"Va fi gata extinderea Aeroportului până la sfârşitul lui 2023?"
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

"Va fi gata extinderea Aeroportului până la sfârşitul lui 2023?"

GALERIE
Aeroportul Iasi
  • Aeroportul Iasi
- +

Fostul director al aerogării anticipează întârzierea proiectului, şi chiar nerealizarea lui la termen. Ce argumente aduce acesta?

 

Fostul director general al Aeroportului Cătălin Bulgariu (FOTO) are mari îndoieli că investiţiile de extindere a infrastructurii aeroportuare se vor încheia în termenul prevăzut, 31 decembrie 2023. „Cel care se ocupă astăzi de Aeroport este Marius Dangă (vicepreşedintele CJ în atribuţiile căruia este şi aerogara, n.r.), şi el va fi cel sacrificat în perioada imediat următoare, pentru că lucrurile nu vor merge, şi va fi scos ţap ispăşitor”, a anticipat Bulgariu într-o conferinţă de presă. El a argumentat cu durata parcursului birocratic al proiectului şi luat apărarea Masterplanului, despre care a spus că e un pas înainte în dezvoltarea Aeroportului Iaşi. Documentul „trebuia votat, oricare din cele trei variante”, a spus fostul director general, adăugând că, „fără acest Masterplan, nu există posibilitatea obţinerii fondurilor europene pentru nicio construcţie nouă”. El a amintit că a treia variantă, construirea unui nou aeroport dincolo de pistă, era varianta îmbrăţişată în campania electorală, dar că în şedinţa CJ de săptămâna trecută consilierii judeţeni au optat pentru varianta 2, respectiv pentru extinderea infrastructurii pe actualul amplasament.

Cătălin Bulgariu a pus întârzierile pe seama administraţiei judeţene, a cărei conducere a acuzat, la rândul ei, fostul mandat al Consiliului Judeţean şi al conducerii Aeroportului de tergiversarea investiţiilor. Cât priveşte costul extinderii, Bulgariu susţine că se putea miza pe o finanţare europeană mai mare de 75 de milioane de euro, şi invocă în acest sens concluziile consilierilor de la JASPERS care au asistat realizarea Masterplanului. JASPERS este un parteneriat între Comisia Europeană, Banca Europeană de Investiţii, Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare şi Kreditanstalt für Wiederaufbau pentru acordarea de asistenţă proiectelor ce urmează să fie cofinanţate din fonduri ale UE.

Varianta de dezvoltare votată unanim de plenul CJ săptămâna trecută presupune construirea unui al patrulea terminal de pasageri, unirea lui cu Terminalele 2 şi 3, etajarea lor şi construirea unei parcări extinse, pe două niveluri. Dacă timpul şi finanţarea o vor permite, pe Aeroport vom vedea şi un turn de control nou până la sfârşitul lui 2023. Lipseşte însă din proiect orice referinţă la o facilitate cargo (terminal de mărfuri).

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Pandemos

Cătălin ONOFREI

Pandemos

Profitorii şi (de)mobilizaţii.

Filmuletul zilei

opinii

Răul învinge

Briscan ZARA

Răul învinge

Răul învinge aproape de fiecare dată pentru că noi, oamenii, îl supraestimăm. Victoria binelui poate fi cel mult de moment, dar pe termen lung se dovedeşte mereu că răul îşi revendică izbânda înzecit. Şi asta numai din cauza reacţiei noastre, a oamenilor, la spaimă.

Câţi (mai) suntem?

Ciprian IFTIMOAEI

Câţi (mai) suntem?

Un răspuns din perspectiva statisticii oficiale.

Cearta cu istoria. Cazul Octavian Goga

Mihai DORIN

Cearta cu istoria. Cazul Octavian Goga

Mai bine mai târziu decât niciodată, s-a dezvelit la Iaşi, în contextul Centenarului Marii Uniri, un bust al lui Octavian Goga. Corifeii revizionismului progresist au reacţionat nervos. Nu mai este loc pentru ctitorii Marii Uniri şi ai ideii naţionale, dacă nu corespund grilei lor de lectură. Câteva generaţii de români au crescut cu versurile, ideile şi idealurile lui O. Goga, crezând în România şi datorită geniului poetului „patimii noastre”. A venit se pare vremea să curmăm această tradiţie periculoasă şi să-l sacrificăm din nou pe Goga. Comuniştii nu au procedat altfel.

pulspulspuls

Are sau nu Iaşul om ca să-l ungă ministru plin? Madam, aveţi legătura!

Are sau nu Iaşul om ca să-l ungă ministru plin? Madam, aveţi legătura!

Auzim că s-a discutat la vârf în coaliţie, mai ales ieri, ca ministrul Sănătăţii, Vlad Voiculescu, să fie schimbat din funcţie în urma gafelor, chiar dacă discutabile, din ultima perioadă. 

Caricatura zilei

Tot felu

Editia PDF

Bancul zilei

Parintele Vasile a strâns 5 ani bani pentru clopotnita, dar nu i-au ajuns decât pentru un BMW.  

Parteneri

Alte publicatii

    Intrebarea zilei

    Sute de persoane au ieșit în stradă pentru a protesta împotriva resticțiilor legate de COVID. Care ar trebui să fie pasul următor?

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.