anunturi
grandchef
mineralia
Bolta rece
Iasi Tv Life
TeleM
Impact FM regional

USL înviată pentru o zi la Iași. Consilierii județeni au dat mâna, apoi s-au înțepat

GALERIE
cj iasi
 • cj iasi
- +

Deşi teoretic adversari în acest for, consilierii PSD şi PNL şi-au dat mâna peste masă, pentru desemnarea celor 9 preşedinţi de comisii ale Consiliului Judeţean.

PSD şi PNL şi-au dat mâna peste masa de şedinţă la întâlnirea de ieri a plenului Consiliului Judeţean, după care şi-au tras lovituri la glezne. Şedinţa extraordinară de ieri a fost dedicată stabilirii componenţei şi conducerii celor 9 comisii ale CJ. Deşi liderii gru­purilor de consilieri stabiliseră deja componenţa comisiilor în cadrul unor negocieri derulate pe parcursul ultimelor două săptămâni, for­ma finală a acestora a rămas sub semnul întrebării până la votul final.

PNL: „Vrem hârtia“

La mapele consilierilor nu s-a regăsit ca anexă tabelul semnat de liderii de grup în care era menţio­nată componenţa agreată a comisiilor. Faptul a fost considerat suspect de către liberali, aceştia insistând ca votul să fie amânat până la completarea mapei.

„Discutăm ce vreţi, dar votul îl dăm după ce avem hârtia. Nu votăm în orb“, a spus consilierul PNL Liviu Bul­garu.

În timp ce anexa era multiplicată pentru a fi împărţită consilierilor, preşedintele CJ, Maricel Popa, a propus să dea citire componenţei comisiilor de pe copia aflată la dispoziţia sa, dar liberalii au respins şi această variantă.

„Dăm citire, dar votăm după ce avem hârtia“, a adăugat liderul consilierilor PNL, Daniel Min­ciună.

Când totuşi Popa a început să-i enumere pe membrii primei comisii, liderul liberal a început să verifice pe telefon, nume cu nume, conformitatea cu propria sa listă. Momentul a fost depăşit atunci când au apărut listele, iar consilierii au putut vota în cunoştinţă de cauză. Surse din cadrul PNL au explicat ulterior că opoziţia liberalilor la votul fără documentaţia în faţă a fost justificată de posibilitatea ca preşedintele CJ să schimbe din mers componenţa deja conve­nită a unor co­misii.

Spre deosebire de Consiliul Local, unde PSD a preluat conducerea tuturor celor 8 comisii de specialitate, în CJ raportul de forţe din plen a fost respectat şi în componenţa şi conducerea comisiilor. Componenţa comisiilor a fost singurul punct, dar şi cel mai important, în care PSD şi PNL au căzut de acord. Pe parcursul şe­dinţei, Daniel Minciună a cerut reluarea activităţii comisiei de prioritizare a investiţiilor pe drumurile judeţene, ceea ce a deschis o adevărată cutie a Pandorei. Con­trele s-au ţinut apoi lanţ.

Alte dezbateri, în viteză

Liberalul Minciună a reproşat PSD blocarea activităţii comisiei de prioritizare a investiţiilor şi blocarea aplicării prevederilor din Masterplanul drumurilor judeţene. Liderul consilierilor judeţeni ai PSD, Cristian Stanciu, i-a acuzat pe liberali că prevederile masterplanului ar fi favorizat comunele cu primari liberali.

Consilierul PSD Ovidiu Laicu, şeful Direcţiei Regionale de Drumuri şi Poduri, a reproşat lipsa lucrărilor de între­ţinere pe drumurile judeţene şi a propus înfiinţarea unei unităţi proprii a CJ pentru astfel de lucrări, ceea ce a dus la o lungă discuţie în contradictoriu cu Minciună, fost şef al Direcţiei Judeţene de Adminis­trare a Drumurilor şi Podurilor. Consilierul ALDE Vasile Şalaru a reuşit şi el să aprindă spiritele, cerând implicarea CJ în problema şcolilor din mediul rural care nu au autorizaţii sanitare de funcţionare.

„Pe 12 septembrie începe anul şcolar. Sunt multe şcoli fără canalizare, fără apă curentă. În 9 şcoli nu există apă potabilă deloc, nici la fântână. Ştim că până în 2020 se rezolvă problema alimen­tării cu apă în mediul rural, dar ce facem acum? Acolo unde e posibil, trebuie să intervenim, să sprijinim primăriile“, a spus Şalaru.

„Nu se poate. Cu fondurile noastre nu putem, că nu permite legea. Dar la începutul anului, Guvernul a cerut tuturor comu­nelor documentaţiile necesare. Ce putem face e să vedem în ce stadiu e acţiunea“, a replicat vicepreşe­dintele CJ Victorel Lupu.

„Vin la dumneavoastră după şedinţă să discutăm. Ştiu ce spun“, a parat Şalaru.

Dezbaterile din cadrul şedinţei s-au oprit după ce preşedintele CJ a atras în mai multe rânduri atenţia că în sală urma să se desfăşoare şi o şedinţă a Colegiului Prefectural. Abia apropierea acesteia i-a făcut pe consilieri să amâne dezbaterile pentru şedinţa ordinară în plen, programată săptămâna viitoare.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Ochiul care nu mai vede (IV)

Cătălin ONOFREI

Ochiul care nu mai vede (IV)

Cum de-au căzut ţărăniştii atât de jos?

opinii

Educaţia colaterală

Briscan ZARA

Educaţia colaterală

Lăsaţi copiii să încerce singuri, lăsaţi-i să se dea cu capul de perete, să simtă durerea, învăţaţi-i să se aştepte la greşeli şi la lucruri imprevizibile şi să se adapteze, altfel nu vor ajunge adulţi deplini şi independenţi, iar lumea rea şi crudă prin natura ei îi va face nefericiţi.

Se mărită Adriana!

Cristina DANILOV

Se mărită Adriana!

După o perioadă în care evenimentele au fost restricţionate din cauza pandemiei de Covid-19, viaţa, iată, şi-a reluat cursul, cel puţin în cazul nunţilor. Primim deja invitaţii, ne preocupăm de ţinuta pe care o vom purta la petrecere, ne gândim la cadoul de casă nouă şi nu doar la acestea: ne gândim la miri, la drumul pe care îl vor urma împreună, mulţi retrăind chiar emoţia din ziua nunţii noastre. O nostalgie plăcută pe care am simţit-o şi eu atunci când colega mea de birou, Adriana, mi-a înmânat, radiind de fericire, invitaţia la nunta ei. Prilej bun de a spune, azi, câteva cuvinte despre căsătorie şi petrecerea prin care o facem cunoscută tuturor celor dragi din viaţa noastră.

Oglinda fisurată a lui Nicolae Stan

Nichita DANILOV

Oglinda fisurată a lui Nicolae Stan

Lumea lui Nicolae Stan se configurează rotindu-se melancolic în jurul pipei din lemn de cireş pe care o fumează agale stând în cerdacul casei parohiale tânărul preot al satului Crăsani, Radu Plămadă, pătruns până dincolo de adâncul sufletului său de ceea ce crede că ar fi menirea sa.

pulspulspuls

Iacătă-l şi pe sforarul politic în izmene!

Iacătă-l şi pe sforarul politic în izmene!

Vă mai amintiţi, stimaţi telespectatori şi fini observatori ai vieţii politice de Bahlui, ce mai conflict şi ce mai sudălmi răzbăteau până-n drum între conţilierul fost UNPR Manolache, om de-al gheneralului Oprea Izmană (apropo, iată ce pantaloni tip izmană are şi conţilierul de care vă spunem!) şi fostul şef de Cejău Popa? Ba chiar zice lumea că odată erau cât pe ce să-şi înfingă şi mâinile-n gât, nu alta.

Caricatura zilei

Tik Tok Yoga

Editia PDF

Bancul zilei

Doctorul, panicat de o spargere de teava, suna repede instalatorul: -Hai, te rog, urgent, toata pivnita e inundata din cauza un (...)

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Alte publicatii

  Fotografia zilei

  Intrebarea zilei

  Implementarea benzii unice pentru mijloacele de transport în comun pe toată lungimea șoselei Nicolina, o apreciați ca fiind benefică fluidizării traficului din zonă?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.