Va ieși Polonia din UE? Polexit, un scenariu de coșmar
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

vineri, 15.01.2021

Va ieși Polonia din UE? Polexit, un scenariu de coșmar

GALERIE
polonia, ue
  • polonia, ue
- +

Ultimele amenințări și acțiuni de blocare a bugetului Uniunii Europene de către Polonia a reaprins discuția cu privire la viitorul apartenenței acestei țări la blocul european, relatează Politico.

La începutul acestei luni, guvernul polonez s-a alăturat celui ungar în acțiunea de blocare a bugetului de 1,8 trilioane de euro al Uniunii Europene și fondului de redresare economică post-Covid. Cele două guverne au motivat decizia prin faptul că instituțiile europene au decis adoptarea unui mecanism care leagă disponibilitatea fondurilor europene, din care ambele țări profită în mare măsură, fiind beneficiare nete, de respectarea principiilor statului de drept. Decizia a aruncat blocul european într-o nouă criză.

Opoziția poloneză se teme, în urma acestei decizii, că guvernanții de la Varșovia ar vrea să scoată țara din Uniunea Europeni, într-o mișcare similară Brexitului – un așa-numit Polexit. Principala lor îngrijorare este că retorica guvernamentală descrie Uniunea Europeană drept o forță neprietenoasă și străină de țară pentru a crea susținere în rândul populației pentru ruperea de blocul european, așa cum s-a întâmplat și în cazul Regatului Unit.

„Guvernul nu are mandat pentru scoaterea noastră din Uniunea Europeană fără să se consulte cu poporul”, a declarat Tomasz Grodzki, președintele senatului polonez, un membru al opoziției.

Săptămâna trecută, o publicație de dreapta de la Varșovia, cotidianul Do Rzeczy, ziar care de cele mai multe ori preia principalele teme de discurs ale guvernului, a publicat pe prima pagină titlul: „Trebuie să comunicăm Uniunii: Destul. Polexit – avem dreptul să vorbim despre el”.

Cât de mult se mai potrivește Polonia cu Uniunea Europeană - argumente pentru și împotriva Polexit
Devine destul de clar, însă, că democrația iliberală a Poloniei, dar și discursul din ce în ce mai extremist al liderilor polonezi, de la tema statului de drept, până la avort și drepturilor minorităților sexuale fac ca țara să devină din ce în ce mai puțin compatibilă cu restul blocului european și valorile sale.

Politico a inventariat câteva mari teme și motive pentru care Polexit-ul ar putea fi justificat sau din contră.

Valorile Poloniei nu mai sunt în sincron cu cele ale majorității statelor UE
Atunci când liderii partidului de guvernământ polonez, PiS (Partidul Lege și Justiție) au încercat să explice motivul pentru care au blocat bugetul și fondul de redresare, bani de care ar fi urmat să beneficieze și polonezii cei mai afectați de pandemia de coronavirus, ei nu s-au referit la chestiuni concrete precum bani sau fonduri, ci la concepte abstracte, precum ideologie, suveranitate sau civilizație.

Jaroslaw Kaczynski, unul dintre liderii PiS, declara la începutul acestei luni, că a fi de acord cu aceste condiții, respectarea statului de drept, ar reprezenta „pierderea suveranității țării noastre”. Politicienii PiS încearcă să acrediteze fie ideea că Uniunea Europeană ar fi un proiect stângist, condus de ideologi cu puține idei, fie o încercare ascunsă de a transforma Germania într-un hegemon continental.

„Germania nu ne poate vorbi nouă de statul de drept. Germania nu a plătit nici măcar un euro pentru ultimele sale lecții pe care ni le-a dat despre domnia legii în Polonia”, a declarat europarlamentarul PiS, Patryk Jaki, referindu-se la ocupația Poloniei de către Germania Nazistă în Al Doilea Război Mondial.

Nici măcar nu mai contează dacă discuția se referă la domnia legii, la obiective climatice, avort sau protejarea drepturilor minorităților sexuale – mulți dintre politicienii PiS văd Uniunea Europeană ca pe un organism care impune valori „vestice” sau „liberale” asupra Poloniei conservatoare și creștine. Guvernul polonez a blocat, recent, un plan pentru egalitate de gen în ce privește politica externă, dar și o strategie cu privire la inteligența artificială pentru că documentele includeau termenul de „gen”.

Guvernanții de la Varșovia sunt din ce în ce mai anti-europeni
Uniunea Europeană și instituțiile sale pare că nu mai sunt de mult pe placul oficialilor polonezi, iar acest lucru s-ar putea traduce în dorința de a părăsi blocul. Morawiecki a apărat, foarte recent, într-un discurs în Parlamentul polonez, decizia de veto împotriva bugetului și fondului de redresare, asemănând această decizie cu disidența împotriva regimului comunist și a vorbit din nou despre opoziția la „deciziile arbitrare ale eurocraților și oligarhiei europene”.

Vineri, ministrul Educației polonez, Przemyslaw Czarnek s-a răstit la Parlamentul European pentru criticile aduse de instituție față de legile în ce privește avortul, adoptate și susținute de Varșovia – „În Europa am ajuns la un o situația mai gravă decât în Uniunea Sovietică și comunism”, a declarat el la televiziunea poloneză.

Pe de altă parte, oficialii polonezi de rang înalt continuă să afirme că nu susțin părăsirea de către Polonia a Uniunii Europene.

„Ideea de Polexit este absolut absurdă. Niciun grup politic important nu a formulat vreodată vreo astfel de solicitare”, a declarat Zbigniew Rau, ministrul polonez de Externe.

Opoziția nu e convinsă, însă: „A venit momentul să sunăm alarma. Ce s-a petrecut în Regatul Unit începe și aici. Trebuie să îi oprim”, a declarat una dintre parlamentarele cele mai cunoscute ale opoziției poloneze.

Continuarea, pe digi24.ro

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

UDMR, Trump, Şoşoacă

Claudiu RAUS

UDMR, Trump, Şoşoacă

Da, nu e la modă, dar haideţi să vedem şi partea bună a ceea ce considerăm îndeobşte că este mai rău în politica românească!

Filmuletul zilei

opinii

Veşti din Lumea Nouă

Alexandru CĂLINESCU

Veşti din Lumea Nouă

Revista Le Point consacră săptămâna aceasta un excelent dosar „noilor fanatici”. E vorba de ravagiile pe care le fac ideologia decolonială, delirul identitar, discursurile dogmatice, cenzura, intimidarea, confuzia întreţinută în mediile universitare etc. E aiuritor ce teze de doctorat se pot susţine acum. Două exemple, printre multe altele: „Decolonizarea lui Venus: mitul naşterii Afroditei, receptarea clasică în Renaştere şi constituirea unui corpus teoretic estetico-decolonial” sau „Studiu queer şi decolonial al literaturii irlandeze”.

Brian May

Neculai SEGHEDIN

Brian May

Da, este vorba de acel Brian May, de la formaţia Queen, cel care a compus „We Will Rock You”, „Save Me”, „Who Wants to Live Forever”, „Too Much Love Will Kill You”, „The Show Must Go On” ş.a. May este, poate, dintre artiştii celebri ai lumii, cel care are şi o briliantă carieră ştiinţifică. 

Aritmetica lui Chirieac

Nicolae CREŢU

Aritmetica lui Chirieac

Pentru cine urmăreşte, măcar din când în când, „ecourile” în media ale actualităţii politice postelectorale, ca aceea de acum, ar fi un joc ademenitor să anticipezi, încă de la anunţarea rezultatelor votului, „ariile” preferate ale „tenorilor”/hosts, sau „abonaţi” ca invitaţi-analişti, în funcţie de atâtea semne mai vechi, acumulate, de înregimentare. 

pulspulspuls

Vorba e de arginţi, tăcerea e de aur lingou, dar tot tabla cutată vedem că are valoare la Iaşi

Vorba e de arginţi, tăcerea e de aur lingou, dar tot tabla cutată vedem că are valoare la Iaşi

Tensiune mare zilele acestea în Cejăul de la casa cu pătrate, stimaţi telespectatori, şi asta zice-se că mai ales după ce prezidentul Iohannis a avut o reacţie foarte dură la adresa şefului de acolo, dom’ Costel, aşa cum ştiţi. 

Caricatura zilei

Cerere

Editia PDF

Bancul zilei

In Antarctica s-a inregistrat cea mai scazuta temperatura de pe glob: -93,2 grade ...prin urmare va propunem sa ne reami (...)

Parteneri

Alte ziare locale

    Intrebarea zilei

    Relaxarea condițiilpr de deplasare în starea de alertă va duce la:

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.