USR lansează două platforme online pentru transparență și digitalizare în administrația publică (P)
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

Comunicat de presă (P)

USR lansează două platforme online pentru transparență și digitalizare în administrația publică (P)

GALERIE
Foto_platforme online
  • Foto_platforme online
- +

Echipa Uniunea Salvați România (USR) a construit două platforme online prin care facilitează accesul cetățenilor la documente publice și prezintă cum sunt cheltuiți banii în toate unitățile administrativ teritoriale din țară.

Astfel, http://transparenta.usr.ro este o platformă care prezintă informații despre cheltuirea banilor publici a tuturor primăriilor din țară, în cursul ultimilor patru ani, iar www.hcl.usr.ro/transparenta este o platformă care arhivează toate hotărârile de consiliu local și proiectele de hotărâri ale primăriilor, la nivel național, de la sfârșitul anului trecut, până în prezent.

„Statul are o mulțime de informații pe care nu le folosește și nici nu le dă mai departe către cetățeni, adică fix cei care plătesc taxe și impozite și au dreptul să știe pe ce sunt cheltuiți banii lor. Proiectul are scopul de a arăta într-un format simplu, și ușor de navigat, direcția firecărui leu cheltuit de toate primăriile din țară. Pentru că odată cu transparentizarea vine și responsabilizarea cheltuirii banilor publici”, a spus Florin Pop, fondatorul http://transparenta.usr.ro. Totodată, cel de-al doilea proiect s-a concretizat, conform membrilor fondatori, în urma constatării că doar jumătate dintre autoritățile locale publică hotărârile de consiliu local și doar 19% publică proiectele de hotărâri.

La nivel județean, informațiile referitoare la cheltuieli sunt disponibile atât pentru municipiu, cât și pentru primăriile din mediul rural. Astfel, conform acestor instrumente de digitalizare și transparentizare a administrației publice locale, de la începutul anului, până la momentul actual, Consiliul Județean Iași a cheltuit 63.304.573,70 de RON, cea mai mare sună, de peste 37.000.000 de RON fiind îndreptată către spitale. Situația este similară și în cazul Primăriei Iași, care a cheltuit 55.546.305,34 de RON, suma cea mai mare, alocată tot spitalelor, fiind de peste 13.000.000 de RON.

Proiectele acesta sunt extrem de importante, iar în spatele lor stă o muncă uriașă, ele fiind realizate cu ajutorul a peste 60 de membri și voluntari USR care au verificat, luni la rând, toate cele 3.200 de primării din România. Nu o dată, încercând să răspund anumitor plângeri ale cetățenilor îndreptate spre cabinetul parlamentar, m-am lovit de lipsa informațiilor și disponibilității oamenilor din primăriile ieșene. Multe dintre ele nu au nici măcar pagini web actualizate, adrese de e-mail sau purtători de cuvânt pe care să-i poți contacta, așa că e de prisos să mai menționez și lipsa documentelor care justifică felul în care sunt cheltuiți banii publici. Aceste proiecte sunt unele absolut necesare pentru normalizarea felului în care administrația publică din România funcționează”, a menționat Dan Lungu, Senator USR.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Iaşul îşi merită echipa de fotbal

Cosmin PAȘCA

Iaşul îşi merită echipa de fotbal

Peste toate, lipsa unui proiect este asemănarea cea mai izbitoare dintre echipa din dealul Copoului şi cea din Podu Roş. Nu cunoaştem obiectivele Politehnicii peste cinci ani - o cerinţă banală pentru un club respectabil - la fel cum nu există o foaie de parcurs a Iaşului care să depăşească un singur ciclu electoral.

Filmuletul zilei

Franta a construit în insula Reunion o autostrada-viaduct de 12,5 km (care a costat 1,7 miliarde euro), ce serpuieste prin O (...)

opinii

Impersonare

Codrin Liviu CUȚITARU

Impersonare

„M-a echipat ca pe beizadea (e drept că şi semănam puţin cu juniorul Ceauşeştilor). Mi-a aranjat părul şi mi-a oferit un costum asemănător cu ale Nicuşorului. Mi-a spus că trebuie doar să râd zgomotos, să înjur şi să beau whiskey la greu. Aşa am procedat, mai ales la masa festivă (care s-a organizat în restaurantul meu). Mă scuzaţi, am fost pupat în fund în ziua aia, de nu vă puteţi imagina!... Totul a mers strună până în clipa în care nu mai ştiu cine a cerut ca eu să o sun pe mama, pe tovarăşa Elena, pe loc, şi să solicit fonduri suplimentare în teritoriu.”

Reţeaua urbană a Moldovei între 1774 şi 1859 (III)

George ŢURCĂNAŞU

Reţeaua urbană a Moldovei între 1774 şi 1859 (III)

Replierea teritoriului politic moldovenesc a impus mutaţii substanţiale la nivelul morfologiei şi structurii sistemului de aşezări. Din perspectiva noastră, e importantă îndesirea reţelei de aşezări urbane şi reconfigurarea ariilor de influenţă a acestora. 

Insuportabila greutate a fiinţării

Bogdan ILIESCU

Insuportabila greutate a fiinţării

„The chicken is only an egg’s way for making another egg.” (Găina este doar modul prin care un ou face un alt ou) - Richard Dawkins

pulspulspuls

Iaca unde va ajunge senatoarea panaramă de Iaşi până la urmă!

Iaca unde va ajunge senatoarea panaramă de Iaşi până la urmă!

Una scurtă dar vioaie pe astăzi despre senatoarea panaramă aleasă de ieşeni, madam Şoşoacă, despre care mulţi cică se întreabă cam ce parcurs politic ar urma să aibă, acumă că şefii ei mai tineri, prin ordin de zi pe unitate primit de la cei cu stele în rezervă, au pus-o pe liber la partid. 

Caricatura zilei

Cum s-a petrecut accidentul

Editia PDF

Bancul zilei

Parintele Vasile a strâns 5 ani bani pentru clopotnita, dar nu i-au ajuns decât pentru un BMW.  

Parteneri

Alte publicatii

    Intrebarea zilei

    Relaxarea condițiilpr de deplasare în starea de alertă va duce la:

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.