Sediul Colegiului Pedagogic intră anul acesta în şantier
Dupa ani de degradare fara nicio interventie, perioada care a culminat cu evacuarea elevilor – (...)
citeste totmarti, 21.03.2023
Comisia de la Veneţia confirmă în avizul publicat luni ceea ce a susţinut USR în cadrul dezbaterilor din Parlament: SIIJ nu a fost desfiinţată, ci doar reorganizată, în timp ce au fost puternic ştirbite competenţele DNA şi DIICOT, arată un comunicat de presă al partidului. Sursa citată mai spune că pentru toate aceste motive, dar şi pentru că a refuzat să aştepte avizul Comisiei de la Veneţia, ministrul Cătălin Predoiu trebuie să-şi prezinte demisia de urgenţă, iar, dacă nu o face, se impune demiterea lui.
La rândul său, preşedintele Klaus Iohannis, cel care a girat guvernul PSD-PNL, dar şi lovitura dată luptei anticorupţie şi Justiţiei din România, trebuie să explice românilor de ce calcă pe urmele lui Liviu Dragnea, mai indică sursa menţionată.
„Ministrul Cătălin Predoiu trebuie să îşi dea demisia! Avizul de astăzi al Comisiei de la Veneţia scoate la iveală minciunile sfruntate ale ministrului, toxicitatea proiectului care amputează competenţa DNA şi DIICOT şi dispreţul manifestat de către Predoiu, Iohannis şi pesedişti faţă de instituţiile europene şi de angajamentele internaţionale ale României. Ministrul Predoiu şi preşedintele Iohannis au găsit de cuviinţă că acum este momentul să dea o lovitură sub centură luptei împotriva corupţiei, când toată lumea este îngrijorată de războiul din Ucraina şi de efectele acestuia şi nu mai este atentă la jocurile murdare ale coaliţiei PSD-PNL-UDMR. Deşi aveau informaţii clare că proiectul este împotriva normelor europene şi că avizul Comisiei de la Venetia va sancţiona noile prevederi, Predoiu şi Iohannis au insistat să fie adoptat şi promulgat, intrând rapid în vigoare înainte de adoptarea avizului Comisiei de la Veneţia. Ministrul Predoiu şi preşedintele Iohannis au acţionat cu premeditare, fiind interesaţi mai mult de crearea unei umbrele de protecţie a politicienilor corupţi şi a magistraţilor care ar putea să îi ajute să nu răspundă în faţa legii. Este extrem de grav că la cel mai înalt nivel al statului nu există niciun interes ca magistraţii să poată lucra fără nicio interferenţă, feriţi de presiuni şi intimidări. De la cel mai înalt nivel al statului, lupta anticorupţie a fost amputată, lăsând DNA şi parchetele specializate fără o parte din competenţele iniţiale”, a afirmat Stelian Ion, deputat USR şi fost ministru al Justiţiei.
USR va propune o modificare legislativă pentru a repara stricăciunile făcute prin proiectul ministrului Cătălin Predoiu, mai indică sursa amintită.
USR mai spune că România are nevoie de un ministru al Justiţiei care să implementeze grabnic recomandările Comisiei de la Veneţia în ceea ce priveşte modificările care trebuie aduse mecanismului de selecţie a procurorilor desemnaţi să investigheze infracţiunile comise de magistraţi.
Comisia de la Veneţia a fost sesizată în privinţa proiectului SIIJ făcut de Cătălin Predoiu de USR, printr-o solicitare depusă de deputatul Iulian Bulai în cadrul Adunării Parlamentare a Consiliului Europei în luna ianuarie.
Două din concluziile din avizul Comisiei:
„36.Comisia de la Veneţia regretă graba cu care această lege controversată privind dezmembrarea SIOJ a trecut prin parlament şi a fost promulgată, ceea ce a însemnat că Legea a fost adoptată înainte ca Comisia să-şi poată da avizul.
37.Desfiintarea SIIJ nu ar trebui să fie un scop în sine. Obiectivul desfiinţării SIOJ ar trebui să fie acela de a asigura o mai mare eficacitate în investigarea şi urmărirea penală a infracţiunilor – cel mai important corupţie – comise de judecători şi procurori. Este improbabil ca o structură de procurori nespecializaţi la nivelul parchetelor de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie şi a celor de pe lângă curţile de apel să fie mai bine poziţionată pentru a desfăşura cercetări asupra acuzaţiilor de corupţie ale judecătorilor şi procurorilor decât structura specializată existentă DNA. Având în vedere autonomia relativă şi independenţa funcţională a DNA şi DIICOT, specializarea, experienţa şi mijloacele tehnice de care dispun, Comisia de la Veneţia regretă că spre deosebire de proiectul de lege pe care l-a evaluat în Avizul din 2021 (care ar fi revenit la situaţia la care era înainte). modificările din 2018), legiuitorul nu a restabilit competenţele acestor parchete specializate. În consecinţă, Comisia de la Veneţia recomandă restabilirea competenţelor acestor parchete specializate pentru a investiga şi a urmări şi infracţiunile din competenţa lor săvârşite de judecători şi procurori”, mai aminteşte comunicatul de presă al USR.
© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.
Dacă nu-i închideţi pe infractori şi nu le luaţi banii, lăsaţi-ne măcar să râdem de ei
Analiză: Eliminarea care a rupt derby-ul. 11 puncte avans faţă de baraj!
Handbaliştii au mai dres busuiocul. Două victorii în trei zile în ultima divizie
15 ieşeni depistaţi cu tuberculoză în cadrul unor teste aleatorii realizate de DSP
CJ pune la bătaie 300.000 de lei pentru curăţenia pe un an din Casa Pătrată
Demolarea depoului din Dacia va costa 3 milioane de lei şi se va face pe bucăţi, de sus în jos
Proces între Operă şi primul balerin: răsturnare de situaţie la Tribunal
Număr record de proiecte PNRR la Tomeşti. Valoarea totală a acestora: 35 mil. euro
Digital Innovation Zone – o conferinţă interesantă, joi, la Centrul de evenimente “Agora”
Pandemia nu s-a încheiat: mai multe cazuri de Covid la copii. Ce trebuie făcut, care sunt simptomele
El este Ionuț, tânărul care se află de în comă, după ce a ajuns la spital cu o durere de măsea
A murit Luminiţa Grădinariu, una dintre cele mai iubite profesoare de la Colegiul “Mihai Eminescu”
Tupeul fără margini al lui Chirica în fața disperării elevilor de la Colegiul „Vasile Lupu“! (P)
Colocviu Național de Muzicologie - Ediția XXV, 24-25 Martie 2023
Ce accesorii să utilizăm pentru protecție și dezinfectare (P)
Ce se cere pe piaţa muncii: profesii, experienţă, competenţe?
Cresc blocuri pe locul fostei fabrici Nicolina. Va fi mutată piaţa? Planurile lui Constantin Duluţe
FOTBAL: Succes meritat, aşteptat, la Galaţi, promovarea e din ce în ce mai aproape (VIDEO)
Cum a apărut criza bancară din America şi cum ne-ar putea afecta
Mihailo Podoliak după vizita lui Putin la Mariupol: Criminalul revine întotdeauna la locul crimei
Românii cer tot mai mult locuri de muncă remote, dar oferta este în scădere
Cum motivează Vladimir Putin lansarea războiului din Ucraina în 2022 şi nu în 2014
Ce spune românca Romina Gingaşu, căsătorită cu patronul Ferrari, despre Ion Ţiriac
Delvine Meringor (CSA Steaua), locul al treilea la maratonul de la Barcelona, cu barem olimpic
Australia nu a promis ”sub nicio formă” că va ajuta SUA să apere Taiwanul
Un bărbat din Florida care a răspuns la o bătaie la uşă a fost muşcat de un aligator
Importurile de gaze au scăzut cu peste 85%, în ianuarie 2023. Producţia a crescut cu 7,5%
Un bărbat şi-a pierdut viaţa după ce a fost strivit de un utilaj într-o fabrică din Corbu
Ciolacu şi Clotilde Armand, contre pe Facebook pe tema curăţeniei din Sectorul 1. Cine are dreptate?
Florentino Perez nu va asista la El Clasico, din cauza scandalului de corupţie de la FC Barcelona
O femeie de 86 de ani a murit arsă de vie după ce casa în care locuia a luat foc
Edi Iordănescu: Această campanie trebuie să fie una de calificare, nu de scuze
Cosmin PAȘCADacă nu-i închideţi pe infractori şi nu le luaţi banii, lăsaţi-ne măcar să râdem de ei |
Briscan ZARAInevitabilul scandal |
Cristina DANILOVSoacra cu o singură noră |
Mihai DORINPe urmele incaşilor (II) |
Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.