Va cumpăra sau nu Primăria staţii de depoluare pentru Podul de Piatră şi Bularga, cele mai „prăfuite“ zone?
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

duminica, 01.08.2021

Va cumpăra sau nu Primăria staţii de depoluare pentru Podul de Piatră şi Bularga, cele mai „prăfuite“ zone?

GALERIE
Podul de Piatra Iasi
  • Podul de Piatra Iasi
- +

După mai multe demersuri ale liberalilor şi după numeroase polemici cu primarul, consilierii locali se vor reuni într-o şedinţă extraordinară pe tema poluării

Consilierii locali se vor reuni într-o şedinţă extraordinară pe tema poluării. Demersul a fost iniţiat de către aleşii PNL încă de vineri, dar abia ieri a fost semnat convocatorul, fapt ce a atras critici din partea liberalilor. Propu­nerea consilierilor locali este ca municipalitatea să achiziţioneze două staţii de curăţare a aerului, la 200.000 euro/bucată, care să fie montate în Podul de Piatră şi Bularga. Raza de acţiune a staţiilor ajunge la 200 de metri. În zonele invocate de liberali există un nivel ridicat de praf, principala cauză fiind traficul intens.

„Faptul că primarul Mihai Chirica nu a convocat în termen legal şedinţa extraordinară de CL arată o formă de dispreţ faţă de lege şi regulamentul de organizare şi funcţionare al CL şi dezinteres pentru o problemă stringentă cu care se confruntă ieşenii: poluarea aerului din municipiul Iaşi“, a susţinut consilierul local Răzvan Timofciuc. Primarul Chirica nu a putut fi contactat în cursul zilei de ieri, fiind plecat la Bucureşti. Însă, viceprimarul Gabriel Harabagiu a declarat că dispoziţia a fost semnată în cursul dimineţii de ieri, singura incertitudine fiind dacă şedinţa va avea loc vineri sau luni. Cu toate acestea, edilul a menţionat că nu este justificat un „caracter urgent“ pentru convocarea şedinţei, dar s-a ţinut cont de faptul că demersul a fost iniţiat de o treime din numărul de consilieri locali. În schimb, liberalii susţin că cele două staţii de filtrare a aerului „ar fi un pas important în rezolvarea poluării“ în oraş.

Săptămâna trecută, primarul Chirica a luat în derâdere demersul consilierilor PNL. Pentru a-şi arăta revolta faţă de convocarea cu întârziere a şedinţei extraordinare, Timofciuc şi consilierul local Etienne Ignat (PNL) au ţinut, ieri, declaraţii de presă în faţa sediului municipalităţii la ora pe care o propuseseră ei pentru organizarea reuniunii. La conferinţă a participat şi Silviu Gurlui, membru USR şi cercetător la Laboratorul de Optica Atmo­sferei, Spectrosco­pie şi Laseri din cadrul Fa­cultăţii de Fizică. „Se impun măsuri urgente de diminuare a efectelor poluării. Consider că montarea unor filtre industriale, după modelul celor din Rotterdam sau Timişoara, în zonele fierbinţi de poluare, ar îmbunătăţi semnificativ calitatea aerului din vecinătate. Este o măsură de avarie şi importantă, care trebuie ulterior dublată cu alte soluţii de maximă importanţă“, a declarat Gur­lui.  
 
 

 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Berbecii care plătesc şi decid

Nicolae GRECU

Berbecii care plătesc şi decid

Pentru revigorarea sportului românesc şi a naţionalelor de fotbal , o strategie pe termen lung este posibilă. Pentru cluburi, este o utopie, unde modelul din Pipera face prozeliţi.

Filmuletul zilei

opinii

Seimeni (XIII). Ucenicia în meşteşugul pescuitului cu undiţa (5)

Eugen MUNTEANU

Seimeni (XIII). Ucenicia în meşteşugul pescuitului cu undiţa (5)

Sunt dator să încep acest penultim episod despre iniţierea mea în umilul meşteşug al pescuitului cu undiţa cu rectificarea unei erori din foiletonul trecut.

Creştinul şi concediul*

pr. Constantin STURZU

Creştinul şi concediul*

Pe tesaloniceni, Sfântul Apostol Pavel îi atenţiona: "rugaţi-vă neîncetat" (I Tesaloniceni 5, 17). Iar ucenicul său iubit, Timotei, primea, ca episcop, îndemnul: "stăruieşte cu timp şi fără de timp" (II Timotei 4, 2). Nu putem, aşadar, pune nici măcar o secundă între paranteze rugăciunea sau să ne autosuspendăm din statutul de creştin (sau, mai ales, de preot). A ne lua concediu nu înseamnă a nu ne mai face pravila, a dezlega postul, a sta cu burta la soare în timpul Liturghiei duminicale etc. Avem, însă, două repere în Sfintele Scripturi şi în Sfânta Tradiţie care ne lămuresc cam în ce fel se poate vorbi, totuşi, despre vacanţă în termeni creştini.

Dezvoltare şi dezvoltatori

arh. Ionel OANCEA

Dezvoltare şi dezvoltatori

În anul 1997, am fost, mai mulţi colegi din Primăria Iaşi, într-o vizită de studii administrative la Göteborg. În oraşul suedez se derula un mare şi spectaculos proiect urban pe terenul de trei sute de hectare desfăşurat în lungul canalului Gotha, vizavi de centrul istoric. 

pulspulspuls

Hopa: dom’ Tudorel a schimbat foaia când vine vorba despre el!

Redacția

Hopa: dom’ Tudorel a schimbat foaia când vine vorba despre el!

Iată, dragi studenţi şi stimabili profesori, fie că l-aţi votat, fie că nu, domn rector Tudorel a trecut la alt nivel (ca să producem şi-o rimă), când vine vorba despre sine. Concret, mai nou scrie despre el însuşi, când vine vorba, la persoana a treia. 

Caricatura zilei

Bumerang

Editia PDF

Bancul zilei

Când ma întâlnesc în parc si vorbesc cu barbati casatoriti, am impresia ca toti traim cu aceeasi femeie! (...)

Parteneri

Alte publicatii

    Intrebarea zilei

    Sute de persoane au ieșit în stradă pentru a protesta împotriva resticțiilor legate de COVID. Care ar trebui să fie pasul următor?

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.