Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

vineri, 29.03.2024

UTI, condusă de un condamnat. Anghel Stanciu nu se lasă ”dezlipit” din șefia Senatului

GALERIE
Anghel Stanciu
  • Anghel Stanciu
- +

Anghel Stanciu nu vrea să renunţe la scaunul de preşedinte al Senatului deşi în urmă cu două zile a primit o condamnare la închisoare cu suspendare. Ar fi o decizie morală, pentru că, legal, Stanciu are acoperire 

Senatul Universităţii Tehnice „Gheorghe Asachi“ din Iaşi va fi condus până la alegeri de către o persoană care are o condamnare penală activă. „Ziarul de Iaşi“ a luat legătura pe parcursul zilei de ieri cu mai mulţi oficiali ai universităţii, în încercarea de a determina care sunt mecanismele de control puse în mişcare de condamnarea penală pentru şase luni a deputatului PSD Anghel Stanciu, actualul preşedinte al Senatului UTI. Din informaţiile primite, lovindu-se de refuzul acestuia de a demisiona şi de o scăpare legislativă, universitatea nu l-ar putea schimba pe Anghel Stanciu din funcţie nici dacă ar dori.

„Nu am luat în calcul demisia“

Informaţia cu privire la condamnarea definitivă de luni seara la şase luni de închisoare cu suspendare de către Completul de cinci judecători de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a ajuns în cursul zilei de ieri în Universitatea Tehnică. În acelaşi timp a ajuns şi informaţia că Anghel Stanciu nu îşi va da demisia din funcţia de preşedinte al Universităţii. „Nu am luat în calcul demisia până la noile alegeri fiindcă Parchetul a solicitat în apelul său interdicţia de a ocupa orice funcţie publică, şi acest lucru a fost respins de către judecători. Nu cred că o interdicţie care a fost respinsă de judecători poate fi cuplată altcumva, cu altceva”, a declarat acesta în cursul zilei de ieri pentru „Ziarul de Iaşi“. Singura măsură directă pe care o poate lua universitatea în cazul în care deputatul refuză să îşi dea demisia este să trimită cazul spre evaluare Comisiei de Etică. Aceasta, de altfel, s-a şi sesizat în cursul zilei de ieri şi va analiza problema în şedinţa stabilită pentru săptămâna viitoare.

E acoperit de un vid legislativ

Problema este că Anghel Stanciu este acoperit din punct de vedere legal de către Legea Educaţiei Naţionale şi de către Carta Universităţii. Legea Educaţiei îi este favorabilă lui Stanciu, deoarece la articolul 234, alin(3) arată că: „Nu pot ocupa funcţiile prevăzute la alin. (1) (n.r. - la alineatul 1 sunt menţionate: „funcţie didactică sau didactică auxiliară, precum funcţie de conducere”) persoanele lipsite de acest drept, pe durata stabilită printr-o hotărâre judecătorească definitivă de condamnare penală”.

Pe de altă parte, conform Cartei Universităţii, articolul 22, alineatul 12, o persoană nu poate deţine o funcţie de conducere şi nici nu poate candida pentru ea dacă are cazier judiciar, cum este acum cazul preşedintelui UTI. Însă Legea Educaţiei Naţionale, deşi defineşte Senatul unei universităţi ca fiind o structură de conducere şi precizează că senatorii aleşi îşi desemnează prin vot un preşedinte, nu stipulează nicăieri că preşedintele Senatului ar fi o funcţie de conducere. „Structurile de conducere în instituţiile de învăţământ superior de stat sau particulare sunt: senatul universitar şi consiliul de administraţie la nivelul universităţii; consiliul facultăţii; consiliul departamentului. Funcţiile de conducere sunt următoarele: rectorul, prorectorii, directorul general administrativ, la nivelul universităţii; decanul, prodecanii, la nivelul facultăţii; directorul de departament, la nivelul departamentului“, se specifică la primele două alineate din articolul 207 al Legii Educaţiei. Prin urmare, o persoană cu o condamnare penală la activ nu poate fi director de departament, dar poate conduce a doua cea mai importantă instituţie a universităţii, Senatul.

Demiterea, tot pe mâna celor care l-au votat

Chiar şi o decizie a Comisiei de Etică în acest caz nu va fi relevantă pentru păstrarea sau nu a funcţiei de preşedinte a Senatului. În comisie există şase membri care vor discuta despre caz, vor consulta toate documentele lămuritoare şi vor vota. Dacă în urma votului va rezulta luarea unei poziţii împotriva păstrării funcţiei de preşedinte al Senatului de către Anghel Stanciu, aceasta va fi trimisă către Consiliul de Administraţie pentru analiză. Dacă va trece şi de CA, decizia Comisiei de Etică va ajunge pe masă Senatului.

Practic, senatorii vor fi puşi în decizia de a vota legalitatea schimbării actualului preşedinte, ales tot de ei. „Dincolo de legalitate, este o decizie morală pe care dumnealui ar trebui să o ia, înainte de toate, dar pe care nu se aşteaptă nimeni să o facă şi lucrurile vor rămâne, probabil, aşa“, a declarat un membru al Senatului pentru „Ziarul de Iaşi“.

Problema invocată de către acesta este timpul scurt rămas până la alegeri, programate pentru luna ianuarie, timp în care procesul birocratic care ar putea provoca demiterea acestuia nu ar avea cum să se termine. Prin urmare, în ciuda condamnării penale, Anghel Stanciu va rămâne preşedintele Senatului UTI Iaşi.

 

 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Cine profită de madam Şoşoacă

Pavel LUCESCU

Cine profită de madam Şoşoacă

Campania care urmează la Iaşi nu trebuie să devină un circ de tip Şoşoacă, decât dacă vrem să ne batem joc de viitorul acestui oraş. Nu vreau să spun că madam SOS România ar trebui ignorată, ci că n-ar fi rău dacă am încerca să înţelegem mai mult ce are în cap când vine vorba de viitorul oraşului şi mai puţin ce vrea ea să ne vândă, adică scandal.

opinii

Distrugerea statuilor

Alexandru CĂLINESCU

Distrugerea statuilor

Frenezia negatoare woke e urmarea obscurantismului, a fanatismului şi a inculturii. Ideologii woke au cale liberă în mass-media, au pătruns în universităţi şi în şcoli. Acţiunile lor n-au nimic comun cu adevărul istoric. Ei pretind că fac dreptate celor ai căror strămoşi au fost umiliţi şi exploataţi, în realitate manipulează istoria şi adâncesc fracturile sociale.

De ce este atât de aspru Postul Mare?

pr. Constantin STURZU

De ce este atât de aspru Postul Mare?

Faţă de celelalte posturi de peste an, Postul Mare (care precede Sfintele Paşti) este considerat unul aspru, atât din punct de vedere alimentar, cât şi din alte puncte de vedere. De ce este – sau ni se pare a fi – Postul Mare atât de aspru? De ce, în genere, ne este atât de greu să postim? Din mulţimea de posibile răspunsuri, să reflectăm azi la trei dintre ele.

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

pulspulspuls

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister tace şi face pe piaţa politichiei locale în această perioadă, stimaţi electori: cine va face listele de candidaturi de la parlamentarele din toamnă la liberalii ieşeni? 

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri