USR: Vot PSD-PNL pentru ca rectorii să-şi poată păstra funcţiile pe viaţă
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

USR: Vot PSD-PNL pentru ca rectorii să-şi poată păstra funcţiile pe viaţă

GALERIE
tudorel toader
  • tudorel toader
- +

Comisia de apărare din Senat, co-raportoare la proiectul care modifică Legea Educaţiei Naţionale în ceea ce priveşte învăţământul militar, a aprobat marţi, prin votul majorităţii senatorilor PSD şi PNL, eliminarea prevederii care limita exercitarea funcţiei de rector la două mandate complete, arată USR, într-un comunicat de presă.

Reprezentanţii partidului condus de Dan Barna precizează că se opun acestei modificări, aşa cum a făcut-o şi în trecut, atunci când PSD a încercat, prin diferite metode, să le asigure rectorilor posibilitatea de a ocupa funcţii pe viaţă.

Senatorul PSD Tit-Liviu Brăiloiu a propus, marţi în comisia de apărare a Senatului, eliminarea prevederii din Legea Educaţiei Naţionale care limita exercitarea funcţiei de rector la două mandate complete, arată USR într-un comunicat de presă remis News.ro.

 „Liviu Pop, care voise încă de la şedinţa Comisiei de Învăţământ să depună acest amendament dar nu găsise înţelegerea unor membri ai comisiei, a profitat de ’serviciul‘ colegului său de partid şi a cerut votul favorabil şi în comisia de Învăţământ, unde s-a reîntors propunerea. Cu votul PSD (cu excepţia Ecaterinei Andronescu) şi al PNL, în ciuda împotrivirii USR, propunerea a fost adoptată. Menţionez că, venind abia la Senat, amendamentul nu a trecut prin votul Camerei Deputaţilor, deci bicameralismul nu a fost respectat. Dacă legea va fi adoptată de Senat, Cameră decizională, rectorii nu vor mai fi limitaţi în mandatele lor. Vor putea candida la câte un nou mandat pentru tot restul carierei lor”, a afirmat senatorul USR Vlad Alexandrescu, potrivit sursei citate.

 Nu este pentru prima dată când partidele aparţinând vechii clase politice şi „frăţia rectorilor” încearcă modificarea Legii Educaţiei Naţionale în sensul feudalizării învăţământului universitar, acuză USR.

 „Aşa s-a întâmplat şi în luna februarie, când eliminarea limitei de două mandate pentru rectori a fost strecurată, la propunerea senatorului PSD Liviu Pop, într-o propunere legislativă pentru modificarea şi completarea unor acte normative în domeniul educaţiei. USR a atras şi atunci atenţia că este vorba de un cadou făcut rectorilor cu carnet de partid sau care au făcut favoruri politicienilor şi că printre beneficiari se va număra Tudorel Toader, fostul ministru al Justiţiei, în prezent rector la Universitatea „Ioan Cuza” din Iaşi, slujitor al intereselor infractorilor din PSD”, conform sursei menţionate.

 În forma încă în vigoare, Legea Educaţiei Naţionale prevede (art. 213 alin. 7) că durata mandatului de rector este de 4 ani şi că „o persoană nu poate ocupa funcţia de rector la aceeaşi instituţie de învăţământ superior pentru mai mult de două mandate succesive, complete”.

 Cu alte cuvinte, un rector care se suspendă înainte de terminarea celui de-al doilea mandat poate candida şi obţine fără probleme un al treilea mandat. Această formă a legii datează din anul 2014 şi reprezintă o derogare faţă de norma iniţială, care prevedea limita de 8 ani indiferent de perioada de derulare a mandatelor şi de întreruperile acestora.

 USR a depus în actuala legislatură două proiecte de lege de democratizare şi creştere a integrităţii şi transparenţei academice, inclusiv prin limitarea la două a mandatelor rectorilor.  

Primul proiect a fost respins în iunie 2019, primind doar voturile parlamentarilor USR şi UDMR. Al doilea proiect a fost depus în februarie 2020 şi se află încă în procedură parlamentară, conchide sursa menţionată.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Despre importanţa îndoielii în ştiinţă şi falimentul calităţii în educaţie

Alexandru LĂZESCU

Despre importanţa îndoielii în ştiinţă şi falimentul calităţii în educaţie

Îndoiala şi spiritul critic nu mai sunt la modă. Un curent dominant în mass media şi pe reţelele sociale cultivă intoleranţa faţă de punctele de vedere care se abat de la cele considerate acceptabile, „corecte”, adesea, în mod ironic, „în numele ştiinţei”.

Filmuletul zilei

Franta a construit în insula Reunion o autostrada-viaduct de 12,5 km (care a costat 1,7 miliarde euro), ce serpuieste prin O (...)

opinii

Liviu Suhar

Nichita DANILOV

Liviu Suhar

Senzaţia pe care o încearcă spectatorul privindu-i tablourile e una stranie. Cufundate într-o tăcere ce trece dincolo de cotidian, proiectându-şi umbra lăuntrică în spaţiul ancestral, obiectele par să comunice între ele într-un limbaj mut, prin intermediul ultrasunetelor transpuse într-o partitură muzicală. Tăcerea lor e înşelătoare.

Raportul dintre public şi privat, din perspectivă feministă

Dana ȚABREA

Raportul dintre public şi privat, din perspectivă feministă

Aparent, dacă e să-l avem în vedere pe Richard Rorty, distincţia dintre sferele publică şi privată sunt separate în măsura în care problemele care cad sub incidenţa fiecăreia dintre ele sunt diferite şi, desigur, întrebările adresate sunt altele. Cu privire la individul uman, cineva ar putea fi deopotrivă liberal şi ironist, ceea ce conduce la posibilitatea ca cele două sfere să nu prezinte o opoziţie ireconciliabilă. Dimpotrivă. Cele două sfere converg. Să luăm ca exemplu familia: prin definiţie familia presupune spaţiul privat şi discreţia, cu toate acestea familia este reglementată prin reguli şi norme care ţin de sfera publică.

O întâlnire nici măcar de gradul 7 şi o mică incursiune onomatologică

Michael ASTNER

O întâlnire nici măcar de gradul 7 şi o mică incursiune onomatologică

Acum trei ani, la început de martie - eram în drum spre Bucureşti (cu trenul) - m-am trezit cu un mesaj de la o persoană necunoscută, dar cu acelaşi nume de familie. Am avut o conversaţie ciudăţică pe messenger cu femeia în cauză, apoi am uitat de discuţie. 

pulspulspuls

Suferinţele discrete ale madamei

Suferinţele discrete ale madamei

Una mai molcuţă, de uichend, pe azi, dacă tot e sâmbătă şi e aşa frig afară. Şi ce ar putea fi mai moale şi mai pufos decât opera lirică, stimaţi telespectatori, şi mai ales graniţa penală a acesteia cu politichia mâloasă de Bahlui? 

Caricatura zilei

De citit

Editia PDF

Bancul zilei

Parintele Vasile a strâns 5 ani bani pentru clopotnita, dar nu i-au ajuns decât pentru un BMW.  

Parteneri

Alte publicatii

    Intrebarea zilei

    Relaxarea condițiilpr de deplasare în starea de alertă va duce la:

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.