anunturi
grandchef
Bolta rece
Iasi Tv Life
TeleM

USR: Vot PSD-PNL pentru ca rectorii să-şi poată păstra funcţiile pe viaţă

GALERIE
tudorel toader
 • tudorel toader
- +

Comisia de apărare din Senat, co-raportoare la proiectul care modifică Legea Educaţiei Naţionale în ceea ce priveşte învăţământul militar, a aprobat marţi, prin votul majorităţii senatorilor PSD şi PNL, eliminarea prevederii care limita exercitarea funcţiei de rector la două mandate complete, arată USR, într-un comunicat de presă.

Reprezentanţii partidului condus de Dan Barna precizează că se opun acestei modificări, aşa cum a făcut-o şi în trecut, atunci când PSD a încercat, prin diferite metode, să le asigure rectorilor posibilitatea de a ocupa funcţii pe viaţă.

Senatorul PSD Tit-Liviu Brăiloiu a propus, marţi în comisia de apărare a Senatului, eliminarea prevederii din Legea Educaţiei Naţionale care limita exercitarea funcţiei de rector la două mandate complete, arată USR într-un comunicat de presă remis News.ro.

 „Liviu Pop, care voise încă de la şedinţa Comisiei de Învăţământ să depună acest amendament dar nu găsise înţelegerea unor membri ai comisiei, a profitat de ’serviciul‘ colegului său de partid şi a cerut votul favorabil şi în comisia de Învăţământ, unde s-a reîntors propunerea. Cu votul PSD (cu excepţia Ecaterinei Andronescu) şi al PNL, în ciuda împotrivirii USR, propunerea a fost adoptată. Menţionez că, venind abia la Senat, amendamentul nu a trecut prin votul Camerei Deputaţilor, deci bicameralismul nu a fost respectat. Dacă legea va fi adoptată de Senat, Cameră decizională, rectorii nu vor mai fi limitaţi în mandatele lor. Vor putea candida la câte un nou mandat pentru tot restul carierei lor”, a afirmat senatorul USR Vlad Alexandrescu, potrivit sursei citate.

 Nu este pentru prima dată când partidele aparţinând vechii clase politice şi „frăţia rectorilor” încearcă modificarea Legii Educaţiei Naţionale în sensul feudalizării învăţământului universitar, acuză USR.

 „Aşa s-a întâmplat şi în luna februarie, când eliminarea limitei de două mandate pentru rectori a fost strecurată, la propunerea senatorului PSD Liviu Pop, într-o propunere legislativă pentru modificarea şi completarea unor acte normative în domeniul educaţiei. USR a atras şi atunci atenţia că este vorba de un cadou făcut rectorilor cu carnet de partid sau care au făcut favoruri politicienilor şi că printre beneficiari se va număra Tudorel Toader, fostul ministru al Justiţiei, în prezent rector la Universitatea „Ioan Cuza” din Iaşi, slujitor al intereselor infractorilor din PSD”, conform sursei menţionate.

 În forma încă în vigoare, Legea Educaţiei Naţionale prevede (art. 213 alin. 7) că durata mandatului de rector este de 4 ani şi că „o persoană nu poate ocupa funcţia de rector la aceeaşi instituţie de învăţământ superior pentru mai mult de două mandate succesive, complete”.

 Cu alte cuvinte, un rector care se suspendă înainte de terminarea celui de-al doilea mandat poate candida şi obţine fără probleme un al treilea mandat. Această formă a legii datează din anul 2014 şi reprezintă o derogare faţă de norma iniţială, care prevedea limita de 8 ani indiferent de perioada de derulare a mandatelor şi de întreruperile acestora.

 USR a depus în actuala legislatură două proiecte de lege de democratizare şi creştere a integrităţii şi transparenţei academice, inclusiv prin limitarea la două a mandatelor rectorilor.  

Primul proiect a fost respins în iunie 2019, primind doar voturile parlamentarilor USR şi UDMR. Al doilea proiect a fost depus în februarie 2020 şi se află încă în procedură parlamentară, conchide sursa menţionată.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

NATO în faţa unei noi extinderi

Lucian DÎRDALA

NATO în faţa unei noi extinderi

Pentru Alianţă, cererile de aderare ale Suediei şi Finlandei sunt uşor de gestionat din perspectiva compatibilităţii. Există însă unele presiuni şi constrângeri de cu totul altă natură.  

opinii

Metamorfozele lui Eugenides

Codrin Liviu CUȚITARU

Metamorfozele lui Eugenides

Deşi unii comentatori vorbesc despre o „moarte” a postmodernismului american - prin revenirea romanului recent la epic, la poveste -, în realitate nu asistăm acum decît la remodelarea vechilor structuri moştenite de la Barth sau Hassan şi la reconsiderarea funcţiilor esenţiale ale ficţiunii. Reabilitarea instrumentarului epic reprezintă contribuţia estetică a „generaţiei următoare”, în interiorul căreia strălucesc deja Jeffrey Eugenides (laureat al Premiului Pulitzer în 2003) şi Jonathan Franzen (distins cu National Book Award în 2001). 

Politica monetară şi inflaţia

Alin ANDRIEȘ

Politica monetară şi inflaţia

În ultima perioadă se discută foarte mult despre creşterea preţurilor şi reducerea puterii de cumpărare, dar mai puţin despre soluţii şi măsurile ce ar trebui adoptate de autorităţi. Preţurile de consum au crescut în România şîn aprilie?ţ cu 3,7% comparativ cu luna martie 2022, astfel rata anuală a inflaţiei în luna aprilie 2022 comparativ cu luna aprilie 2021 a atins nivelul de 13,8% cel mai ridicat din 2004 când rata inflaţiei a fost 11,9%ş1ţ. 

Dacă nu au profesorii pâine, să mănânce cozonac!

Mircea MORARIU

Dacă nu au profesorii pâine, să mănânce cozonac!

Nu trebuie să fii un observator din cale afară de atent al vieţii politice interne pentru a băga de seamă că dl. prof.dr. Sorin Cîmpeanu este unul dintre cei mai activi miniştri din guvernul Ciucă. Apare aproape zilnic la câte un post de televiziune cu acoperire naţională (şi, slavă Domnului!avem multe), face mereu anunţuri legate de schimbări în sistemul de învăţământ, în procedurile de evaluare,vrea să se renunţe la teze, schimbă pe nepusă masă structura anului şcolar, cheamă pe neaşteptate studenţii din online în sălile de curs, anunţă că profesorilor le va fi prin lege interzis să îşi mediteze propriii elevi. 

pulspulspuls

Cum vorbeşti în dodii când te plesneşte statul cu leafă de 20.000/lună

PULS

Cum vorbeşti în dodii când te plesneşte statul cu leafă de 20.000/lună

Pentru că tot am adus ieri vorba de postări lugubre, pomenind-o pe aia a conţilierului premarelui Chirica, musiu fost vice Botez, care făcea apologia rublei ruseşti, iacătă că unii cetitori mai atenţi ca noi ne-au şi probozit olecuţă, pe motiv că nu vedem şi pe alţii, mai importanţi, care bat câmpii prin bălăriile cu ciulini ale facebook-ului cu şi mai multă graţie.

Caricatura zilei

Cireșe, nu ruble

Editia PDF

Bancul zilei

Doi rechini : - Ce faci, ma? - Am fost bolnav... - Pai, ce-ai avut?  - Am mâncat un general rus si o saptamân (...)

Parteneri

Alte publicatii

  Fotografia zilei

  Intrebarea zilei

  Implementarea benzii unice pentru mijloacele de transport în comun pe toată lungimea șoselei Nicolina, o apreciați ca fiind benefică fluidizării traficului din zonă?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.