anunturi
grandchef
mineralia
Bolta rece
Iasi Tv Life
TeleM
Impact FM regional

miercuri, 29.06.2022

USR a depus moţiune simplă împotriva ministrului Culturii din cauza scandalului de la Teatrul Naţional

GALERIE
Teatrul National Bucuresti scandal
 • Teatrul National Bucuresti scandal
- +

USR anunţă, marţi, că a depus moţiune simplă împotriva ministrului Culturii, Lucian Romaşcanu, ca urmare a refuzului de a-l demite pe directorul interimar al Teatrului Naţional Bucureşti. ”Teatrul Naţional Bucureşti, cea mai reprezentativă scenă a ţării, a fost transformată într-o platformă a propagandei extremiste pro-Kremlin, a antisemitismului şi revizionismului”, acuză formaţiunea.

”Ca urmare a refuzului ministrului Culturii de a-l demite de urgenţă pe directorul interimar al Teatrului Naţional Bucureşti, responsabil de implicarea reputatei instituţii de cultură în acţiuni repetate de propagandă rusească, USR a depus, astăzi, moţiune simplă împotriva ministrului Lucian Romaşcanu”, anunţă, marţi, USR, într-un comunicat de presă.

Deputatul USR Iulian Bulai, preşedintele Comisiei pentru cultură, arte, mijloace de informare în masă din Camera Deputaţilor, afirmă că Lucian Romaşcanu, în loc să-şi asume şi să rezolve o problemă punctuală, ”merge mai departe şi ţine în braţe un om al propagandei pro-Moscova, pro-Putin, anti-UE, anti-NATO”.

”De aceea, USR a depune moţiunea simplă intitulată «Libertate artistică? Da! Propagandă pro-Moscova şi anti-UE în instituţii publice? Niciodată!», îndreptată împotriva ministrului Romaşcanu. Nu se poate ca din cea mai importantă instituţie de cultură din România să se facă propagandă activă, prin material publicitar, anti-UE, anti-NATO, pro-Putin, pro-Kremlin”, declară deputatul USR Iulian Bulai.

Potrivit USR, ”sub ochii ministrului PSD al Culturii şi cu autorizarea lui nedisimulată, Teatrul Naţional Bucureşti, cea mai reprezentativă scenă a ţării, a fost transformată într-o platformă a propagandei extremiste pro-Kremlin, a antisemitismului şi revizionismului”.

”În timp ce teatre şi muzee din întreaga ţară se solidarizau cu victimele războiului de la graniţele noastre, în timp ce însuşi ministrul Romaşcanu dădea declaraţii entuziaste despre susţinerea artiştilor refugiaţi din Ucraina, directorul interimar al TNB refuza nu doar orice solidarizare, dar chiar şi o proiecţie a steagului ucrainean pe una din cele mai emblematice clădiri ale Bucureştiului. De ce? Pentru că poate. Ce face ministrul Culturii? Tace. În timp ce întreaga ţară se luptă cu extremismul naţionalist venit din Est, dinspre Moscova, directorul interimar al TNB programează un spectacol «găzduit», ţinut de Dan Puric, actor angajat al teatrului, susţinător declarat al dughinismului şi putinismului, campion al pseudo-antiglobalismului şi al naţionalismului de extracţie moscovită. Ce face ministrul Culturii? Se ascunde în spatele libertăţilor artistice. În timp ce întreaga Europă luptă împotriva propagandei anti-UE şi anti-NATO, la Teatrul Naţional, sub ochii directorului interimar aflat în sală, se împart sute de exemplare gratuite dintr-o publicaţie naţionalistă, antisemită, antieuropeană şi pro-putinistă. Nu un exemplar, două, trecute pe sub mână, ci sute! Ce face ministrul Culturii? Aşteaptă anchete, comitete şi comiţii”, arată USR în moţiune simplă depusă. 

Formaţiunea apreciază că ”refuzul ministrului Culturii de a-l demite pe cel pe care el însuşi l-a numit e nimic altceva decât un gest de sabotare a eforturilor naţionale de solidarizare cu un întreg popor alungat din propriile case, de subminare a politicii Statului român în faţa conflictului militar care ne ameninţă frontierele şi de încălcare a angajamentelor României faţă de Uniunea Europeană şi NATO”.

 

 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

G7 reîncărcat

Lucian DÎRDALA

G7 reîncărcat

În sine, ideea ca G7 să devină un centru de coordonare spune multe despre aşteptările liderilor occidentali în privinţa următorilor ani: competiţie strategică acerbă, punctată de riscuri militare. Ar fi un mediu în care această structură de cooperare între „Cei Şapte” şi-ar putea dovedi utilitate, după spulberarea optimismului legat de globalizare şi noua concordie între democraţii şi dictaturi.

opinii

„Războiul sfânt” al rasei

Florin CÎNTIC

„Războiul sfânt” al rasei

Astăzi, 29 iunie, la ora 14.30, la Ateneul Naţional din Tătăraşi, Marius Turda, istoric şi universitar de clasă internaţională, profesor la Universitatea Oxford Brooks, lansează ediţia românească a unei cărţi esenţiale pentru înţelegerea ideilor şi politicilor consacrate rasei şi eugenismului în Ungaria secolulului XX. Evenimentul cuprinde şi vernisajul unei expoziţii itinerante, care va rămâne o lună pe simezele Ateneului, şi care merită şi ea a fi urmărită.

The Show must go on!

Radu PĂRPĂUȚĂ

The Show must go on!

Fraţilor şi surorilor, merită să vorbim puţin despre pandemia consensuală şi dementocratică planetară. Ce-i drept, acum se stinge uşor, dar nimic nu ne face să credem că nu mai poate reapărea: din nou sau sub alte forme, mai atroce, iar „măsurili” tot mai erect comunistoide, de ar rânji cu gura până la urechi Ceaşcă de ar mai trăi: „V-am zis eu că măsurili trebui luate”.

Bill Evans - un romantic al avangardei

Alex VASILIU

Bill Evans - un romantic al avangardei

La sfârşitul lunii februarie 1957 era publicat în America de Nord albumul discografic New Jazz Conceptions - momentul impunerii lui Bill Evans printre cei mai inovatori, mai influenţi muzicieni din istoria acestui tip de artă. Raportul inovaţie - influenţă a fost rar stabilit în jazz-ul modern, însă Bill Evans poate fi considerat un caz fericit, mai ales că a rămas în istorie cu preafrumoasa, cuprinzătoarea formulă un romantic al avangardei.

pulspulspuls

Cum a stat şăful cel mare pân’ la ziuă-n club, dând peste cap programul?

Cum a stat şăful cel mare pân’ la ziuă-n club, dând peste cap programul?

Pentru că ieri am auzit că a ieşit oleacă de tevatură prin politichia de Bahlui legat de ceea ce remarcam noi într-un pulsuleţ, am zis că musai să venim cu oarece precizări suplimentare pe astăzi, stimaţi telespectatori. 

Caricatura zilei

BAC

Editia PDF

Bancul zilei

Doctorul, panicat de o spargere de teava, suna repede instalatorul: -Hai, te rog, urgent, toata pivnita e inundata din cauza un (...)

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Alte publicatii

  Fotografia zilei

  Intrebarea zilei

  Implementarea benzii unice pentru mijloacele de transport în comun pe toată lungimea șoselei Nicolina, o apreciați ca fiind benefică fluidizării traficului din zonă?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.