Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

vineri, 29.03.2024

USR și Ana Birchall, proiect pentru desființarea ”secției odioase”, concepută de Dragnea

GALERIE
Ana Birchall,
  • Ana Birchall,
- +

Mai mulți parlamentari USR împreună cu fostul ministru al Justiției Ana Birchall, care este deputat independent, au depus în Camera Deputaților un proiect legislativ privind desfiinţarea Secţiei pentru investigarea infracţiunilor din justiţie, potrivit stirileprotv

Potrivit USR, această ”secţie odioasă” a fost ”concepută de Liviu Dragnea”, iar în expunerea de motive atașată acestui proiect legislativ se arată:

”Înfiinţarea secţiei a fost îndelung criticată de societatea civilă şi sistemul judiciar, precum şi de Consiliul Consultativ al Judecătorilor Europeni, Comisia Europeană, Grupul de State împotriva Corupției şi Comisia de la Veneţia.

În esenţă, criticile s-au referit la inexistența unor motive care să justifice înfiinţarea acesteia, la impactul generat asupra independenţei judecătorilor şi procurorilor și asupra încrederii cetăţenilor în sistemul de justiție penală, precum şi, în general, asupra justiției din România.”

Camera Deputaților este prima cameră sesizată, Senatul fiind camera decizională.

Ana Birchall s-a opus funcționării acestei secții speciale - promovată de fostul ministru Tudorel Toader, susținut de PSD - încă de pe vremea când era ministru al Justiției, în septembrie 2019.

Ulterior a izbucnit un conflict între Birchall și Lia Savonea, care era preşedinta CSM, după ce plenul CSM nu a putut să adopte decizii importante, mai ales în cea ce privește intenţia de a o numi la şefia secţiei de investigare a infracțiunilor din justiție pe Adina Florea, pentru că nu era cvorum.

USR: Desfiinţarea SIIJ este în linie cu cerinţele Comisiei Europene, ale GRECO şi ale Comisiei de la Veneţia

Potrivit Uniunii, desfiinţarea SIIJ “nu doar că este în linie cu cerinţele Comisiei Europene, ale GRECO şi ale Comisiei de la Veneţia, dar se impune şi prin prisma” rezultatelor obţinute în 2019 de această structură: din 417 dosare soluţionate în 2019, 415 au fost clasate şi doar în două cauze s-a dispus trimiterea în judecată a trei inculpaţi.

Spre comparaţie, în aceeaşi perioadă, DNA a soluţionat 2.694 de dosare şi a dispus trimiterea în judecată în 235 de cauze, cuantumul prejudiciului reţinut în actele de inculpare fiind de circa 156,4 milioane euro.

Bilanțul SIIJ: 3 dosare finalizate cu rechizitoriu

În octombrie 2018, când a devenit operaţională, Secţia de Investigare a Infracţiunilor din Justiţie (SIIJ) a preluat, potrivit Agerpres, aproximativ 1.400 de dosare de la toate parchetele din ţară, respectiv acele cauze care aveau legătură cu magistraţii.

Susţinută puternic de partidele aflate atunci la guvernare şi de ministrul Justiţiei la acea vreme Tudorel Toader, respinsă însă de majoritatea magistraţilor şi de societatea civilă, SIIJ nu a reuşit într-un an de zile să producă nimic semnificativ.

Bilanţul SIIJ - trei dosare finalizate cu rechizitoriu şi trimise în instanţe, în care un procuror a fost achitat, un judecător a primit o condamnare cu suspendare, iar al treilea caz se află blocat la Instanţa supremă.

În cele trei dosare, anchetele au fost demarate, de fapt, de alte parchete, fiind preluate apoi de SIIJ.

Sursa: stirileprotv

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Cine profită de madam Şoşoacă

Pavel LUCESCU

Cine profită de madam Şoşoacă

Campania care urmează la Iaşi nu trebuie să devină un circ de tip Şoşoacă, decât dacă vrem să ne batem joc de viitorul acestui oraş. Nu vreau să spun că madam SOS România ar trebui ignorată, ci că n-ar fi rău dacă am încerca să înţelegem mai mult ce are în cap când vine vorba de viitorul oraşului şi mai puţin ce vrea ea să ne vândă, adică scandal.

opinii

Distrugerea statuilor

Alexandru CĂLINESCU

Distrugerea statuilor

Frenezia negatoare woke e urmarea obscurantismului, a fanatismului şi a inculturii. Ideologii woke au cale liberă în mass-media, au pătruns în universităţi şi în şcoli. Acţiunile lor n-au nimic comun cu adevărul istoric. Ei pretind că fac dreptate celor ai căror strămoşi au fost umiliţi şi exploataţi, în realitate manipulează istoria şi adâncesc fracturile sociale.

De ce este atât de aspru Postul Mare?

pr. Constantin STURZU

De ce este atât de aspru Postul Mare?

Faţă de celelalte posturi de peste an, Postul Mare (care precede Sfintele Paşti) este considerat unul aspru, atât din punct de vedere alimentar, cât şi din alte puncte de vedere. De ce este – sau ni se pare a fi – Postul Mare atât de aspru? De ce, în genere, ne este atât de greu să postim? Din mulţimea de posibile răspunsuri, să reflectăm azi la trei dintre ele.

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

pulspulspuls

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister tace şi face pe piaţa politichiei locale în această perioadă, stimaţi electori: cine va face listele de candidaturi de la parlamentarele din toamnă la liberalii ieşeni? 

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri