anunturi
grandchef
mineralia
Bolta rece
Iasi Tv Life
TeleM
Impact FM regional

duminica, 26.06.2022

USR a blocat acordarea indemnizaţiei de merit pentru ÎPS Andrei Andreicuţ, colaborator al Securităţii

GALERIE
IPS-Andrei-Andreicut
 • IPS-Andrei-Andreicut
- +

USR spune că a blocat, prin reprezentantul său în Comisia naţională pentru acordarea indemnizaţiei de merit, acordarea de recompense pe viaţă ex-ministrului Energiei Anton Anton, unul dintre cei mai incompetenţi miniştri din Cabinetul Dăncilă, şi ÎPS Andrei Andreicuţ, semnatar al unui angajament de colaborare cu fosta Securitate. Potrivit legii, indemnizaţia lunară de merit este egală cu trei salarii minime brute pe ţară şi este neimpozabilă. Cu alte cuvinte, beneficiarii primesc pe viaţă, lună de lună, 7.650 de lei.

USR spune, într-un comunicat oficial, că fostul ministru Anton Anton şi ÎPS Andrei Andreicuţ nu vor primi indemnizaţii pe viaţă.

”USR a blocat, prin reprezentantul său în Comisia naţională pentru acordarea indemnizaţiei de merit, acordarea de recompense pe viaţă ex-ministrului Energiei Anton Anton, unul dintre cei mai incompetenţi miniştri din Cabinetul Dăncilă, şi ÎPS Andrei Andreicuţ, semnatar al unui angajament de colaborare cu fosta Securitate. USR consideră că nu trebuie transformate în sinecuri indemnizaţiile de merit, gândite să recompenseze realizări deosebite în domeniul culturii, ştiinţei şi sportului”, afirmă formaţiunea.

”Pentru că a reuşit să nu demareze exploatarea gazelor din Marea Neagră şi alte fapte măreţe pe tărâmul energiei, care au contribuit la criza actuală, fostul ministru Anton Anton a fost propus, de către Ministerul Educaţiei, să primească o indemnizaţie de merit pe viaţă. M-am opus şi am reuşit să conving majoritatea membrilor Comisiei naţionale pentru acordarea indemnizaţiei de merit să respingă această premiere pentru lipsa de performaţă a fostului ministru. Pentru aceeaşi indemnizaţie, Academia Română l-a propus, din nou, pe ÎPS Andrei Andreicuţ, a cărui relaţie cu Securitatea este de notorietate. Şi aici m-am opus, pentru că moralitatea contează, iar ÎPS nu va primi nici anul acesta indemnizaţia de merit”, declară deputatul USR Iulian Bulai, preşedintele Comisiei pentru cultură, arte, mijloace de informare în masă din Camera Deputaţilor.

Potrivit legii, indemnizaţia lunară de merit este egală cu trei salarii minime brute pe ţară şi este neimpozabilă. Cu alte cuvinte, beneficiarii primesc pe viaţă, lună de lună, 7.650 de lei.

Indemnizaţiile de merit, stabilite prin Legea nr. 118/2002, ar trebui să se acorde „personalităţilor române de prestigiu ale ştiinţei, culturii şi sportului”.

Nominalizările sunt înaintate anual de Academia Română, Ministerul Culturii, Ministerul Educaţiei şi Ministerul Tineretului şi Sportului, iar beneficiarii sunt stabiliţi de Comisia naţională pentru acordarea indemnizaţiei de merit, compusă din preşedintele Academiei Române, preşedinţii comisiilor de cultură şi ai comisiilor de muncă de la Senat şi de la Camera Deputaţilor, ministrul Culturii, ministrul Educaţiei, ministrul Tineretului şi Sportului, preşedinţii uniunilor de creaţie recunoscute de Asociaţia Naţionala a Uniunilor de Creaţie.

USR este reprezentată în această comisie naţională de Iulian Bulai, preşedintele Comisiei pentru cultură, arte, mijloace de informare în masă din Camera Deputaţilor.

”În cursul anului 2021, a mai fost o încercare de acordare a unei indemnizaţii de merit ÎPS Andrei Andreicuţ, încercare eşuată ca urmare a opoziţiei deputatului USR. Ca urmare a refuzului reprezentantului USR de a vota propunerile primite, Guvernul a modificat, în decembrie 2021, procedura de acordare a indemnizaţiilor, în sensul ca deciziile să se ia în Comisia naţională cu majoritate de voturi, nu cu unanimitate”, mai spune USR.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Ce urmează după David?

Nicolae GRECU

Ce urmează după David?

Va rămâne copilul minune din înotul românesc un star nemuritor, rece şi singur sau va fi pionul unei emulaţii atât de necesare în sportul autohton?

opinii

Curentul latinist şi configurarea conştiinţei identitare româneşti moderne (IV)

Eugen MUNTEANU

Curentul latinist şi configurarea conştiinţei identitare româneşti moderne (IV)

Ideile învăţaţilor ardeleni privitoare la originea romană a poporului român şi la caracterul latin al limbii române au fost receptate şi împărtăşite şi de păturile cultivate ale societăţii din Moldova şi Valahia, contribuind la accelerarea procesului de modernizare, în sensul occidentalizării.

Cât de eficiente sunt pieţele?

Aurelian-Petruș PLOPEANU

Cât de eficiente sunt pieţele?

Titlul este extrem de îndrăzneţ deoarece dialectica privind eficienţa sau ineficienţa pieţelor se găseşte permanent într-un impas. Sistemele complexe nu pot fi înţelese dintr-o perspectivă simplistă. Interogaţia poate fi încadrată în ceea ce Andrei Pleşu numea întrebări „mari” sau „ruseşti”, ceea ce poate conduce spre un drum fără oprire. 

Franţa, în echilibru fragil

Alexandru CĂLINESCU

Franţa, în echilibru fragil

Dezavuarea lui Macron şi a politicii sale este fără echivoc. Partidul preşedintelui LREM (La République En Marche) a fost din capul locului o construcţie artificială, o ficţiune. LREM a canibalizat cele două mari partide tradiţionale de la dreapta şi de la stânga (...). Reformele pe care le promitea Macron au rămas, aproape toate, literă moartă. Preşedintele a preferat să apeleze la ceea ce se numeşte „democraţie directă”, organizând dezbateri naţionale (ineficiente) şi înfiinţând organisme artificiale („Convenţia cetăţenească pentru climat” - „cetăţenesc” este un cuvânt magic, sugerând racordarea la tradiţia republicană).

pulspulspuls

Acţiunea Autobuzul la filiala unui partid din Iaşi: crosul poştaşilor la votarea de azi

Acţiunea Autobuzul la filiala unui partid din Iaşi: crosul poştaşilor la votarea de azi

Foială mare de câteva zile la poştalionul ieşean, stimaţi telespectatori. Motivul: nu vreo chestiune profesională sau vreun eveniment legat de instituţiune, ci cu totul altceva: faptul că şeful de la Iaşi, un locotenent de-al menajerului de oraş Grămadă, va candida la alegerile pemepiste din filiala judeţeană, alegeri care au loc chiar astăzi. 

Caricatura zilei

Tik Tok Yoga

Editia PDF

Bancul zilei

Doctorul, panicat de o spargere de teava, suna repede instalatorul: -Hai, te rog, urgent, toata pivnita e inundata din cauza un (...)

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Alte publicatii

  Fotografia zilei

  Intrebarea zilei

  Implementarea benzii unice pentru mijloacele de transport în comun pe toată lungimea șoselei Nicolina, o apreciați ca fiind benefică fluidizării traficului din zonă?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.