii sunt atrași de resturile din aceste puncte și ne-a dat exemplul situațiilor de acest fel des mediatizate din Brașov și alte localități montane.

Faptul că nu mai e nici urmă de urs în pădurile din jurul Iașului ne-a fost confirmat și de Gabriel Doncean, directorul Direcției Silvice. Ursul, altfel scump la vedere, se pripășise anul trecut și în urmă cu doi ani în zona Dobrovățului. Au fost găsite mai multe urme prin pădure, a fost chiar văzut în zona localității Poieni, dar nu a dat iama în gospodăriile oamenilor.

CITESTE SI: Ieșeancă sfâșiată de urs pe Valea Prahovei. Salvamontiștii, atacați și ei de animal. UPDATE Ursul a fost împușcat

Evident, lucrurile stau cu totul altfel în zonele montane. Regia Națională a Pădurilor – Romsilva, care gestionează 241 de fonduri cinegetice, circa 11 la sută din cele existente la nivel național, a precizat că în aproximativ o sută dintre ele se regăsesc populații de urs. Anul trecut au fost evaluate circa 2.700 de exemplare, efectivul optim fiind de 948 de exemplare de urs, arată o notă de informare publicată joi pe pagina de internet a Romsilva.

„În urma creșterii populației de urs, a schimbării comportamentului acestei specii și a interacțiunii tot mai dese cu oamenii”, vor fi intensificate măsurile de monitorizare a urșilor în fondurile cinegetice administrate de către Romsilva, în special în zonele turistice cu risc privind interacțiunea oamenilor cu aceste animale. Totodată, Romsilva precizează că vor fi amplasate panouri de avertizare referitoare la prezența urșilor pe traseele turistice, dar și recomandări pentru prevenirea și evitarea situațiilor periculoase.

Etichete: dobrovat, urme, urs

Publicitate și alte recomandări video

Comentarii