USR: Scut în Parlament pentru pensiile speciale ale aleşilor locali
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

sambata, 16.01.2021

USR: Scut în Parlament pentru pensiile speciale ale aleşilor locali

GALERIE
cristina-pruna-usr-camera-deputatilor
  • cristina-pruna-usr-camera-deputatilor
- +

În lipsa unei ordonanţe de urgenţă care să modifice Codul administrativ al Guvernului Dăncilă, zeci de mii de actuali şi foşti primari şi şefi de consilii judeţene, plus adjuncţii lor, vor avea dreptul, la 1 ianuarie 2021, să ceară pensie specială, arată reprezentanţii USR, într-un comunicat de presă.

Pentru a preîntâmpina această sfidare grosolană la adresa românilor care primesc o pensie proporţional cu cât au contribuit, USR a solicitat marţi urgentarea adoptării proiectului de lege care ar desfiinţa această nouă categorie de pensii speciale. Demersul a fost blocat prin subterfugii de către PSD, mai spune sursa citată.

La începutul plenului de marţi al Camerei Deputaţilor, viceliderul deputaţilor USR Cristina Prună a solicitat ca, în paralel cu şedinţa de plen, să se desfăşoare şedinţele comisiei juridice şi comisiei pentru administraţie, astfel încât să poată fi votat în aceeaşi şedinţă proiectul USR care desfiinţează pensiile speciale ale primarilor.

Solicitarea a fost acceptată prin vot, dar majoritatea controlată de PSD a avut grijă ca şedinţa comisiei pentru administraţie să nu se poată desfăşura din cauza lipsei de cvorum. În acest fel, proiectul nu a putut fi votat în şedinţa de marţi a plenului Camerei.

„Mai mult, ţinând cont de programul de lucru stabilit de conducerea Parlamentului, proiectul are şanse infime să poată fi votat în următoarele două săptămâni în Camera Deputaţilor, ceea ce reduce considerabil posibilitatea de a fi adoptat de Parlament în timp util, astfel încât să poată intra în vigoare înainte de data de 1 ianuarie 2021”, mai transmite USR în comunicat.

Proiectul de lege iniţiat de senatoarea USR Florina Presadă şi semnat de toţi parlamentarii USR prevede modificarea Codului administrativ în sensul abrogării art. 210 privind indemnizaţia pentru limită de vârstă pentru primar, viceprimar, preşedinte al consiliului judeţean şi vicepreşedinte al consiliului judeţean.

Proiectul a fost depus în Parlament în luna august şi nici până acum nu a fost dezbătut în comisiile rapoartoare, astfel încât să poată fi votat în plen.

„Este un proiect extrem de necesar şi trebuia să fie adoptat urgent pentru ca acele prevederi nocive din Codul administrativ adoptat, prin ordonanţă de urgenţă, de Guvernul PSD, să nu intre în vigoare de la 1 ianuarie 2021. Pensiile speciale nu au ce să mai caute în legislaţia românească. Trebuie să respectăm acest principiu pe care USR îl tot susţine de patru ani încoace: la contribuţii egale, pensii egale. Nu trebuie să mai avem cetăţeni de rang I şi rang II”, a explicat Cristina Prună.

Pensiile speciale pentru primari ar fi trebuit să se acorde, în varianta PSD, încă de la 1 ianuarie 2020, dar USR a reuşit amânarea cu un an a termenului, printr-un amendament depus la legea bugetului de stat pe 2020, lege pentru care şi-a angajat răspunderea Guvernul Orban, mai indică sursa citată

În cazul în care proiectul de lege al USR de desfiinţarea a pensiilor speciale pentru primari nu va fi adoptat în timp util de Parlament, Guvernul Orban nu are altă variantă decât emiterea unei ordonanţe de urgenţă prin care să amâne, din nou, aplicarea prevederilor din Codul administrativ. Acest fapt i-a fost, de altfel solicitat, deja, de co-preşedintele USR-PLUS Dan Barna.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Primăvara din ianuarie

Nicolae GRECU

Primăvara din ianuarie

Pericolul de îngheţare şi pericolul de carantină pun în primejdie desfăşurarea Ligii I conform graficului.

Filmuletul zilei

opinii

Un corifeu al „gândirii politice corecte” - Noam Chomsky (I)

Eugen MUNTEANU

Un corifeu al „gândirii politice corecte” - Noam Chomsky (I)

Unul dintre cei mai proeminenţi promotori ai „corectitudinii politice”, ideologie larg răspândită în mediile academice şi în mass media occidentale, este lingvistul american Noam Chomsky. O parte din ideile sale politice sunt analizate în articolul de faţă.

Dar cine „le are cu Biserica”?

pr. Constantin STURZU

Dar cine „le are cu Biserica”?

Acum o lună, mai exact pe 16 decembrie, au fost publicate rezultatele unui sondaj realizat de Centrul de Cercetări Sociologice LARICS, în parteneriat cu Secretariatul de Stat pentru Culte şi cu Institutul de Ştiinţe Politice şi Relaţii Internaţionale (ISPRI) al Academiei Române. Desfăşurată sub titulatura „Barometrul vieţii religioase”, cercetarea vine să evidenţieze şi ce impact a avut, din perspectivă religioasă, 2020 (anul „pandemic”) asupra populaţiei. 

Filozofie coruptă

arh. Ionel OANCEA

Filozofie coruptă

Într-o viziune grosolană despre normalitate se poate aprecia că administraţia comunistă era mai funcţională ca cea de astăzi. Pentru obţinerea unui act administrativ puteai merge la audienţe la diverşi tovarăşi cu funcţii dispuşi, de regulă, să te asculte. Dacă nu, existau cel puţin două chei universale capabile să facă minuni, pachetul de Kent sau de cafea naturală. Ajuta, la fel de mult, nepotismul, cunoştiinţele, bunii amici din lanţul slăbiciunilor atât de bine surprins în celebra schiţă a lui Caragiale.

pulspulspuls

De ce se pregăteşte oare nea Măricel?

De ce se pregăteşte oare nea Măricel?

După ce l-a acuzat lumea că a plecat din Casa Pătrată cu gentoiul burduşit de like-uri şi urmaritori ai paginii oficiale de Facebook a instituţiei, îndensând totul apoi pe pagina lui de polkitician, iacătă că nea Măricel, fostul şef de judeţ, mai vbine cu o surpriză, şi tot în spaţiul virtual. 

Caricatura zilei

Mușchi

Editia PDF

Bancul zilei

In Antarctica s-a inregistrat cea mai scazuta temperatura de pe glob: -93,2 grade ...prin urmare va propunem sa ne reami (...)

Parteneri

Alte ziare locale

    Intrebarea zilei

    Relaxarea condițiilpr de deplasare în starea de alertă va duce la:

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.