USV, prima universitate din ţară care începe anul universitar
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
Oala cu Gust
anunturi

miercuri, 27.10.2021

Rectorul: „Sunteţi generaţia cea mai norocoasă din istoria acestei universităţi”

USV, prima universitate din ţară care începe anul universitar

GALERIE
USV_Iasi_deschidere
  • USV_Iasi_deschidere
- +

În Iaşul academic s-au înregistrat mai multe premiere în cursul zilei de ieri. Universitatea de Ştiinţele Vieţii „Ion Ionescu de la Brad” a început primul an universitar cu noua denumire, schimbându-şi numele din Universitatea de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară în 2021. Festivitatea a avut loc în Aula Magna „Haralamb Vasiliu”, ce a fost renovată complet, pentru prima dată de la construcţia clădirii universităţii, transformându-se în cea mai modernă şi dotată din punct de vedere tehnic sală universitară din Iaşi. Totodată, în cursul zilei de ieri, la începutul anului universitar 2021 - 2022, a avut loc prima festivitate majoră ce marchează începerea studiilor - o imagine rară în context pandemic, cu peste 500 de persoane aflate într-o singură sală pentru un eveniment. Discursul de debut al ceremoniei l-a avut rectorul USV Iaşi, prof.dr. Gerard Jităreanu. 

Acesta a punctat despre noile începuturi, atât ale toamnei, cât şi ale anului universitar în noul context. Le-a transmis studenţilor ca „bucuria, curiozitate, imaginaţia şi spiritul mereu tânăr să vă însoţească pe tot acest parcurs”, concentrându-se în discursul său şi pe investiţiile care au avut loc în ultimii ani la instituţia de învăţământ superior. Astfel, prof.dr. Gerard Jităreanu a evidenţiat faptul că anul acesta este „un început” şi pentru Centrul de Cercetări Horticole, un nou laborator de biotehnologii, Spitalul Veterinar de Urgenţă, inaugurat în 2021, baza de practică de la Plaiul Şarului, dar şi alte investiţii.

„S-au împlinit anul acesta şi 180 de la numirea lui Ion Ionescu de la Brad ca profesor la Academia Mihăileană din Iaşi la 10 septembrie 1841, a fost prima Catedră de Ştiinţe Agricole înfiinţată la nivel de învăţământ superior românesc, care a reprezentat un nou început, cel al învăţământului agronomic superior din ţările locuite de români, iar Iaşul poate fi considerat leagănul acestora”, a declarat prof.dr. Gerard Jităreanu. El le-a transmis studenţilor că, din punctul de vedere al infrastructurii pe care o are universitate şi al dotărilor, se pot considera „generaţia cea mai norocoasă din istoria acestei universităţi”. În final, în legătură cu situaţia admiterii, la Agronomie încep anul I peste 1.000 de studenţi înmatriculaţi la licenţă şi master.

Secretar de stat: „Profesorii nu vor fi obligaţi să se vaccineze”

La eveniment au mai luat cuvântul şi prof.dr. Vasile Vîntu, preşedintele Senatului USV, fost rector pentru două mandate, cât şi primarul Iaşului, Mihai Chirica. Prof.dr. Gerard Jităreanu a anunţat că Sorin Cîmpeanu, ministrul Educaţiei, şi-a anunţat intenţia de a fi prezent la Iaşi la ceremonie, dar participă la un alt eveniment. Din partea Ministerului Educaţiei a venit la Iaşi Gigel Paraschiv, secretar de stat, care a susţinut un discurs în care a insistat asupra faptului că „trebuie să ne întoarcem la şcoală” şi că şcoala online nu a fost o soluţie, fiind o situaţia în care învăţământul nu s-a descurcat bine, ci „a făcut faţă”.

„Trebuie să ne întoarcem la şcoală. Ştiu că printre noi sunt oameni care din motive medicale, teamă, şi-ar dori să continuăm în online. Am făcut faţă în online un an şi jumătate, dar sunt convins că fiecare dintre dumneavoastră realizaţi cât de important este să priveşti studentul în ochi când i te adresezi că. O spun cu toată responsabilitatea, şcoala nu poate fi la cel mai înalt nivel decât dacă interacţionăm”, a spus Gigel Paraschiv. În contextul în care una dintre ipotezele de lucru la nivel naţional, avansată de guvernul condus de Florin Cîţu, a fost cea de vaccinare a unor categorii profesionale, inclusiv a profesorilor, Gigel Paraschiv a declarat ferm la Iaşi că profesorii nu vor fi obligaţi să se vaccineze.

„Încerc să dau şi răspunsul la întrebarea pe care o simt şi că vine din toate părţile - oare o să ne obligaţi să ne vaccinăm? Nu. Legislaţia primară în România nu obligă pe nimeni să se vaccineze, şi cu atât mai puţin noi, de la Ministerul Educaţiei, nu ne putem permite să cerem lucrul acesta. Dar putem să vă rugăm să depăşiţi teama şi să vă vaccinaţi tocmai pentru a putea veni în campus, pentru a putea merge cu studenţii în laboratoare, în loturile experimentale”, a mai susţinut Gigel Paraschiv.

 

 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Şcoala în pătrăţele

Ioan Alexandru TOFAN

Şcoala în pătrăţele

Nu ştim să facem ore online sau să folosim calculatorul în şcoală, altfel decât ca pe un telefon mai mare. Putem învăţa, ce-i drept, dar asta cere timp. Dar putem, între timp, să încercăm să preţuim mai mult şcoala, iar apoi, cred, învăţământul online nu ar mai fi o problemă.

Filmuletul zilei

opinii

Un veac de singurătate: Regele Mihai (I)

Florin CÎNTIC

Un veac de singurătate: Regele Mihai (I)

Într-o tăcere asurzitoare, a trecut complet neobservată aniversarea celor o sută de ani de la naşterea ultimului Suveran al României. Între timp, s-a fâsâit şi cel mai mare miracol postdecembrist - transformarea haimanalelor securiste ale anilor 90 din detractori mizerabili ai monarhiei în propagandişti excitaţi care-şi smulgeau părul din cap şi îmbăloşau catafalcul regal cu elogiile lor false, în urmă cu patru ani. Dar de asta există arhivişti: să ne ajute să nu uităm! 

Era odată...

Radu PĂRPĂUȚĂ

Era odată...

Şi iernile parcă erau mai ierni pe vremea aceea! Ori poate să mă fi prea moşnegit eu şi să văd binele numai în trecut? Nu ştiu copil să nu fi mers cu uratul sau cu colindatul, că pe atunci ne lăsau părinţii, nu se temeau că o să păţim nu ştiu ce chestii nasoale şi nu ne dădeau o sută de lei sau de euro numai să stăm cuminţi acasă; şi răsuna tot satul pe atuncea de hăăăi-hăi, de pristandaua la muzicuţă, de zornăitul salbelor cu clopoţei ale mascaţilor sau de mugetul buhaiului (oare ştiţi ce-i acela „buhai” sau vă trebuie şi pentru asta o expoziţie etnografică?), cum nu găsiţi voi pe internet oricât aţi căuta.

Cronicarul muzical şi omul de cultură Liliana Gherman

Alex VASILIU

Cronicarul muzical şi omul de cultură Liliana Gherman

Scriind în săptămânile trecute despre dirijorii Cristian Mandeal şi Ion Baciu, am selectat din comentariile concertelor orchestrei Filarmonicii ieşene, publicate de Liliana Gherman în revista „Cronica” din 1966 până în 1995. Erau analize de natură publicistică, spre înţelesul cititorului aflat pe o treaptă superioară a perceperii, a plăcerii în domeniul artei sunetelor cultivate, dornic să înţeleagă mai mult, să-şi pună în relaţie impresiile formate în sala de concert cu impresiile cronicarului. 

pulspulspuls

Iacătă cine-s în realitate oamenii lui Dragnea de pe Bahlui în gios!

Iacătă cine-s în realitate oamenii lui Dragnea de pe Bahlui în gios!

Ei bine, dragi cetitori, nu ştim dacă aţi găsit până acum timp ca să aruncaţi un ochi pe trecutul sau prezentul celor care sunt prezentaţi ca fiind oamenii lui Dragnea în târg, dar iote că noi am găsit oleacă de vreme şi, din ce-am aflat, ne-am pus deja mâinile-n cap când am văzut cam ce se prezintă pe piaţă, de către unii, ca fiind alternativa post-pandemică pentru votanţii PSD. 

Caricatura zilei

Mall

Editia PDF

Bancul zilei

Cercetatorii ardeleni au descoperit ca oricâta mâncare le-ai da musafirilor, tot se îmbata.  

Parteneri

Alte publicatii

    Intrebarea zilei

    Ar trebui închise școlile dacă se trece de 6 la mie?

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.