USR depune un proiect de lege pentru înfiinţarea „DNA-ului pădurilor şi mediului”
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

USR depune un proiect de lege pentru înfiinţarea „DNA-ului pădurilor şi mediului”

GALERIE
taieri paduri
  • taieri paduri
- +

Uniunea Salvaţi România depune luni un proiect de lege privind înfiinţarea Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Mediu (DIIM), o instituţie pe modelul DIICOT, care să activeze la nivel naţional şi să combată infracţiunile împotriva mediului înconjurător.

Proiectul de lege privind înfiinţarea Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Mediu este iniţiat de deputaţii USR Stelian Ion, Silviu Dehelean şi Cornel Zainea şi senatorii USR George Dircă, Allen Coliban şi Mihai Goţiu.

Direcţia de Investigare a Infracţiunilor de Mediu va funcţiona în cadrul Parchetului General şi va fi condusă de un procuror-şef, numit de preşedintele României la propunerea ministrului Justiţiei cu avizul CSM. Numărul maxim de posturi este prevăzut astfel: 295 de posturi de procuror, 40 de posturi de specialişti, 270 de posturi pentru personalul auxiliar de specialitate, economic şi administrativ, 40 de posturi de ofiţeri şi agenţi de poliţie judiciară şi 290 de posturi de ofiţeri şi agenţi de poliţie judiciară ce urmează a fi desemnaţi în următorii 5 ani (câte 50 pe an).

DIIM va ancheta, printre altele, tăierile ilegale de păduri, depozitările ilegale şi traficul de deşeuri, nerespectarea normelor anti-poluare, scoaterea definitivă sau temporară din circuitul agricol ori silvic de terenuri de pe raza ariei naturale protejate, capturarea sau uciderea speciilor sălbatice cu mijloace nelegale.

Vor fi de competenţa DIIM, indiferent de calitatea persoanei:

a) infracţiunile prevăzute de art. 106 alin. (1) şi (2), art. 107 alin. (1), art. 1071, art. 108 alin. (1), art. 109 alin (1), art. 110 din Legea 46/2008 privind Codul Silvic, republicată, cu modificările şi completările ulterioare.

b) infracţiunile prevăzute de art. 52 din Ordonanţa de Urgenţă nr. 57/2007 privind regimul ariilor naturale protejate, conservarea habitatelor naturale, a florei şi faunei sălbatice, cu modificările şi completările ulterioare.

c) infracţiunile prevăzute de art. 98, alin (1)-(5), din OUG 195/2005 privind protecţia mediului, cu modificările şi completările ulterioare.

d) infracţiunile prevăzute de art. 81 din Legea nr. 104/2011 privind calitatea aerului înconjurător, cu modificările şi completările ulterioare.

e) infracţiunile prevăzute de art. 92, alin (1)-(3), art. 93 alin (1) şi alin. (2), art. 95 alin (1) şi alin. (2), din legea nr. 107/1996 privind Legea Apelor, cu modificările şi completările ulterioare.

f) infracţiunile prevăzute de art. 63 alin. (1) din Legea nr. 211/2011 privind regimul deşeurilor, republicată, cu modificările şi completările ulterioare.

g) infracţiunile prevăzute de art. 2 – 8 din Legea nr. 101/2011 pentru prevenirea şi sancţionarea unor fapte privind degradarea mediului, republicată, cu modificările şi completările ulterioare.

h) infracţiunile prevăzute de art. 42 alin. (1), art. 43, art. 44, art. 45 din Legea nr. 407/2006 privind vânătoarea şi protecţia fondului cinegetic, cu modificările şi completările ulterioare.

i) infracţiunile prevăzute de art. 355 şi 356 din Legea nr. 286/2009 privind Codul Penal.

„Problemele de mediu din România sunt multe şi sunt grave, sunt cronice. Ştim de ele nu doar din cazurile de infringement deschise de Comisia Europeană, le vedem şi le simţim cu toţii. Putem vorbi despre probleme în zona forestieră, unde dispar din pădurile României 20 de milioane de metri cubi anual şi, dacă ar fi să însumăm prejudiciul, am depăşi suma de 1 miliard de euro. Vorbim de probleme pe calitatea aerului şi, din păcate, mor 25.000 de români în fiecare an din cauza poluării. Vorbim de probleme pe managementul deşeurilor şi ştim atât de importurile ilegale de deşeuri, cât şi de gropile ecologice care au devenit adevărate bombe ce ne otrăvesc aerul şi ne poluează apele şi solul. Dacă ne uităm la faptele care stau în spatele acestor probleme, multe dintre ele ridică suspiciuni de grupuri infracţionale organizate. Multe dintre ele sunt încadrate ca infracţiuni, dar foarte puţine persoane ajung să fie pedepsite şi de aceea avem nevoie de structuri specializate”, arată senatorul USR Allen Coliban.

„Noi propunem înfiinţarea unei noi direcţii specializate în cadrul Parchetului General, pe modelul DIICOT, pentru că există o incidenţă foarte mare a infracţiunilor de mediu. După traficul de droguri, traficul de persoane şi traficul de arme, pe locul patru în lume se înregistrează infracţiuni care aduc atingere mediului înconjurător, fie că vorbim de poluarea apelor, poluarea solului, fie de tăierea ilegală a pădurilor şi braconaj, care a dus chiar la dispariţia unor specii. Este esenţial să avem o astfel de structură având în vedere şi situaţia cu care ne confruntăm în Bucureşti şi în întreaga ţară. Avem nevoie de procurori specializaţi care să lucreze în echipe mixte alături de specialişti de mediu, angajaţi ai Gărzilor de Mediu şi Poliţie”, declară şi senatorul USR George Dircă. „Acestă structură va da un raport anual în faţa ministrului Justiţiei şi a Consiliului Superior al Magistraturii în care să spună exact câte cazuri a avut şi câte a rezolvat. Acest raport va fi înaintat Parlamentului şi vom vedea cu toţii care sunt rezultatele”, precizează şi deputatul USR Stelian Ion.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

AUKUS: o ofertă de nerefuzat

Lucian DÎRDALA

AUKUS: o ofertă de nerefuzat

Este greu de crezut că relaţia instituţională a UE cu Australia va rămâne aceeaşi, în condiţiile în care Franţa ar putea bloca în Consiliu viitorul acord de liber schimb, aflat în faza finală a negocierilor.

Filmuletul zilei

opinii

Lecţia 9/11

Florin CÎNTIC

Lecţia 9/11

Deşi, pentru români, 11 septembrie ar fi trebuit să rămână în istorie drept data cuceririi Plevnei (în 1877), noi nu vom putea uita, totuşi, ziua de 11/09 a anului 2001. Poate nu ar fi rău să medităm la sângeroasa lecţie care a fost servită atunci lumii civilizate.

După liceul militar

Radu PĂRPĂUȚĂ

După liceul militar

... Am venit cu coada între picioare de la liceul militar. Am pierdut un an. De ce? S-a întâmplat aşa (dar eu nu cred că s-a întâmplat, am aproape convingerea că a fost premeditat, să mă înveţe minte să nu mă mai retrag de la măreţul liceu) pentru că s-a întârziat cu trimiterea situaţiei mele la învăţătură de la liceul milităros. În aceste condiţii, directorii de la liceele din Iaşi nu au acceptat să mă înscriu. Tata a încercat la mai multe licee - nimic.

Rarităţi la Festivalul „George Enescu”

Alex VASILIU

Rarităţi la Festivalul „George Enescu”

Concertele ordonate vineri, sâmbătă, duminică şi luni au prilejuit audiţii unice pentru că opus-urile prezentate ajung extrem de rar sau nu ajung deloc pe scenele noastre de concert. Un prim argument a aparţinut ansamblului Les Dissonances, avându-l ca dirijor şi solist la vioară pe David Grimal.

pulspulspuls

Una vorbeşte la Bucale, alta gavareşte pentru noi în târg...

Una vorbeşte la Bucale, alta gavareşte pentru noi în târg...

Dom’le, oare ce mănâncă, ce bea, sau poate ce fumează dom’ premare Mihăiţă de le serveşte cu atâta nonşalanţă prin interviuri din afara Iaşului încât îngheaţă apele, nu alta, dar parcă îi ia şi pe toţi de gogomani, imaginându-şi că nu ştie lumea ce şi cum? 

Caricatura zilei

DNA

Editia PDF

Bancul zilei

- Ioane, ce tot strâmbi din nas la sarmalele mele? Nu sunt bune? - Ba da, Marie, sunt bune, dar toti ceilalti din sala de (...)

Parteneri

Alte publicatii

    Intrebarea zilei

    Sute de persoane au ieșit în stradă pentru a protesta împotriva resticțiilor legate de COVID. Care ar trebui să fie pasul următor?

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.