USR lansează două platforme online pentru transparență și digitalizare în administrația publică (P)
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco
agri.shop

duminica, 09.05.2021

Comunicat de presă (P)

USR lansează două platforme online pentru transparență și digitalizare în administrația publică (P)

GALERIE
Foto_platforme online
  • Foto_platforme online
- +

Echipa Uniunea Salvați România (USR) a construit două platforme online prin care facilitează accesul cetățenilor la documente publice și prezintă cum sunt cheltuiți banii în toate unitățile administrativ teritoriale din țară.

Astfel, http://transparenta.usr.ro este o platformă care prezintă informații despre cheltuirea banilor publici a tuturor primăriilor din țară, în cursul ultimilor patru ani, iar www.hcl.usr.ro/transparenta este o platformă care arhivează toate hotărârile de consiliu local și proiectele de hotărâri ale primăriilor, la nivel național, de la sfârșitul anului trecut, până în prezent.

„Statul are o mulțime de informații pe care nu le folosește și nici nu le dă mai departe către cetățeni, adică fix cei care plătesc taxe și impozite și au dreptul să știe pe ce sunt cheltuiți banii lor. Proiectul are scopul de a arăta într-un format simplu, și ușor de navigat, direcția firecărui leu cheltuit de toate primăriile din țară. Pentru că odată cu transparentizarea vine și responsabilizarea cheltuirii banilor publici”, a spus Florin Pop, fondatorul http://transparenta.usr.ro. Totodată, cel de-al doilea proiect s-a concretizat, conform membrilor fondatori, în urma constatării că doar jumătate dintre autoritățile locale publică hotărârile de consiliu local și doar 19% publică proiectele de hotărâri.

La nivel județean, informațiile referitoare la cheltuieli sunt disponibile atât pentru municipiu, cât și pentru primăriile din mediul rural. Astfel, conform acestor instrumente de digitalizare și transparentizare a administrației publice locale, de la începutul anului, până la momentul actual, Consiliul Județean Iași a cheltuit 63.304.573,70 de RON, cea mai mare sună, de peste 37.000.000 de RON fiind îndreptată către spitale. Situația este similară și în cazul Primăriei Iași, care a cheltuit 55.546.305,34 de RON, suma cea mai mare, alocată tot spitalelor, fiind de peste 13.000.000 de RON.

Proiectele acesta sunt extrem de importante, iar în spatele lor stă o muncă uriașă, ele fiind realizate cu ajutorul a peste 60 de membri și voluntari USR care au verificat, luni la rând, toate cele 3.200 de primării din România. Nu o dată, încercând să răspund anumitor plângeri ale cetățenilor îndreptate spre cabinetul parlamentar, m-am lovit de lipsa informațiilor și disponibilității oamenilor din primăriile ieșene. Multe dintre ele nu au nici măcar pagini web actualizate, adrese de e-mail sau purtători de cuvânt pe care să-i poți contacta, așa că e de prisos să mai menționez și lipsa documentelor care justifică felul în care sunt cheltuiți banii publici. Aceste proiecte sunt unele absolut necesare pentru normalizarea felului în care administrația publică din România funcționează”, a menționat Dan Lungu, Senator USR.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Obsesiile microbiştilor români

Nicolae GRECU

Obsesiile microbiştilor români

„Ne-a furat arbitrul” şi „jucătorul X ne-a vândut la pariuri” sunt unele dintre acestea.

Filmuletul zilei

opinii

Metamorfoze ale protocronismului sau despre incompetenţa cu ştaif (VI)

Eugen MUNTEANU

Metamorfoze ale protocronismului sau despre incompetenţa cu ştaif (VI)

Episodul de azi, penultimul din această serie, conţine o succintă prezentare a confuziei medievale dintre denumirile istorice Dacia versus Danemarca, respectiv Dacus versus Danus, confuzie pe baza căreia autori contemporani construiesc ipoteze aberante, cu motivaţie „patriotică”, dar cu un puternic iz protocronist.

După Înviere

pr. Constantin STURZU

După Înviere

Cea mai importantă predică a Domnului a fost una fără cuvinte. A început în Ghetsimani, cu sudoarea Lui, care "s-a făcut ca picături de sânge" (Luca 22, 44) şi a continuat pe Cruce, până la gestul de a-Şi da duhul de bunăvoie, nu pentru că fusese biruit de moarte. 

Dezastru de sărbători

Alexandru CĂLINESCU

Dezastru de sărbători

Să nu ne amăgim cu gândul că lumea, în special tinerii, nu se mai uită la televizor. România TV are audienţă la un segment deloc neglijabil din populaţie, sensibil la „patriotism” şi la grija pentru „nevoile românilor”. Direct sau insidios, postul exercită o influenţă nefastă, cu consecinţe pe termen lung.

pulspulspuls

Imagini de colecţie: oare ne-am schimbat sau nu în bine?

Imagini de colecţie: oare ne-am schimbat sau nu în bine?

Un amic cetitor atent atent ne-a pus ieri la dispoziţie această faină poză de campanie, stimaţi telespectatori. 

Caricatura zilei

Bravo autorităților locale care au ținut gol Spitalul Mobil de la Lețcani!

Editia PDF

Bancul zilei

Parintele Vasile a strâns 5 ani bani pentru clopotnita, dar nu i-au ajuns decât pentru un BMW.  

Parteneri

Alte publicatii

    Intrebarea zilei

    Sute de persoane au ieșit în stradă pentru a protesta împotriva resticțiilor legate de COVID. Care ar trebui să fie pasul următor?

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.