vineri, 01.07.2022
Mai multe urme au fost găsite în Pădurea Dobrovăţ, dar până ieri nimeni nu a observat patrupedul. Ar fi prima dată când un asemenea animal ajunge liber în judeţul nostru, deşi, spun experţii în domeniul cinegetic, acesta nu este arealul lor
Imagini cu urme lăsate de un animal de talie mare în Pădurea Bârnova-Dobrovăţ au stârnit rumoare, dar şi temeri: să fie vorba de un urs? Fotografiile publicate cu două zile în urmă pe pagina de Facebook "Codrii Iaşilor – cunoaştem, preţuim, păstrăm" sunt clare şi destul de convingătoare. Potrivit administratorului paginii, pozele ar fi fost făcute de un inginer silvic în partea de sud a pădurii, aproape de limita cu judeţul Vaslui. Foarte probabil, sunt "urme de urs tânăr. În special cele cinci degete clar vizibile, şi călcătura de plantigrad, cu «călcâi» impregnat, sunt semne distinctive", constată sursa citată, care menţionează că a consultat mai mulţi specialişti.
Direcţia Silvică Iaşi a confirmat că "urmele de animal identificate ar putea fi de urs", iar zona unde au fost descoperite este în extravilanul comunei Dobrovăţ, la 1,7 km de satul reşedinţă şi la 3 km de satul Cujba din comuna vasluiană Tăcuta. Graniţa dintre judeţele Iaşi şi Vaslui urmează în mare măsură limita pădurii şi trece printre cele două localităţi. Până ieri, nu a fost observat vreun urs în libertate în pădurea de la Dobrovăţ, dar, dacă se confirmă prezenţa unuia sau a mai multor exemplare, cei de la Ocolul Silvic Dobrovăţ trebuie să anunţe la Direcţie.
Citește și: Urs în judetul Iaşi? Urme ciudate în zona Dobrovăţ, făcute publice de un inginer silvic
Anul trecut, un urs rătăcit a fost filmat alergând pe un câmp din comuna Havârna, în partea de nord a judeţului Botoşani (VIDEO). Autorităţile au anunţat atunci că animalul ajunsese acolo venind dinspre pădurile din Ucrainei. Este posibil, aşadar, ca şi în judeţul nostru să apară urşi?
Nu s-a întâmplat, dar e posibil
Vânători cu vechime intervievaţi de reporterii Ziarului de Iaşi spun că nu s-a întâmplat să ajungă vreun urs pe aici, dar că acest lucru este posibil, în primul rând pe fondul înmulţirii lor, dat fiind că sunt animale protejate. Înainte de înăsprirea condiţiilor de vânătoare, cu 5-6 ani în urmă, în România exista o populaţie de până la 10 mii de urşi. Până acum, numărul lor aproape că s-a dublat, ne-a spus Ion Urcaciu, expert în management cinegetic. Cum ursul îşi stabileşte deseori teritoriul, e posibil ca exemplarele care pierd lupta în faţa celor mai puternice să migreze. Pe de altă parte, ursul se stabileşte în locurile unde îşi găseşte uşor hrană, cum ar fi ghenele de gunoi.
Urma de urs găsită la Dobrovăț
Pe primarul comunei Dobrovăţ l-am găsit în toiul unei discuţii cu pădurari din zonă, despre urmele găsite. Totuşi, nici Cătălin Martinuş, nici interlocutorii săi nu au auzit să fi ajuns vreodată urşi în această parte de ţară. "Nu vrem să stârnim panică, dar, în cazul în care, ferească Dumnezeu!, se confirmă prezenţa unui urs, să nu se întâmple vreo nenorocire", ne-a spus el. Primarul nu exclude ca, dacă există în Pădurea Dobrovăţ, exemplarul să fi fost relocat nu tocmai legal dintr-o zonă unde a creat probleme. "Altfel, nu văd cum ar fi putut să ajungă aici", a adăugat el.
Pe de altă parte, în zona Iaşului, au fost văzute animale care nu îşi au arealul aici, precum cerbi lopătari, şacali şi chiar enoţi.
Măsuri preventive
Cei de la Codrii Iaşilor nu exclud nici ei ca în Pădurea Dobrovăţ să se fi stabilit vreun urs, dar minimalizează şansele să se întâmple aşa ceva, pentru că este "o pădure cu multă activitate, de la exploatări la activitatea recreativă, şi care nu e conectată şi nu se află în apropierea unui corp de pădure mai mare unde să se poată retrage".
"Este motiv să nu mai ieşim la pădure? Deloc! Vom continua să ieşim şi acest sfârşit de săptămână. Ca precauţie, în zonele cu vizibilitate redusă puteţi avea grijă să faceţi zgomot (vorbitul puţin mai tare e mai mult decât suficient şi dovedit ca foarte eficient), iar dacă ieşiţi cu câine, ţineţi-l în lesă. Un urs rătăcit se va retrage imediat când simte omul, dar un câine îl poate urmări, hărţui şi provoca. Dacă, absolut improbabil, chiar vedeţi ursul, retrageţi-vă încet cu faţa spre animal. În special dacă sunteţi aproape de o localitate, sunaţi la 112 după ce aţi ajuns la o distanţă respectabilă. Autorităţile din zonă pot lua câteva măsuri de precauţie suplimentare, în special dacă sunt tomberoane cu resturi menajere lângă pădure, stupi duşi în pădure sau animale păscute liber în lizieră", menţionează sursa citată.
Statul plăteşte deja despăgubiri pentru atacurile urşilor
La sfârşitul săptămânii trecute, un bărbat din Văleni, judeţul Harghita, a ajuns la spital după ce a fost atacat de un urs. Site-ul G4media îl citează pe preşedintele Consiliului Judeţean, Borboly Csaba, care a declarat că victima va beneficia gratuit de un avocat dacă doreşte să ceară despăgubiri statului român. "Proprietarul urşilor din România este statul român", a adăugat şeful CJ Harghita.
Într-un proces similar, o instanţă din acelaşi judeţ a acordat deja la începutul lunii martie despăgubiri de 20 de mii de euro unei alte victime – care, de asemenea, a necesitat o intervenţie chirurgicală după ce a fost atacată de un urs anul trecut, pe 3 iulie. Incidentul s-a petrecut în vecinătatea locuinţei, în localitatea Tulgheş (la câţiva kilometri de Ceahlău), iar norocul a fost că fiul victimei, care este vânător, a auzit strigătele tatălui şi a ieşit din casă trăgând cu puşca în aer. Nemulţumit de verdictul Tribunalului Harghita, Ministerul Mediului a declarat apel.
O primă sentinţă de acest fel, pronunţată tot în Harghita şi menţinută în parte de Curtea de Apel din Tg. Mureş a obligat anul trecut Ministerul Mediului la plata în solidar cu AJVPS a 15 mii de euro despăgubiri unui bărbat care a fost atacat de urs în gara localităţii Băile Tuşnad în 2018.
Pe de altă parte, în ultimii câţiva ani au fost şi cazuri în care oamenii atacaţi de urşi nu au supravieţuit.
Citește și: Șacalii aurii au făcut prăpăd la câțiva kilometri de Iași: 40 de oi măcelărite
© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.
Comisia Europeană se aşteaptă la o recoltă mai mică de grâu, dar la exporturi record
Muşcătura de viperă: ce nu ai voie să faci dacă eşti muşcat. Poţi muri în cinci ore!
Fotbal: LPF va primi mai mulţi bani din drepturile TV ale SuperLigii începând cu anul 2024
ANPC a început verificarea companiilor aeriene Wizz Air şi Ryan Air. Peste 600 de sesizări
Variantă PSD la Agricultură: deputatul Florin Barbu, zis „Busi”, fost om de încredere al lui Vâlcov
Nou record de inflație în Europa, după ce războiul a aruncat în aer prețul alimentelor
Necesitatea sistemului de ventilație: ce ar trebui să știi (P)
FMI recomandă României taxă pentru bogați şi eliminarea facilităților din IT
Iaşi: S-a afişat ierarhia elevilor după mediile de admitere la liceu. VEZI AICI
Estimările ZDI - Mediile de admitere la colegiile de elită ieşene. Creştere cu 10-20 de sutimi
”Regina dispărută a criptomonedelor”, pe lista FBI a celor mai căutate persoane din lume
400 €, șpagă cerută de la pacienți de un medic din Timișoara. Familia lui câștiga peste 100.000 €/an
Ungurii pun cu 70 de litri mai multă motorină decât românii cu salariul minim. Polonezii cu 90
Dîncu dispune anchetă după imaginile cu soldați care învață copiii să tragă cu mitraliera
Vrei să devii pompier? Zeci de locuri scoase la concurs în Iaşi
Scandal sexual în guvernul britanic: Un conservator a atins „nepotrivit” doi bărbaţi
(VIDEO) Dacă tot a fost ales Iașul ca destinație turistică 2022, iată ce pot vizita turiștii aici
(VIDEO) Bătaie cu pumnii și picioarele între doi șoferi din Galați. O mașină a fost vandalizată
Transport gratuit tur-retur și intrare liberă pentru ieșenii care participă la AGRIVENTURA (P)
O bătrânică a zguduit un bloc în Botoșani. Voia să facă un ceai
Încă șase elevi cu media 10 la bacalaureat la nivelul județului Iași!
(VIDEO) Un elicopter militar întâlneşte 3 OZN-uri! Imaginile lansate în premieră de US Navy
Piscina naturală, cu apă termală, minunea turistică a lumii, de văzut în Grecia
Cresc din nou ratele la credite. Ratele legate de ROBOR sunt mai mari cu jumătate față de astă-iarnă
Veninul de șarpe ar putea opri sângerările provocate de traumatisme
Un polițist, pe statul de plată al ”mafiei lemnului”. A fost reținut
Vin furtuni violente. Ce zone vor fi afectate, când scăpăm de valul tropical
FOTO Grijă mare unde vă alimentați mașina! Sunt prețuri afișate de la 8,11 la 9,74 lei în Iași
ANAF a început vânătoarea românilor cu bani. Cea mai mare sumă descoperită: 22 milioane de lei
Un elev notat cu 2,80 la Evaluarea Națională a luat 8,70 după contestație
Accidentul vascular ar putea fi tratat cu un medicament pentru epilepsie
(VIDEO) Scuterist șicanat în trafic de un șofer agresiv și grăbit
(VIDEO) Odessa, lovită de rușii invadatori. Cel puțin 17 morți și zeci de răniți
Alexandru LĂZESCURăzboiul din Ucraina divide Occidentul; taberele (I) |
Alexandru CĂLINESCUMistica secretului |
Neculai SEGHEDINArte şi meserii |
Radu POPESCUPatologia şi puţinătatea intelectuală |
Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.