anunturi
grandchef
mineralia
Bolta rece
Iasi Tv Life
TeleM
Impact FM regional

sambata, 25.06.2022

Medicii de familie: „Rolul nostru nu este să fim scutul autorităţilor române în faţa cetăţenilor”

Vă întoarceți la medicul de familie. Fără consultații prin telefon sau online de astăzi

GALERIE
medic-familie
 • medic-familie
- +

Federaţia Naţională a Patronatelor Medicilor de Familie din România a trimis o scrisoare deschisă către Administraţia Prezidenţială, Ministerul Sănătăţii şi Casa Naţională de Asigurări de Sănătate în care atrage atenţia că ridicarea bruscă a stării de alertă va duce la disfuncţionalităţi în sistemul medical.

Conform acestora, pacienţii vor trebui să înceapă să se programeze din nou la cabinetul de medicina familiei pentru a lua bilete de trimitere cu care să meargă în spitale de specialitate pentru a obţine scrisori medicale, astfel încât să poată primi unele tratamente pentru boli cronice. Pe durata stărilor de urgenţă şi alertă aceste scrisori medicale nu au mai fost necesare pentru prescrierea tratamentului. O altă mare problemă este aceea că nu se vor mai putea oferi consultaţiile de la distanţă.

„Pacienţii vor fi nevoiţi să se prezinte personal cu cardul de asigurat la cabinetul de medicina familiei şi cabinetele din ambulatoriul de specialitate, întrucât nu va mai fi posibilă acordarea de consultaţii la distanţă, cu două excepţii: consultaţiile pentru bolile cu potenţial endemo-epidemic ce necesită izolare (limitate la 2 consultaţii/asigurat/episod) şi consultaţiile pentru afecţiunile cronice (limitate la 1 consultaţie/asigurat/lună)”, au transmis reprezentanţii federaţiei.

Medicii mai spun că se creează riscul ca pacienţii să trebuiască să aştepte mai multe zile, chiar şi săptămâni întregi, pentru o programare la cabinetul de medicina familiei şi cabinetele din ambulatoriul de specialitate, fiindcă sunt mai multe limitări pentru consultaţii şi servicii din pachetul de servicii de bază, care nu existau în starea de alertă.

„Vă adresăm rugămintea să informaţi eficient şi din timp cetăţenii, asiguraţii şi pacienţii despre toate consecinţele ridicării stării de alertă asupra accesului lor la serviciile medicale. Rolul cabinetelor de medicină de familie este să furnizeze serviciile medicale de asistenţă medicală primară în baza contractelor încheiate cu casele de asigurări de sănătate şi cu direcţiile de sănătate publică. Rolul nostru nu este să fim scutul autorităţilor române - recent felicitate de Preşedintele României pentru măsurile luate - în faţa nemulţumirilor cetăţenilor României”, au transmis reprezentanţii federaţiei.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Să ne pregătim pentru ce-i mai rău

Pavel LUCESCU

Să ne pregătim pentru ce-i mai rău

La anumite intervale de timp, istoria pare să-şi iasă din minţi. Nu suntem departe, dimpotrivă, de un asemenea moment. Îl întrezărim şi îl simţim deja, dar e abia începutul. Nu ştim cât va dura mica apocalipsă, nu ştim de fapt nici cât de mică sau mare va fi şi nici cum voi ieşi din ea. Cei care vom ieşi. Dar ne putem pregăti, învăţând sau reînvăţând să fim mai buni. Cu ceilalţi şi cu noi înşine.

opinii

Franţa, în echilibru fragil

Alexandru CĂLINESCU

Franţa, în echilibru fragil

Dezavuarea lui Macron şi a politicii sale este fără echivoc. Partidul preşedintelui LREM (La République En Marche) a fost din capul locului o construcţie artificială, o ficţiune. LREM a canibalizat cele două mari partide tradiţionale de la dreapta şi de la stânga (...). Reformele pe care le promitea Macron au rămas, aproape toate, literă moartă. Preşedintele a preferat să apeleze la ceea ce se numeşte „democraţie directă”, organizând dezbateri naţionale (ineficiente) şi înfiinţând organisme artificiale („Convenţia cetăţenească pentru climat” - „cetăţenesc” este un cuvânt magic, sugerând racordarea la tradiţia republicană).

Iaşi, oraşul teilor

George PLEȘU

Iaşi, oraşul teilor

În niciun oraş rolul teilor nu este atât de important ca la Iaşi. Şi nu doar prin legătura cu Teiul lui Eminescu şi importanţa pe care poetul, sub influenţa folclorului german, unde era considerat copacul îndrăgostiţilor, a atribuit-o acestei specii. Ci prin modul în care mirosul teilor devine parte din patrimoniul intangibil al oraşului. Nu există ieşean, născut aici sau venit din alte părţi, ba chiar studenţi sau turişti, care să fi trecut în iunie prin capitala Moldovei şi să nu aibă amintiri unice legate de teii în floare.

Omul textual, noul protagonist postmodern

Codrin Liviu CUȚITARU

Omul textual, noul protagonist postmodern

Omul textual nu are o identitate stabilă, el migrează tipologic, în universul ficţional. Nu-şi arată niciodată fizionomia. Preferă imaginea „haşurată”, decompusă în „aburul” literaturii. Bret Easton Ellis este, indubitabil, unul dintre cei mai mari prozatori contemporani, un postmodernist pur-sânge.

pulspulspuls

Saga Jiji&Mihăiţă - Nepoţelu’ revine în prim-plan: noi ponturi pentru vechi piste

Saga Jiji&Mihăiţă - Nepoţelu’ revine în prim-plan: noi ponturi pentru vechi piste

La cererea publicului, stimaţi telespectatori, revenim la cele spuse aicea pe la începutul săptămânii curente referitor la destinul tragi-cosmic al şmenului penal Skoda şi la rolul unui procurorel nepoţel al unei inculpate conţilieră personală de actual edil şef. 

Caricatura zilei

Tik Tok Yoga

Editia PDF

Bancul zilei

Doctorul, panicat de o spargere de teava, suna repede instalatorul: -Hai, te rog, urgent, toata pivnita e inundata din cauza un (...)

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Alte publicatii

  Fotografia zilei

  Intrebarea zilei

  Implementarea benzii unice pentru mijloacele de transport în comun pe toată lungimea șoselei Nicolina, o apreciați ca fiind benefică fluidizării traficului din zonă?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.