anunturi
grandchef
Mineralia
Bolta rece
Iasi Tv Life
TeleM
Impact FM regional

Vă puteţi testa gratuit împotriva HIV şi a virusului hepatitic B şi C

GALERIE
test hiv
 • test hiv
- +

Start la Săptămâna Internaţională a testării HIV, dar şi pentru hepatita B şi hepatita C. În Regiunea de Nord-Est există peste 3.000 persoane monitorizate şi diagnosticate cu aceste boli, toate aflate în evidenţele Spitalului de Boli Infecţioase Iaşi.

“Este vorba despre trei infecţii cronice, pe care noi, infecţioniştii le stăpânim foarte bine, atât în ceea ce priveşte depistarea lor, cât şi în ceea ce priveşte tratamentul şi monitorizarea pacienţilor. La nivelul centrelor regionale de Boli Infecţioase, am realizat o comunicare, dinspre teritoriu spre centru, cu rapoarte periodice, astfel încât să putem şti, într-un anumit moment, câţi pacienţi avem pe o anumită arie terapeutică, câţi tratăm, câţi monitorizăm şi care sunt rezultatele. Aş putea spune că este un model, fie că vorbim de infecţia cu HIV, fie că vorbim de infecţia cu virusul hepatitic B sau C, în ceea ce priveşte urmărirea infecţiei cronice. Făcând o paralelă la infecţia cu celelalte virusuri, şi în cazul infecţiei cu SARS CoV 2, testarea este esenţială. Aici însă, contează sinceritatea pacientului care se testează singur şi care, dacă este pozitiv, ar trebui să meargă să declare acest lucru la medic şi la autorităţile medicale. De ce am amintit de această situaţie? Pentru că am arătat în felul acesta că, având o experienţă pozitivă din experienţa administrării datelor referitor la trei mari infecţii care persistă în continuare, respectiv HIV, hepatita B şi C, şi pe care le şi gestionăm de aproape 30 de ani, chiar pe pandemie, sperăm ca pe viitor să putem, cu sprijinul autorităţilor, să gestionăm şi această nouă boală infecto-contagioasă, COVID 19”, a spus dr. Carmen Dorobăţ, medic primar infecţionist.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Ascensiunea Dreptei. Liberali, iliberali, populişti (I)

Alexandru LĂZESCU

Ascensiunea Dreptei. Liberali, iliberali, populişti (I)

Chiar şi în această perioadă de criză economică severă valorile culturale vor ocupa un rol tot mai proeminent în disputele politice şi electorale din spaţiul occidental.

opinii

Aisbergul cunoaşterii umane şi mecanismele istoriei

Nichita DANILOV

Aisbergul cunoaşterii umane şi mecanismele istoriei

Da, istoria o scriu învingătorii, dar o scriu şi istoricii. Uneori chiar şi poeţii. Şi când spun aceasta, gândul îmi zboară la Homer. Poate că nici aheii, nici troienii nu a fost atât de viteji pe câmpul de luptă cum apar în scrierile sale. Homer a prezentat faptele prin prisma sa poetică. De aici şi toată grandoarea şi măreţia ce sfidează veacurile.

Despre competitivitatea digitală a României

Ciprian IFTIMOAEI

Despre competitivitatea digitală a României

Ţara noastră rămâne în urmă pentru mai mulţi indicatori din categoria „capitalul uman”, având un nivel foarte scăzut de competenţe digitale de bază în comparaţie cu media UE. În ceea ce priveşte aspectele pozitive menţionate în Raportul DESI faţă de România se remarcă poziţiile înalte privind proporţia de femei specialişti în TIC la angajare (locul 2) şi absolvenţi TIC (locul 4) în UE-27.

Porumbeii şi planeta

Michael ASTNER

Porumbeii şi planeta

Mă duc la cumpărături. Ajuns la intersecţia Lidl - Policlinica Galata, văd o femeie mai în vârstă care tocmai se pregătea să hrănească... porumbeii. Care porumbei, zeci, poate chiar sute (s-a format un stol uriaş în zonă, stol ce acum câţiva ani nu exista), evident că au început să coboare şi să se adune pe terenul viran dintre trotuar şi gardul Policlinicii. 

pulspulspuls

Încă o poză care face cât o mie de cuvinte, de astă dată de la USR Iaşi

Încă o poză care face cât o mie de cuvinte, de astă dată de la USR Iaşi

Iată o poză care face cât o mie de cuvinte, stimaţi telespecatori şi veţi vedea imediat de ce. Avem aici o desfăşurare de forţe a echipei USR cu ocazia sărbătoririi Zilei Naţionale, prilej după cum ştim de defilare pentru public cu armată, avioane şi tromboane, dar, în acelaşi timp, este şi un prilej pentru partide ca să-şi arate muşchii. 

Caricatura zilei

Motorul Iubi

Editia PDF

Bancul zilei

Tata, tata! Avem lupi în bloc? Nu, puiule, vecinii îsi citesc facturile la curent si gaze!

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Alte publicatii

  Fotografia zilei

  Intrebarea zilei

  Implementarea benzii unice pentru mijloacele de transport în comun pe toată lungimea șoselei Nicolina, o apreciați ca fiind benefică fluidizării traficului din zonă?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.