USR se opune taxei pentru marile companii: „Să fie confiscate averile nejustificate”
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi

miercuri, 19.01.2022

USR se opune taxei pentru marile companii: „Să fie confiscate averile nejustificate”

GALERIE
usr
 • usr
- +

Reprezentanţii USR au transmis că în plină pandemie şi criză a preţurilor în energie şi la alimente, când ar trebui să ia măsuri pentru pregătirea valului 5 şi pentru susţinerea celor mai afectaţi din punct de vedere economic, „alianţa toxică PSD-PNL-UDMR se gândeşte să introducă o taxă nouă, lovind exact în cei mai importanţi contribuabili în economie”.

„În acest mod, PNL nu face decât să arate, o dată în plus, că îşi minte electoratul căruia îi promitea, tare şi răspicat prin vocea lui Florin Cîţu, că nu va introduce nicio taxă nouă. În aceste zile, vedem exact contrariul şi asta în contextul în care România s-a angajat prin PNRR la o politică fiscală predictibilă. USR se opune ferm introducerii unei aşa-zise “taxe de solidaritate” pentru companiile mari şi cere PSD-PNL-UDMR să renunţe la această măsură populistă, care nu doar că nu ar aduce banii necesari la bugetul de stat pentru a acoperi toate creşterile de salarii, pensii şi alocaţii promise inconştient de noua alianţă toxică, dar ar reduce competitivitatea României, ar descuraja investiţii importante şi ar risca retragerea de pe piaţă a celor câteva companii care susţin economia românească”, arată comunicatul de presă al USR

Europarlamentarul USR Dragoş Pîslaru a explicat de ce această măsură ar face mai mult rău decât bine în economie:

„1. „La nivel european se discută despre o nouă strategie industrială care include reconfigurarea lanţurilor valorice şi dezvoltarea de investiţii mari pe teritoriul UE şi toate statele membre sunt în competiţie pentru atragerea de astfel de investiţii şi oferă stimulente. În acest context, Guvernul României decide să se autosaboteze prin taxarea adiţională a companiilor mari şi investiţiile acestora. Şi aşa stăteam prost la atragerea de investiţii, din cauza lipsei de predictibilitate şi stabilitate, zona fiscală fiind printre puţinele avantaje competitive clare;

2. Conform ONRC, la nivelul lunii octombrie 2021 sunt 1.097.996 persoane juridice active, din care 416.376 sunt PFA, Întreprinderi individuale / familiale. Din cele 681.620 de companii rămase, doar circa 460.000 au cifra de afaceri peste zero. Dintre acestea, 351 sunt companii cu cifra de afaceri peste 100 milioane de euro. O astfel de măsură este dedicată unui număr foarte restrâns de companii şi creează o discrepanţă între investitori;

3. O justificare pe care am auzit-o ar fi că aceste companii au bani şi nu sunt taxate suficient. Să ne înţelegem, aceste companii sunt deja cei mai importanţi contribuabili în economie. Iar acuza că nu plătesc suficient impozit pe profit, prin folosirea preţurilor de transfer sau manevre de evitare de taxe, se rezolvă prin reforma pusă în PNRR de modernizare şi digitalizare ANAF, nu prin taxe aberante ce nu fac distincţia între firmele corecte şi cele incorecte;

4. În aceste condiţii, nu este deloc improbabil ca plătitorii corecţi de taxe, cum ar fi Renault sau Ford, să se gândească la o posibilă relocare din România, fiind o mulţime de alte ţări gata să le ofere condiţii mai bune;

5. Ca regulă generală în economie, stimularea investiţiilor şi a antreprenoriatului totdeauna va aduce mai mulţi bani decât taxarea, mai ales când vorbim de o economie emergentă, care are nevoie în continuare de reforme structurale. În lipsa unor reforme structurale care să impulsioneze creşterea endogenă, cum ar fi investiţii masive în educaţie, formare, cercetare-dezvoltare, avem nevoie ca de aer de investiţii masive şi de consolidare antreprenorială, care să crească avantajul competitiv al ţării;

6. Prin urmare, noua taxă ar reduce competitivitatea României, ar descuraja investiţii importante în domenii de avangardă de care avem mare nevoie în contextul favorabil european şi global şi ar determina poate chiar retragerea de pe piaţă a celor câteva companii care susţin economia românească”, conform sursei citate.

USR reaminteşte alianţei PSD-PNL-UDMR că un lucru asemănător l-au încercat şi Dragnea şi Dăncilă, cu celebra OUG 114, criticată dur de Comisia Europeană, şi nu au avut succes.

„USR a spus clar în ultimii ani şi când a intrat la guvernare că nu susţine introducerea de taxe noi şi rămâne ferm pe poziţie.

Dacă, într-adevăr, PSD-PNL-UDMR ar vrea să crească veniturile la buget fără să introducă noi taxe peste noapte, care să lovească exact în cei mai afectaţi de pandemie, noua alianţă toxică ar putea:

• să crească gradul de colectare, să modernizeze şi să digitalizeze ANAF (prin reforma pusă în PNRR): România a avut cel mai mare deficit de încasare din TVA din UE, pentru al şaptelea an consecutiv, care înseamnă echivalentul a 7,4 miliarde de euro;

• să abroge intrarea în plată, de la 1 ianuarie, a noilor categorii de pensii speciale pentru aleşii locali;

• să reducă aparatul de stat, să nu mai înfiinţeze ministere şi agenţii peste noapte pentru activul de partid;

• să nu mai permită sifonarea banilor prin PNDL;

• să confişte averile care nu pot fi justificate: maşini de lux, bijuterii, tablouri, averi declarate sau nedeclarate care nu prea au cum să fie strânse dintr-un salariu de consilier judeţean, local sau din indemnizaţia de parlamentar.

USR rămâne alături de antreprenorii mici şi mari ai ţării şi se opune ferm acestei propuneri de a introduce o nouă taxă”, conchide sursa amintită.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Dialog pre-diplomatic între Rusia şi Occident (I)

Lucian DÎRDALA

Dialog pre-diplomatic între Rusia şi Occident (I)

Dacă Moscova doreşte un cadru bilateral de discuţii cu SUA, prin care să-şi etaleze statutul de mare putere, este bine să îl aibă: orice ţâfnă occidentală este, în acest moment, contraproductivă.

Filmuletul zilei

opinii

Ziua Culturii Naţionale Underground

Florin CÎNTIC

Ziua Culturii Naţionale Underground

15 ianuarie a intrat deja în imaginarul colectiv ca o zi fastă! Dar ce-ar fi să sărbătorim şi ziua de 14 ianuarie, ziua de naştere, acum 75 de ani, a lui Luca Piţu, un eseist erudit şi muşcător, unul dintre corifeii culturii alternative, neoficiale, underground. El, care a fost în timpul dictaturii mentorul „Grupului de la Iaşi”, cred că ar binemerita o reverenţă postumă chiar în aceste zile cu focuri de artificii culturale. Iată, deci, ce scriam, sub titlul „Minus Eminescu”, cu şapte ani în urmă, la plecarea sa, într-o zi de iunie care devansa şi ea o comemorare eminesciană:

Legaţi de glie (II)

Radu PĂRPĂUȚĂ

Legaţi de glie (II)

Relatam în prima parte a articolului toate încercările mele nereuşite de a obţine detaşarea în învăţământ dintr-un judeţ în altul, din judeţul Bacău în judeţul Iaşi, pe vremea Împuşcatului. Eram ca „legaţi de glie” de legi ceauşiste, ca şi robii de pe vremea ceea, când vrabia mălai Viteazul. Aşa că până la urmă am venit cum se spunea într-un scheci COPILĂ, o dulce copilă, adică C-O PILĂ. 

Dan Eremia Grigorescu - regizorul imaginii fotografice (I)

Alex VASILIU

Dan Eremia Grigorescu - regizorul imaginii fotografice (I)

Între coperți de albume publicate de-a lungul deceniilor în România și în Franța, în coperți de volume cuprinzând evocări și texte scrise la anii tinereții, în spațiile generoase ale expozițiilor devenite subit neîncăpătoare pentru imensitatea peisajelor, pentru geometria variabilă a liniilor și formelor naturale adăpostite în memoria peliculei, în obiectele-fragmente de artă meșteșugite spre finalul secolului al XIX-lea și începutul secolului următor, se ascund fărâme din povestea fascinantă a lui Dan Eremia Grigorescu.

pulspulspuls

Iacătă-l pe cel mai supărat ales al partidoiului de la Iaşi: i-au luat boii de la bicicletă!

Iacătă-l pe cel mai supărat ales al partidoiului de la Iaşi: i-au luat boii de la bicicletă!

Unul dintre cei mai nemulţumiţi aleşi locali de la partidoi faţă de ultimele numiri sau avansări din filială cică ar fi, aşa este, aţi ghicit: conţilierul Mugurel, stimaţi telespectatori. 

Caricatura zilei

Ciucă și plagiatul

Editia PDF

Bancul zilei

Doi tipi, amândoi casatoriti, stau de vorba: – Nu stiu ce sa ma mai fac! De câte ori vin acasa, dupa ce am ba (...)

Parteneri

Alte publicatii

  Intrebarea zilei

  Implementarea benzii unice pentru mijloacele de transport în comun pe toată lungimea șoselei Nicolina, o apreciați ca fiind benefică fluidizării traficului din zonă?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.

  X