USLIP acuză Ministerul Educaţiei că joacă alba-neagra cu banii profesorilor: restanţe neplătite din 2014
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

sambata, 15.05.2021

USLIP acuză Ministerul Educaţiei că joacă alba-neagra cu banii profesorilor: restanţe neplătite din 2014

GALERIE
bani profesori
  • bani profesori
- +

Sindicatul spune că MEC tergiversează plata unor drepturi salariale câştigate în instanţă încă din 2014. O comunicare trimisă de minister la ISJ i-a inflamat pe sindicalişti şi mai tare. Ce spune aceasta?

Reprezentanţii sindicatului USLIP Iaşi spun că vor depune plângere penală împotriva guvernanţilor fiindcă tergiversează plata unor drepturi salariale câştigate prin procese încă din 2014. Conform hotărârilor judecătoreşti, profesorii trebuiau să primească eşalonat banii pe cinci ani, iar termenele nu s-au respectat aproape deloc.

„Din 2014 nu am luat aproape nimic, iar anul trecut ne-au dat 1 procent în bătaie de joc. De fapt, niciun procent integral n-a fost: spre exemplu, o şcoală din Iaşi a luat 0,32% din banii care erau datoraţi profesorilor“, a declarat Laviniu Lăcustă, preşedintele USLIP Iaşi. Promisiunea guvernanţilor era că anul acesta vor primi integral sumele de bani datorate, însă USLIP susţine că Ministerul Educaţiei Naţionale a făcut o solicitare la Inspectoratul Şcolar Judeţean Iaşi ca sumele totale să fie defalcate în dobânzi remuneratorii şi cele penalizatoare, ajungând să vireze în conturile ISJ doar banii pentru dobânzile remuneratorii, adică aproximativ 158 milioane de lei. Laviniu Lăcustă susţine că statul încearcă să scape de achitarea diferenţei de 270 de milioane. „Nu le pasă de decizii definitive, interpretează cum vor ei motivările instanţei, fac ce le taie capul, indiferent de verdict. 99% din hotărârile jude­cătoreşti pronunţate la nivelul judeţului Iaşi fac referire la plata dobânzilor legale, care în accepţiunea instanţelor implică şi plata dobânzii penalizatoare. Sunt ignorate cu bună ştiinţă dispoziţiile hotărârilor judecătoreşti într-un dispreţ profund faţă de cei care aşteaptă de 6 ani punerea în plată a drepturilor băneşti câştigate în instanţă“, a adăugat Laviniu Lăcustă.

De aceea, acesta a spus că sunt pe punctul să depună mai multe plângeri penale la instanţele competente împotriva funcţionarilor şi demnitarilor din Ministerul Educaţiei Naţionale acuzându-i că interpretează după bunul-plac acte judecătoreşti şi că în acest fel „subminează autoritatea judecătorească şi încalcă principiul separaţiei puterilor în stat“. „USLIP Iaşi va sesiza comisarii europeni competenţi cu privire la abuzurile referitoare la încălcarea dispoziţiilor din legislaţia europeană şi naţională de către funcţionarii şi demnitarii din Minsiterul Educaţiei“, au mai spus sindicaliştii într-un comunicat remis presei.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Principiul lui Peter şi sportul

Nicolae GRECU

Principiul lui Peter şi sportul

Cei care nu izbutesc să treacă trec graniţa dintre competenţă şi incompetenţă se consideră insultaţi de către cei care observă aceasta.

Filmuletul zilei

opinii

Metamorfoze ale protocronismului sau despre incompetenţa cu ştaif (VII)

Eugen MUNTEANU

Metamorfoze ale protocronismului sau despre incompetenţa cu ştaif (VII)

În ultimul foileton al acestei serii sunt analizate două „contribuţii“ recente ale unor autori români, marcate de manipularea de tip protocronist a unor documente de istorie medievală europeană.

Nu poţi fi misogin când vorbeşti despre mironosiţe

pr. Constantin STURZU

Nu poţi fi misogin când vorbeşti despre mironosiţe

Ziua de mâine, a treia duminică a Paştilor, este consacrată femeilor mironosiţe (purtătoare de miruri la mormântul Domnului). Un bun prilej pentru a vorbi despre condiţia femeii în creştinism.

Este morala creştină compatibilă cu etosul capitalismului?

Aurelian-Petruș PLOPEANU

Este morala creştină compatibilă cu etosul capitalismului?

Azi doresc să vă provoc la reflecţie, fără să mă implic impunând vreun punct de vedere personal care să mă înregimenteze într-o tabără pro sau contra. E un subiect incitant, argumentele variate ale apărătorilor şi acuzatorilor nefiind deloc futile în a decela un răspuns definitiv.

pulspulspuls

Senatoarea de la Iaşi a dat iar iama-n pălării

PULS

Senatoarea de la Iaşi a dat iar iama-n pălării

Nu ştim alţii cum sunt, dar noi, numai când vedem o nouă pălărie a madamei senator PNL de Iaşi Scântei, parcă ne tresaltă inima de ce procopseală pe capul nostru s-a ales încât să avem şansa unei aşa reprezentări în Parlament. Nu, nu vă gândiţi că e la Iaşi madama, căci auzim că pe-aici n-a mai dat de la alegeri încoace, ci undeva pe la Arad, de ziua Regelui, ştiţi voi pasiunea veche.

Caricatura zilei

WC spațial

Editia PDF

Bancul zilei

Parintele Vasile a strâns 5 ani bani pentru clopotnita, dar nu i-au ajuns decât pentru un BMW.  

Parteneri

Alte publicatii

    Intrebarea zilei

    Sute de persoane au ieșit în stradă pentru a protesta împotriva resticțiilor legate de COVID. Care ar trebui să fie pasul următor?

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.