anunturi
grandchef
mineralia
Bolta rece
Iasi Tv Life
TeleM
Impact FM regional

Comunicat de presa

USR PLUS nu este părtaș la furtul banilor publici (P)

GALERIE
Deputat Monica Berescu USR PLUS
 • Deputat Monica Berescu USR PLUS
- +

Miniștrii USR PLUS au propus o serie de 10 amendamente pentru modificarea programului PNDL al premierului Cîțu, pentru a evita deturnarea fondurilor. USRPLUS susține în continuare că în acest OUG nu sunt criterii de acordare a fondurilor, nu sunt garanții privind transparența acestui program de investiții. În forma actuală acest program înseamnă risipă de bani publici, după modelul PSD.

Lupta electorală din cadrul PNL are o singură victimă: românii și nivelul de trai. Rolul membrilor unui guvern este să reprezinte interesele cetățenilor și să se asigure că implementează reformele promise. Miniștrii, parlamentarii USR PLUS se opun în mod categoric găștilor de partid care se abonează la bani publici. 
Inclusiv societatea civilă, precum reprezentanți ai think-thankului Expert Forum au reacționat public acum o lună și au demonstrat că noul PNDL nu diferă cu absolut nimic de cele ale regimului Dragnea. În raportul publicat în luna august a acestui an, ei menționau că procesul de elaborare al actului normativ nu respectă Constituția sau că demersul nu este justificat.  În nota de fundamentare este menționat că nu există impact asupra bugetului și nici impact socio-economic. Ori ce rost are să aruncăm cu bani în primari, fără un impact real în comunitate, ci doar pentru a câștiga alegerile? 
Dacă pentru domnul Cîțu este mai important câștigarea șefiei PNL decât guvernarea României, are o singură soluție: să renunțe la funcția de premier și să nu se mai opună reformelor pe care le așteaptă românii
”, declară Monica Berescu, deputată URS PLUS.

Nici măcar Ministerul Dezvoltării nu are o situație la zi a stadiului proiectelor din fostele PNDL-uri prin care să poată fi monitorizate alocările de bani; așa cum reiese dintr-un audit din 2018 al Curții de Conturi. Mai mult, faptul că ministerul nu are pârghii de control, este un adevărat pericol pentru că încurajează furtul banilor.

În acest context, miniștrii USR PLUS au propus 10 amendamente vitale pentru acceptarea noului PNDL, ale premierului. 

Aceste amendamente, odată implementate, pot oferi garanții că românii nu sunt furați din nou, de cei aflați la putere, indiferent din ce partid provin. Astfel, vom proteja banii românilor și ne  vom asigura că renovarea unei școli nu va costa mai mult decât construcția unei clădiri noi, așa cum s-a întâmplat în celelalte PNDL-uri. 
Cele 10 condiții USR PLUS  oferă instrumentele de monitorizare și control privind cheltuirea banilor. Mai mult, se introduc indicatori specifici, de performanță, precum și crearea unei sistem informatic public, ceea ce este o premieră pentru PNDL-uri. 
Reamintesc președintelui Iohannis, care se pare că girează comportamentul domnului Cîțu, că românii au votat partidele de dreapta tocmai pentru a scăpa definitiv de metehnele PSD-iste, nu pentru a fi preluate și adaptate de noii liberali
”, completează deputata Monica Berescu.

Istoricul PNDL, programul dedicat baronilor locali
Programul Național de Dezvoltare Locală este un program inventat de Liviu Dragnea în 2013, când era Ministrul Dezvoltării și Vicepremier. Au existat până acum un PNDL 1 (2013)  și un PNDL 2 (2018). Aceste programe ar fi trebuit să „scoată țara din noroaie”, cum îi plăcea unui fost premier PSD să spună. În schimb, au burdușit conturile unor primari, șefi de consilii județene și firmelor apropiate lor. Suma decontată nu este deloc de neglijat: aproape 30 de miliarde de lei între aprilie 2015 și decembrie 2020, dintr-un total alocat de 44,5 miliarde lei.

Dezastrele din proiectele PNDL 
Toaleta de 80.000 de euro de la școala din Teleorman, în timp ce copiii continuau să se ducă la WC-ul din fundul curții. Becurile de peste 2.000 de euro dintr-un cătun din Tulcea. Lucrări decontate, deși nu au fost executate în Neamț. Asfalt turnat direct pe pământ în Vrancea. Și lista poate continua, la fel de bine cum poate continua enumerarea neregulilor semnalate de-a lungul timpului și a dosarelor penale deschise.

Acum se pune la cale un PNDL 3, deghizat sub un alt nume, dar cu o sumă și mai consistentă: 50 de miliarde de lei.

Ce se poate construi cu cele 50 miliarde de lei în loc să fie pierduți în PNDL3 ?
De exemplu, Autostrada Unirii (Tg. Mureș - Iași) și Autostrada Moldovei (Ploiești - Iași)  ar costa mai puțin de atât. Am putea face 20 spitale regionale, pentru care ni s-a spus că nu sunt bani și statul român se împrumută astăzi. Sau am putea construi 25.000 de școli și 33.000 de grădinițe. 

România are nevoie de investiții și dezvoltare în toate comunitățile, dar vrem să facem acest lucru prin investiții reale, transparente, nu prin programe care risipesc banii românilor și care îngroașă conturile baronilor locali.

Monica Berescu,
Deputată USR PLUS

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Războiul din Ucraina divide Occidentul; taberele (II)

Alexandru LĂZESCU

Războiul din Ucraina divide Occidentul; taberele (II)

În timp ce puterile europene majore doresc o finalizare rapidă a războiului din Ucraina, indiferent de rezultat, pentru America miza acestuia este una globală, cu impact asupra competiţiei geopolitice cu China.

opinii

Uzul raţiunii

Nichita DANILOV

Uzul raţiunii

Un popor fără un lider care să-i apere demnitatea şi interesele tinde să devină o mulţime nulă. Oare mai e nevoie să mai spun că spre asta alunecă zi de zi, ceas de ceas, România zilelor noastre?! Căci azi, noi, cei care am trăit în comunism, vedem cum idealurile în care am crezut sunt călcate unul după altul în picioare.

Dropsuri şi pastile

Michael ASTNER

Dropsuri şi pastile

Motto: De la salcie pân’ la tisa/ Tot copacu’ plânsu-mi-s-a...

Curentul latinist şi configurarea conştiinţei identitare româneşti moderne (V)

Eugen MUNTEANU

Curentul latinist şi configurarea conştiinţei identitare româneşti moderne (V)

În ultimul foileton al seriei, autorul sintetizează efectele acţiunii curentului latinist din Transilvania asupra configurării conştiinţei identitare româneşti, în special în chestiunile de fixare a normelor limbii literare şi ale ortografiei româneşti moderne.

pulspulspuls

Semnificaţii şi coincidenţe stranii legate de disputa mitropoliilor actuale şi viitoare

Semnificaţii şi coincidenţe stranii legate de disputa mitropoliilor actuale şi viitoare

Pentru că ieri am auzit că ne-au cam probozit olecuţă, amical, unele feţe bisericeşti din zona mitropoliei, pe motiv că n-ar fi Fluturelul bocovinean pe atât de isteţ şi influent pe cât ar vrea să pară în lumea asta preoţească, şi că elucubraţiunile alea ale lui cu mitropolie la Suceava n-ar trebui luate prea în serios, ei bine, pentru asta am zis că musai să mai venim cu ceva amănunte pe care unii prelaţi de la Iaşi, fie cu iertare, par a nu le fi sesizat. 

Caricatura zilei

Retragere din Insula Serpilor

Editia PDF

Bancul zilei

Doctorul, panicat de o spargere de teava, suna repede instalatorul: -Hai, te rog, urgent, toata pivnita e inundata din cauza un (...)

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Alte publicatii

  Fotografia zilei

  Intrebarea zilei

  Implementarea benzii unice pentru mijloacele de transport în comun pe toată lungimea șoselei Nicolina, o apreciați ca fiind benefică fluidizării traficului din zonă?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.