anunturi
grandchef
mineralia
Bolta rece
Iasi Tv Life
TeleM
Impact FM regional

Utilizatorii Tinder vor putea să consulte cazierul judiciar al partenerilor lor potenţiali

GALERIE
tinder
 • tinder
- +

Administratorii Tinder, o aplicaţie de întâlniri online, au anunţat miercuri că vor oferi utilizatorilor din Statele Unite posibilitatea de a consulta cazierul judiciar al persoanelor pentru care manifestă un anumit interes, un instrument conceput pentru a consolida siguranţa pe această platformă, deşi anumiţi experţi se îndoiesc de eficacitatea sa, informează AFP.

Această funcţie nouă a devenit posibilă în urma unui parteneriat cu Garbo, un site cu scop non-lucrativ ce permite realizarea de căutări online vizând antecedente judiciare, precum comportamente violente şi periculoase, precum şi delicte sexuale, prin intermediul datelor publice. Match Group, compania care deţine Tinder, a investit anul trecut în site-ul Garbo.

În mod concret, utilizatorii americani ai aplicaţiei Tinder vor putea să se conecteze pe site-ul Garbo din interiorul aplicaţiei, apoi să acceseze informaţiile de bază ale partenerilor lor potenţiali (prenume şi număr de telefon). Dacă acea căutare generează mai multe rezultate, Garbo va cere informaţii suplimentare, inclusiv vârsta persoanei analizate.

Dacă vor fi găsite antecedente judiciare, utilizatorii sunt îndemnaţi să le raporteze pe Tinder. Anumite resurse online vor fi de asemenea disponibile.

“Cel mai bun indicator pentru violenţe sau abuzuri viitoare sunt aceste antecedente, care dezvăluie acest tip de comportament”, a afirmat într-un comunicat Kathryn Kosmides, fondatoarea site-ului Garbo.

“Indiferent dacă este vorba despre întâlniri online sau despre alte zeci de feluri de a întâlni persoane necunoscute în era digitală modernă, trebuie să ştim dacă ne punem, potenţial, siguranţa în pericol”, a adăugat ea.

După primele două căutări gratuite, fiecare căutare ulterioară va fi taxată cu 2,5 dolari, plus costurile de analiză a datelor. Banii astfel obţinuţi vor servi finanţării activităţilor site-ului Garbo.

Sarah Lageson, profesor-asociat la Facultatea de drept penal din cadrul Universităţii Rutgers-Newark, consideră că noua funcţie oferită de Tinder “are potenţialul de a descuraja persoanele nocive să utilizeze aplicaţia, fapt care ar putea ameliora siguranţa întâlnirilor online pe termen scurt”.

“Dar, pe de altă parte, cei mai mulţi dintre oamenii care manifestă un comportament nociv nu au cazier judiciar. Să te bazezi pe sistemul penal, cu toate deficienţele sale pe care le cunoaştem, poate nu este cel mai util instrument pentru a evalua riscul asociat unei persoane străine”, a adăugat ea.

Sarah Lageson a subliniat caracterul incomplet al informaţiilor prezente în cazierele judiciare, precum şi prejudecăţile lor rasiale, consecinţă a inegalităţilor din justiţia americană.

“Mulţi prădători sexuali caucazieni nu au cazier judiciar, în timp ce multe persoane de culoare au un cazier, care este eronat sau nedrept”, a adăugat ea.

Administratorii site-ului Garbo spun că nu iau în calcul anumite infracţiuni, precum posesia de droguri şi vagabondajul.

Riscul principal, consideră Nicole Bedera, cercetătoare specializată în violenţe sexuale, este acela de a crea “un fals sentiment de securitate” pentru utilizatorii aplicaţiei Tinder.

“Există numeroase bariere structurale în sistemul penal care permit unor violatori puternici şi privilegiaţi să nu dea socoteală pentru faptele lor”, a rezumat ea. AGERPRES

 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Războiul din Ucraina divide Occidentul; taberele (II)

Alexandru LĂZESCU

Războiul din Ucraina divide Occidentul; taberele (II)

În timp ce puterile europene majore doresc o finalizare rapidă a războiului din Ucraina, indiferent de rezultat, pentru America miza acestuia este una globală, cu impact asupra competiţiei geopolitice cu China.

opinii

Uzul raţiunii

Nichita DANILOV

Uzul raţiunii

Un popor fără un lider care să-i apere demnitatea şi interesele tinde să devină o mulţime nulă. Oare mai e nevoie să mai spun că spre asta alunecă zi de zi, ceas de ceas, România zilelor noastre?! Căci azi, noi, cei care am trăit în comunism, vedem cum idealurile în care am crezut sunt călcate unul după altul în picioare.

Dropsuri şi pastile

Michael ASTNER

Dropsuri şi pastile

Motto: De la salcie pân’ la tisa/ Tot copacu’ plânsu-mi-s-a...

Curentul latinist şi configurarea conştiinţei identitare româneşti moderne (V)

Eugen MUNTEANU

Curentul latinist şi configurarea conştiinţei identitare româneşti moderne (V)

În ultimul foileton al seriei, autorul sintetizează efectele acţiunii curentului latinist din Transilvania asupra configurării conştiinţei identitare româneşti, în special în chestiunile de fixare a normelor limbii literare şi ale ortografiei româneşti moderne.

pulspulspuls

Semnificaţii şi coincidenţe stranii legate de disputa mitropoliilor actuale şi viitoare

Semnificaţii şi coincidenţe stranii legate de disputa mitropoliilor actuale şi viitoare

Pentru că ieri am auzit că ne-au cam probozit olecuţă, amical, unele feţe bisericeşti din zona mitropoliei, pe motiv că n-ar fi Fluturelul bocovinean pe atât de isteţ şi influent pe cât ar vrea să pară în lumea asta preoţească, şi că elucubraţiunile alea ale lui cu mitropolie la Suceava n-ar trebui luate prea în serios, ei bine, pentru asta am zis că musai să mai venim cu ceva amănunte pe care unii prelaţi de la Iaşi, fie cu iertare, par a nu le fi sesizat. 

Caricatura zilei

Retragere din Insula Serpilor

Editia PDF

Bancul zilei

Doctorul, panicat de o spargere de teava, suna repede instalatorul: -Hai, te rog, urgent, toata pivnita e inundata din cauza un (...)

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Alte publicatii

  Fotografia zilei

  Intrebarea zilei

  Implementarea benzii unice pentru mijloacele de transport în comun pe toată lungimea șoselei Nicolina, o apreciați ca fiind benefică fluidizării traficului din zonă?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.