V-aţi întrebat cine sunt cei ce pictează tramvaiele? Viaţa de student artist la Iaşi

duminică, 04 februarie 2024, 02:50
2 MIN
 V-aţi întrebat cine sunt cei ce pictează tramvaiele? Viaţa de student artist la Iaşi

Iaşul este un oraş bogat atât în artă, cât şi în artişti. Am vorbit cu Laura Candet (FOTO), studentă doctorandă în Arte Vizuale la Universitatea Naţională de Arte „George Enescu” (UNAGE), pentru a afla ce oportunităţi au tinerii artişti şi studenţi ai facultăţii de artă în oraşul lor. Concluzia: nu sunt deloc puţine.

„Iaşul este unul dintre cele mai importante puncte culturale din ţară, alături de Cluj şi Bucureşti. Mereu găseşti aici ceva de făcut, ca artist”, ne spune Laura. Studenta este implicată în mai multe colaborări şi proiecte. „Aşa e viaţa de artist”, spune ea. Dincolo de studiile la UNAGE, Laura a plecat cu o mobilitate Erasmus, unde a studiat la Accademia di Belle Arti din Veneţia şi Verona. 

O poartă deschisă pentru tinerii artişti este colaborarea cu muzeele şi galeriile. Profesorii UNAGE organizează galerii pentru studenţi, Casa de Cultura a Studenţilor de asemenea, în acest fel studenţii având posibilitatea de a acumula experienţă. După ce un student promovează examenul de licenţă în domeniul artelor vizuale, el are posibilitatea de a se înscrie în Uniunea Artiştilor Plastici şi poate expune în galeriile organizate de aceasta.
„Oportunităţi există, dar de obicei sunt căutaţi cei mai buni studenţi artişti. Oricine poate fi remarcat dacă face ce trebuie. Este important sa fii constant, să investeşti în tine, să aplici la proiecte, să te faci vizibil”, spune Laura. Acum, ea lucrează cu mai multe galerii internaţionale, şi participă la expoziţii precum Ruby Red sau CICA Museum, în Coreea de Sud. 

De asemenea, a fost beneficiara bursei „Tinere Talente” oferită de Fundaţia Regina Margareta a României, un proiect care oferă sprijin financiar şi oportunităţi de formare şi expunere pentru tinerii artişti. 

Laura spune că primul pas pentru a te face remarcat este să activezi într-o asociaţie: “O asociaţie foarte faină este Link Through Culture. Mai sunt asociaţii ale studenţilor, Casa de Cultură a Studenţilor, prin care se organizează constant evenimente şi proiecte. În cadrul UNAGE sunt tot felul de proiecte, de exemplu la pictură avem „Iaşi – oraşul tramvaielor pictate”, proiect condus de Adrian Crîşmaru, prin care studenţii sunt invitaţi să picteze pe, dar şi în interiorul tramvaielor.”

Despre noul proiect ZdI “Ziarul Studențesc” citește AICI

Toate articolele din noua secțiune ZdI “Ziarul Studențesc”, AICI

Publicitate și alte recomandări video

Comentarii