USL mai învinge o dată Justiţia: Parlamentarii si primarii au dreptul sa fie corupti
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi

USL mai învinge o dată Justiţia: Parlamentarii si primarii au dreptul sa fie corupti

GALERIE
victor crin
 • victor crin
- +

Parlamentarii USL au declanşat ieri un atac pe două fronturi împotriva Justiţiei. După ce au părăsit strategic primul "câmp de luptă", au câştigat bătălia care îi interesa cel mai mult. Concret, aleşii au scos de pe ordinea de zi proiectul amnistiei şi graţierii, introdus fără o dezbatere prealabilă, dar au adoptat două modificări la Codul Penal, de pe urma cărora parlamentarii şi primarii vor fi exoneraţi de conflictul de interese.

Camera Deputaţilor a adoptat, ieri, două legi de modificare a Codului Penal, cu mai multe amendamente propuse de deputaţii jurişti. Concret, parlamentarii au schimbat definţia "conflictului de interese", au scos actele administrative din sfera sa, au micşorat pedeapsa maximă de la 5 la 3 ani, au scos parlamentarii, preşedintele şi profesiile liberale din rândul funcţionarilor publici, au micşorat termenul prescripţiei speciale şi au mărit la maxim perioada în care un inculpat care îşi acoperă prejudiciul integral poate beneficia de reducerea pedepsei. Astfel, prin scoaterea parlamentarilor din rândul funcţionarilor publici aceştia nu vor mai putea fi cercetaţi de DNA sau Parchet pentru fapte de corupţie care se aplică funcţionarilor publici, cum ar fi abuzul în serviciu, dar şi alte fapte cum ar fi conflictul de interese. De asemenea, prin scoaterea actelor administrative din sfera conflictului de interese, primarii sau miniştrii nu mai pot fi acuzaţi de această infracţiune. Mai mult, potrivit unor surse judiciare citate de hotnews.ro, acei parlamentari care şi-au angajat rudele la cabinet vor scăpa de acuzaţii, fapta fiind dezincriminată. Astfel, 14 cazuri nu vor mai fi trimise în judecată, iar alte cinci vor primi achitare, benficiind de legea penală favorabilă.
De asemenea, pedeapsa maximă pentru conflictul de interese a fost micşorată de la 5 ani la 3 ani de închisoare. Mai mult, faţă de varianta originală, conflictul de interse nu se mai aplică şi atunci când se realizează un folos direct sau indirect pentru o persoană cu care a existat un raport comercial în ultimii 5 ani.
 

Parlamentarii au dreptul să ia mită

 
Preşedintele Traian Băsescu a anunţat, aseară, că va retrimite Parlamentului legea, el menţionând că "nu putem confunda Preşedinţia şi Parlamentul cu un butic din Gara de Nord". "Eu voi respinge aceste modificări la Codul penal, sunt convins că o studiere atentă va arăta şi alte subtilităţi ale modificărilor făcute astăzi", a menţionat Băsescu. Şeful statului a precizat că modificările la Codul penal adoptate de Cameră sunt "dramatice" şi "dărâmă zece ani de muncă şi activitate a instituţiilor anticorupţie".
Şi Direcţia Naţională Anticorupţie a reacţionat, aseară, faţă de modificarea Codului Penal. DNA arată că în baza noii legi, parlamentarii, preşedintele ţării şi cei care exercită profesii liberale nu vor nu vor mai putea fi cercetaţi şi sancţionaţi pentru infracţiuni comise în exercitarea atribuţiilor care derivă din această calitate, precum luarea de mită şi abuzul în serviciu. Mai mult, inculpaţii trimişi în judecată, în calităţile sus menţionate, ar putea să fie achitaţi, iar cei aflaţi în închisoare ar putea fi puşi în libertate. În plus, primarii vor putea să acorde contracte finanţate din bani publici sau din fonduri europene propriilor rude, arată DNA.
De asemenea, reprezentanţii Consiliul Superior al Magistraturii au declarat ieri că, prin scoaterea preşedintelui şi a parlamentarilor din categoria funcţionarilor publici, "se ajunge practic la exonerarea de răspundere penală a persoanelor vizate de acesta". Instituţia a precizat că nu a primit spre avizare actul normativ.
 

"Aoleo, le-am dat drumul la hoţi de Revelion"

 
Pe de altă parte, legea amnistierii a fost scoasă ieri de pe ordinea de zi a Parlamentului, după o întâlnire a preşedintelui Camerei, Valeriu Zgonea, cu liderii de grup. Proiectul de lege a fost scos de la vot fără explicaţii, probabil în urma presiunii publice. Deputatul Nicolae Păun a susţinut că iniţiativa sa legislativă a fost scoasă de pe ordinea de zi "la comandă", "după ce s-a primit un telefon". El a precizat că decizia a fost luată din teamă, în condiţiile în care se apropie alegerile parlamentare, ca "să nu îşi pună lumea în cap": "Ce să zic, domne, aoleo, le-am dat drumul la hoţi de Revelion. Oricum nu ieşeau de Revelion, probabil se punea problema undeva prin martie". "Am înţeles că PNL în primă fază a fost de acord, apoi nu a mai fost de acord. Am înţeles că foarte mulţi deputaţi ar fi dorit să se voteze acest proiect de lege, dar să nu se voteze cu cartelă, să se voteze secret", a continuat parlamentarul. Totuşi a subliniat că acest proiect este util în condiţiile în care în România nu există încă penitenciare la nivelul statelor europene, ci sunt "lagăre de exterminare" şi sunt foarte multe persoane care se află la prima faptă penală şi care au comis "lucruri mărunte şi este bine să se bucure de clemenţă".
 

După ce au scăpat de presă, aleşii s-au întors la vot

 
Preşedintele Comisiei juridice, Bogdan Ciucă, a declarat ieri că Legea amnistierii a fost discutată în acest for luni seara, după ce presa a plecat. El a menţionat că cei patru reprezentanţi ai PNL la şedinţă au votat împotrivă, iar toţi ceilalţi participanţi au fost pentru. Votată de Comisie în şedinţă secretă, proiectul urma să intre ieri în plen fără ca raportul comisiei să fie public. Înainte de scoaterea proiectului de pe ordinea de zi, grupurile parlamentare ale PNL, PDL şi PPDD au anunţat că vor vota împotriva Legii amnistierii. De asemenea, preşedintele Traian Băsescu a "rugat" ieri dimineaţă Camera să respingă legea, care ar decredibiliza eforturile de luptă anticorupţie şi justiţia.
Proiectul adoptat luni seara de Comisia juridică prevede că se amnistiază infracţiunile pentru care este stabilită o pedeapsă cu închisoare de până la 7 ani. De la aministie erau exceptate mai multe infracţiuni, în special cele săvârşite prin violenţă. În ceea ce priveşte graţierea, proiectul, momentan abandonat, stabileşte că "se graţiază în întregime pedepsele cu închisoare de până la 6 ani inclusiv, pedepsele complementare ale acestora, precum şi pedepsele cu amendă, aplicate de instanţa de judecată".

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Dicţionar politic 2021 (II)

Cătălin ONOFREI

Dicţionar politic 2021 (II)

Cuvântul specific anului 2021 este „trădare”. Dacă ar fi să-l personalizez, mi-aş imagina un păpuşoi uriaş, blond, cam stricat, ce repetă sacadat, ori de câte ori îl scapi cu fundul în sus, pe-se-de, pe-se-de, pe-se-de…

Filmuletul zilei

opinii

Paradoxul australian

Briscan ZARA

Paradoxul australian

Nu zic să accepţi pe oricine îţi bate în poartă, mai ales acum că stai într-un cartier select, curat, pretenţios, ai iarba tunsă la milimetru, în casă miroase a levănţică şi nu găseşti fir de praf nicăieri, dar trebuie totuşi trasată o linie între democraţie reală şi abuz democratic, cu damf de tiranie.

Echilibristică pe grămăjoara de monede

Cristina DANILOV

Echilibristică pe grămăjoara de monede

Banii - investiţii şi decizii de afaceri - sunt de obicei legaţi de domeniul matematicii, finanţelor şi statisticii, datele indică de fiecare dată când guvernele lumii se apleacă asupra lor unde ar trebui să dirijeze resursele financiare pentru ca întreaga societate să atingă un anumit nivel de prosperitate. Dar, în familie, lucrurile stau puţin altfel, oamenii nu iau decizii financiare doar pe foaie de calcul. Le iau după cină, uneori la un pahar de vin sau după ce au terminat treburile casnice, ţinând cont de priorităţi, intenţii, dorinţe, de istoria personală, de propria lor viziune asupra viitorului, de egoul lor, în fine, de marketingul, de promoţiile şi stimulentele salariale.

Mic tratat despre proasta guvernare (I)

Mihai DORIN

Mic tratat despre proasta guvernare (I)

La doi ani de la debutul pandemiei, în România putem face un succint bilanţ. Aceasta a prilejuit developarea realităţilor social-politice, instituţionale şi a mentalităţilor specifice unei societăţi întârziate. Metoda comparativă înlesneşte clarificarea diferenţelor de abordare a crizelor între societăţile incluzive şi cele extractive. Fără a intra în detalii, precizăm că societăţile incluzive sunt cele care edifică instituţii creative, dinamice, democratice şi predictibile, iar cele extractive sunt rezultatul selecţiei nedemocratice, prin intermediul unor soluţii opace, din interiorul cercurilor vicioase ale puterii.

pulspulspuls

Cine este ieşeanca ce va lua locul ocupat cândva de madam Beatrix? E de bine!

Cine este ieşeanca ce va lua locul ocupat cândva de madam Beatrix? E de bine!

Pentru că auzim că multă şi zbuciumată curiozitate a mai trezit zilele trecute pontul nostru legat de faptul că viitoarea şefă a Operei ieşene, în locul amicului lui Chirică, ar urma să fie o madamă de bine din târg apropiată de partidoi, iacătă că pe azi avem ceva date mai concrete, în afară de genul viitoarei şefe, adicătelea cel femeiesc, despre care vedem că a creat atâta vâlvă. 

Caricatura zilei

Pantaloni

Editia PDF

Bancul zilei

Doi tipi, amândoi casatoriti, stau de vorba: – Nu stiu ce sa ma mai fac! De câte ori vin acasa, dupa ce am ba (...)

Parteneri

Alte publicatii

  Intrebarea zilei

  Implementarea benzii unice pentru mijloacele de transport în comun pe toată lungimea șoselei Nicolina, o apreciați ca fiind benefică fluidizării traficului din zonă?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.

  X