anunturi
grandchef
Bolta rece
anunturi
Iasi Tv Life
TeleM
Impact FM regional
TVR Iasi Telejurnal
anunturi

USR Iaşi a intrat în febra alegerilor interne. Care sunt taberele şi protagoniştii? Ce funcţii vrea fiecare?

GALERIE
cosette-bodea
 • cosette-bodea
- +

USR Iaşi a intrat în febra alegerilor interne pentru desemnarea candidatului la Primărie. De aproape un an, trei membri ai filialei şi-au anunţat public decizia de a candida: Marius Bodea (senator), Cosette Chichirău (deputat) şi Răzvan Timofciuc (consilier local).

În weekend, Biroul Politic Local (BPL) al USR Iaşi a decis ca în zilele de 18 şi 19 martie să fie desemnat candidatul. Însă, decizia este contestată de doi dintre pretendenţi, fiind cerută, la nivel central, dizolvarea conducerii organizaţiei municipale.

Principalele acuzaţii: „fraudă”, „abuz de putere”, „lipsă de legitimitate”, „mizerii”, „greşeală strategică” sau „lipsă de transparenţă” sunt mesajele care apar pe grupuri interne de discuţie ale USR. Deocamdată, conflictul este în culise, dar este de aşteptat ca tensiunile să izbucnească public, odată cu apropierea zilelor pentru desemnarea candidatului.

Două taberele: în jurul cui se învârt?

În prezent, în USR Iaşi s-au conturat două tabere, iar acestea se învârt în jurul lui Filip Havârneanu (deputat, şef organizaţie municipală) şi a deputatei Cosette Chichirău (despre care se spune că ar controla organizaţia judeţeană). Potrivit surselor „Ziarului de Iaşi”, Havârneanu sprijină candidatura lui Marius Bodea la Primărie, cei doi formând o alianţă de facto.

Calculul politic al lui Havârneanu vizează preluarea şefiei organizaţiei judeţene în vara acestui an (sunt programate alegeri), iar, în 2024, să fie în „pole-position” pentru un nou mandat de parlamentar. De cealaltă parte, Chichirău s-ar fi aliat conjunctural chiar cu Timofciuc, iar ultimul ar fi dispus să renunţe la propria candidatură la Primărie pentru un fotoliu de parlamentar, conform surselor ZDI.

La tot acest joc politic asistă pasiv Ştefan Tănase, liderul actual al organizaţiei judeţene, dar cu o activitate politică inexistentă: surse ZDI spun că, deşi a fost „pus” de Chichirău în fruntea filialei, în prezent l-ar susţine pe Bodea.

În tot acest context, a venit decizia de duminică privind stabilirea calendarului pentru desemnarea candidatului la Primărie, decizie contestată de Chichirău şi Timofciuc.

„Marius Bodea are acum o susţinere largă în filială. Ceilalţi vor să amâne desemnarea candidatului în speranţa că se va întâmpla ceva care să schimbe actuala situaţie”, a prezentat succint situaţia din filială un membru activ al partidului cu care a discutat ieri ZDI.

Chichirău cere demiterea conducerea organizaţiei municipale

Cosette Chichirău a solicitat conducerii centrale să dizolve biroul polic local al filialei Iaşi în urma deciziei de alaltăieri. În context, Chichirău susţine că Havârneanu vrea să controleze organizaţia Iaşi prin refuzul de a aproba adeziuni noi şi acuză conducerea locală de „abuz de putere” care l-ar favoriza pe Marius Bodea.

„De la 1 ianuarie 2022, 240 de persoane care au solicitat să se înscrie în USR Municipiul Iaşi au fost «parcate» în statutul de simpatizant, aceştia renunţând la a se mai înscrie ca membri sau stând în aşteptare luni de zile. În loc ca USR să încerce din toate puterile să-i aducă în partid, băieţii din Biroul Local au făcut tot posibilul să-i îndepărteze. În aceeaşi perioadă, 55 de persoane au fost respinse. Însă, cireaşa de pe «tortul fraudei» a fost respingerea în ultima lună a 29 de persoane, mulţi cu profil înalt - director la bănci şi multinaţionale, IT-işti, antreprenori, investitori, profesori, psihologi etc., fără absolut nicio motivaţie”, este un fragment din mesajul intern postat de Chichirău în care anunţă ca va cere dizolvarea conducerii organizaţiei municipale.

Ea a adăugat că „tentativa de a închide registrul electoral la finalul acestei luni, înainte de a discuta abuzurile de putere din filială, este o fraudă uriaşă”. În context, amintim că viitorul candidat la Primărie va fi aprobat prin votul tuturor membrilor filialei locale.

O altă acuzaţie este că alţi simpatizanţi care au primit statutul de membru al USR în ultimul an sunt, de fapt, apropiaţi ai lui Havârneanu, astfel că acesta şi-ar crea avantaje în controlul votului pentru desemnarea candidatului, conform surselor ZDI.

Cosette Chichirău acuză “frica de sondaje” şi spune în mesajul intern că “la centrul partidului, s-a stabilit că în oraşele mari se vor face sondaje, pentru a alege cei mai buni candidaţi. Această discuţie a avut loc ultima oară chiar la Băile Felix. (…) Din această acţiune intempestivă, din abuzurile uriaşe săvârşite de Havârneanu, eu înţeleg un singur lucru: candidatul susţinut de el la primărie, Marius Bodea, n-are nici o şansă în sondaje”.

Un mesaj pe grupuri interne a postat şi Timofciuc: el a acuzat că decizia BPL a venit „intempestiv” cu ocazia unei şedinţe care fusese convocată cu o altă ordine de zi şi a susţinut că „scopul întâlnirii a fost deturnat”.

„Problemele cu această decizie sunt: este luată pe fondul unor abuzuri şi fraude interne, este netransparentă, este lipsită de forţa legitimităţii şi este dezastruoasă politic”, a scris Timofciuc, el justificând punctual, în mesajul său, problemele invocate.

În ceea ce priveşte legitimitatea, Timofciuc a invocat că decizia privind desemnarea candidatului la Primărie ar trebui luată de viitoarea componenţă a BPL, care va rezulta din alegerile programate în această vară.

„Mai sunt aproape 2 ani până la alegerile locale. Este o greşeală strategică să desemnezi un candidat atât de devreme, pentru că se va eroda până în septembrie 2024! Un proces care nu reprezintă spiritul democratic pe care eu îl aştept de la aceste alegeri este un proces viciat din start, care va demobiliza partidul şi care va duce partidul în alegeri divizat”, este un alt fragment din mesajul lui Timofciuc. Atât el, cât şi Chichirău au anunţat că nu vor gira „un proces netransparent” pentru desemnarea candidatului.

Havârneanu: „Sunt simple neînţelegeri, instigări şi acuzaţii”

De cealaltă parte, Filip Havârneanu spune că nu există nimic de „dizolvat” şi a susţinut că decizia a fost „statutară şi transparentă”.

„Am avut, pot spune, un record de admiteri şi mă bucur sincer că există interes pentru USR, sunt oameni care au venit din convingere şi le mulţumim. Au avut loc sute de admiteri de când am preluat acest mandat şi nu poate fi decât un semnal bun. (...) Desigur, din cauza presiunilor, a mizei mari, aceea de a livra ieşenilor un primar USR, apar unele simple neînţelegeri, instigări şi acuzaţii, însă conducerea partidului va demonstra că toate acestea sunt false”, a comentat Filip Havârneanu, interpelat de ZDI pe temă pentru un punct de vedere.

El a mai spus că USR Municipiul Iaşi „are cea mai mare filială de tineret din ţară”, tineret care este „adevăratul motor” al organizaţiei. „Cel mai important obiectiv acum şi în viitorul apropiat este să venim cu un candidat puternic care să ne ajute să scăpăm de Mihai Chirica şi încrengătura coruptă pe care o alimentează”, a mai susţinut Havârneanu.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Despre marea coaliţie (II)

Lucian DÎRDALA

Despre marea coaliţie (II)

În prezent, în contextul războiului din Ucraina, conducerile celor două partide au la îndemână tema interesului naţional pentru a-i reduce pe membrii nemulţumiţi de funcţionarea guvernării sau de însăşi ideea marii coaliţii.

opinii

Identităţile multiple ale lui Mircea Eliade

Florin CÎNTIC

Identităţile multiple ale lui Mircea Eliade

Pentru cei care depind de gândirea magică, locul, ora şi ziua naşterii au un caracter special. Sunt oameni care cred că jocurile astrale ale horoscopului le predefinesc destinul şi modul de a trăi. Şi Mircea Eliade făcea parte din această categorie şi e surprinzător cum a promovat toată viaţa o dată a naşterii falsă.

Ergo bibamus!

Radu PĂRPĂUȚĂ

Ergo bibamus!

La CUI (restaurantul-crâşmă al Centrului Universitar Iaşi) sau la alte crâşme din astea simandicoase nu trebuie să bei până ce te faci cui şi să te trimită chelnerul acasă ca pe ultimul pilangiu. Sau, mă rog, să-ţi dea cu flit sau, în fine, să te uşchească, dar aşa, mai manierat, o îmbrânceală acolo - nu cu şuturi în fund ca la Zoiosu sau alte „bombe” asemănătoare. 

O nucă tare: muzica academică modernă

Alex VASILIU

O nucă tare: muzica academică modernă

Programate uneori în funcţie de aniversări/ comemorări, lucrările definitorii pentru muzica secolului XX-XXI îşi găsesc foarte rar locul în stagiunile filarmonicilor din România – stagiuni simfonice, vocal-simfonice, camerale. Invocate deschis ori trecute sub tăcere, motivele sunt obişnuinţa publicului de a asculta capodoperele clasice, romantice, concerte (mai ales pentru pian şi vioară), lipsa cronică a fondurilor necesare achitării drepturilor de interpretare, comoditatea reluării lucrărilor binecunoscute sau a însuşirii opusurilor scurte, relativ uşoare din punct de vedere tehnic. 

pulspulspuls

Stand-up comedy cu Tanţa şi Costel la Gala Sportului ieşean. Momente şi schiţe!

Stand-up comedy cu Tanţa şi Costel la Gala Sportului ieşean. Momente şi schiţe!

Chestiuni tare faine auzim că s-au petrecut la finele săptămânii trecute, stimaţi telespectatori, la gala sportului ieşean, eveniment care i-a avut în prim plan pe cei doi penalişti de la liberali: Tanţa şi Costel, cum li se zice mai nou prin politichia de Bahlui. 

Caricatura zilei

Xi Jinping si Putin

Editia PDF

Bancul zilei

Doi prieteni se întâlnesc dupa multa vreme: - Ei, prietene, cum e viata de barbat însurat? - Excelenta! Am reu (...)

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Alte publicatii

  Fotografia zilei

   Intrebarea zilei

   Credeti ca blocurile ridicate dupa anii 2000 in Iasi si in tara sunt sigure in cazul unui cutremur major?

   vezi raspunsuri

   Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.