Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

Va ieși Polonia din UE? Polexit, un scenariu de coșmar

GALERIE
polonia, ue
  • polonia, ue
- +

Ultimele amenințări și acțiuni de blocare a bugetului Uniunii Europene de către Polonia a reaprins discuția cu privire la viitorul apartenenței acestei țări la blocul european, relatează Politico.

La începutul acestei luni, guvernul polonez s-a alăturat celui ungar în acțiunea de blocare a bugetului de 1,8 trilioane de euro al Uniunii Europene și fondului de redresare economică post-Covid. Cele două guverne au motivat decizia prin faptul că instituțiile europene au decis adoptarea unui mecanism care leagă disponibilitatea fondurilor europene, din care ambele țări profită în mare măsură, fiind beneficiare nete, de respectarea principiilor statului de drept. Decizia a aruncat blocul european într-o nouă criză.

Opoziția poloneză se teme, în urma acestei decizii, că guvernanții de la Varșovia ar vrea să scoată țara din Uniunea Europeni, într-o mișcare similară Brexitului – un așa-numit Polexit. Principala lor îngrijorare este că retorica guvernamentală descrie Uniunea Europeană drept o forță neprietenoasă și străină de țară pentru a crea susținere în rândul populației pentru ruperea de blocul european, așa cum s-a întâmplat și în cazul Regatului Unit.

„Guvernul nu are mandat pentru scoaterea noastră din Uniunea Europeană fără să se consulte cu poporul”, a declarat Tomasz Grodzki, președintele senatului polonez, un membru al opoziției.

Săptămâna trecută, o publicație de dreapta de la Varșovia, cotidianul Do Rzeczy, ziar care de cele mai multe ori preia principalele teme de discurs ale guvernului, a publicat pe prima pagină titlul: „Trebuie să comunicăm Uniunii: Destul. Polexit – avem dreptul să vorbim despre el”.

Cât de mult se mai potrivește Polonia cu Uniunea Europeană - argumente pentru și împotriva Polexit
Devine destul de clar, însă, că democrația iliberală a Poloniei, dar și discursul din ce în ce mai extremist al liderilor polonezi, de la tema statului de drept, până la avort și drepturilor minorităților sexuale fac ca țara să devină din ce în ce mai puțin compatibilă cu restul blocului european și valorile sale.

Politico a inventariat câteva mari teme și motive pentru care Polexit-ul ar putea fi justificat sau din contră.

Valorile Poloniei nu mai sunt în sincron cu cele ale majorității statelor UE
Atunci când liderii partidului de guvernământ polonez, PiS (Partidul Lege și Justiție) au încercat să explice motivul pentru care au blocat bugetul și fondul de redresare, bani de care ar fi urmat să beneficieze și polonezii cei mai afectați de pandemia de coronavirus, ei nu s-au referit la chestiuni concrete precum bani sau fonduri, ci la concepte abstracte, precum ideologie, suveranitate sau civilizație.

Jaroslaw Kaczynski, unul dintre liderii PiS, declara la începutul acestei luni, că a fi de acord cu aceste condiții, respectarea statului de drept, ar reprezenta „pierderea suveranității țării noastre”. Politicienii PiS încearcă să acrediteze fie ideea că Uniunea Europeană ar fi un proiect stângist, condus de ideologi cu puține idei, fie o încercare ascunsă de a transforma Germania într-un hegemon continental.

„Germania nu ne poate vorbi nouă de statul de drept. Germania nu a plătit nici măcar un euro pentru ultimele sale lecții pe care ni le-a dat despre domnia legii în Polonia”, a declarat europarlamentarul PiS, Patryk Jaki, referindu-se la ocupația Poloniei de către Germania Nazistă în Al Doilea Război Mondial.

Nici măcar nu mai contează dacă discuția se referă la domnia legii, la obiective climatice, avort sau protejarea drepturilor minorităților sexuale – mulți dintre politicienii PiS văd Uniunea Europeană ca pe un organism care impune valori „vestice” sau „liberale” asupra Poloniei conservatoare și creștine. Guvernul polonez a blocat, recent, un plan pentru egalitate de gen în ce privește politica externă, dar și o strategie cu privire la inteligența artificială pentru că documentele includeau termenul de „gen”.

Guvernanții de la Varșovia sunt din ce în ce mai anti-europeni
Uniunea Europeană și instituțiile sale pare că nu mai sunt de mult pe placul oficialilor polonezi, iar acest lucru s-ar putea traduce în dorința de a părăsi blocul. Morawiecki a apărat, foarte recent, într-un discurs în Parlamentul polonez, decizia de veto împotriva bugetului și fondului de redresare, asemănând această decizie cu disidența împotriva regimului comunist și a vorbit din nou despre opoziția la „deciziile arbitrare ale eurocraților și oligarhiei europene”.

Vineri, ministrul Educației polonez, Przemyslaw Czarnek s-a răstit la Parlamentul European pentru criticile aduse de instituție față de legile în ce privește avortul, adoptate și susținute de Varșovia – „În Europa am ajuns la un o situația mai gravă decât în Uniunea Sovietică și comunism”, a declarat el la televiziunea poloneză.

Pe de altă parte, oficialii polonezi de rang înalt continuă să afirme că nu susțin părăsirea de către Polonia a Uniunii Europene.

„Ideea de Polexit este absolut absurdă. Niciun grup politic important nu a formulat vreodată vreo astfel de solicitare”, a declarat Zbigniew Rau, ministrul polonez de Externe.

Opoziția nu e convinsă, însă: „A venit momentul să sunăm alarma. Ce s-a petrecut în Regatul Unit începe și aici. Trebuie să îi oprim”, a declarat una dintre parlamentarele cele mai cunoscute ale opoziției poloneze.

Continuarea, pe digi24.ro

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Alianţa PSD-PNL, mai puternică decât Putin?

Cosmin PAȘCA

Alianţa PSD-PNL, mai puternică decât Putin?

Să luăm exemplul Iaşului. Peste un an-doi, Marius Ostaficiuc va afirma că filiala AUR a fost „capturată” şi va reveni la PSD, Tudor Ciuhodaru îşi va redescoperi „umanismul” şi se va întoarce la partidul lui Dan Voiculescu (aripa televizată a PSD), iar Ciprian Paraschiv îşi va aminti că a fost cândva liberal. Şi mulţi alţii, totul multiplicat cu 41 la nivel de ţară. Controlează azi PSD-PNL România cu 55%? Să vedeţi peste doi-trei ani când o să râdă de Putin cu alea 87% ale lui.

opinii

Bunici obraznici

Briscan ZARA

Bunici obraznici

Bunicii îşi descoperă în nepoţi un scop în viaţă şi nu-i lasă pe aceştia să înveţe nimic din propriile greşeli. Având mult timp la dispoziţie, ei execută toate treburile, odraslele neavând voie să mişte un deget. Mâncarea li se serveşte la pat, în faţa televizorului, totul este aranjat în farfurie în aşa fel încât plodul să nu facă altceva decât să îşi bage singur în gură. Dacă lenea e prea mare, chiar şi acest mic inconvenient se rezolvă de către mereu atenţii şi mereu săritorii bunici: copilul e hrănit în gură. El nu trebuie să îşi aleagă hainele, să îşi spele vasele din care a mâncat, nu mai vorbesc de gătit. Copiii crescuţi de bunici nu ştiu să facă nimic! Pentru că nu au fost lăsaţi să facă. Li s-a pus totul la nas.

Noi, femeile

Cristina DANILOV

Noi, femeile

O fată nu trebuie să rupă cămașa colegului pentru a scăpa de batjocura lui. O adolescentă are dreptul de a citi pe o bancă în parc, așa cum citeam eu cândva, fără să fie agresată și apoi umilită de autorități doar pentru că este femeie. Se poate? Desigur, egalitatea între sexe e un principiu care se învață și societatea de azi ne cere tuturor să facem efortul de a ieși din stereotipurile în care ne-am format și să participăm deschiși la această lecție a umanității.

Între artă şi credinţă

Nichita DANILOV

Între artă şi credinţă

Se pare că noi nu încercăm să ne împăcăm cu gândul că trăim într-o lume imperfectă şi dorim, cu tot dinadinsul să transformă imperfecţiune în perfecţiune, gândind şi, mai ales, acţionând, cât mai corect politic. Aliniindu-ne, cu alte cuvinte, la noile standarde ale politicilor culturale, care dau naştere la noi aberaţii ideologice, la fel de nocive ca şi cele din perioada comunismului, la ameninţări şi la vărsări de sânge.

pulspulspuls

Câteva observaţii din dronă asupra întâmplărilor nefericite de la Vniversitate

Câteva observaţii din dronă asupra întâmplărilor nefericite de la Vniversitate

Acuma, dacă tot s-a terminat cu agitaţia de la Vniversitatea din Copou, haideţi să facem două-trei observaţiuni mai detaşate, fără presiunea votului, presiune care a tot apăsat şi în afara instituţiei în aceste ultimel zile. 

Caricatura zilei

Putin a mai câștigat un mandat de președinte al Federației Ruse

Vladimir Putin a câstigat alegerile prezidentiale din Rusia cu 87,97 la suta.  

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri