Vă simţiţi informaţi cu privire la procesul de revizuire a Constituţiei? Un sondaj INSCOP susţine că DA
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi

Vă simţiţi informaţi cu privire la procesul de revizuire a Constituţiei? Un sondaj INSCOP susţine că DA

GALERIE
constitutie
  • constitutie
- +

Majoritatea românilor (63,8%) sunt informaţi cu privire la procesul de revizuire a Constituţiei iar dintre aceştia 18,4% consideră că modificarea legii fundamentale este necesară în foarte mare măsură.

Potrivit rezultatelor unui sondaj realizat de INSCOP Research la comanda cotidianului 'Adevărul' şi remis marţi AGERPRES, 30% dintre repondenţi au afirmat că nu sunt la curent cu subiectul revizuirii Constituţiei iar 6% au preferat să nu răspundă sau să spună că nu ştiu.

'Dintre cei care au auzit despre discuţiile privind o posibilă modificare a Constituţiei, 18,4% consideră că procesul este necesar în foarte mare măsură, 36,5% îl socotesc necesar în mare măsură (54,9% consideră necesară schimbarea în mare şi foarte mare măsură), 15,7% opinează că este necesar în mică măsură, iar 8,2% în foarte mică măsură (23,9% consideră că modificarea Constituţiei este necesară în mică şi foarte mică măsură). Dacă scoatem din calcul non-răspunsurile (21,2%), rezultă că 23,4% din totalul populaţiei care a auzit despre modificarea Constituţiei consideră că un asemenea proces este necesar în foarte mare măsură, 46,3% consideră necesară revizuirea legii fundamentale în mare măsură, 20% în mică măsură şi 10,4% dintre respondenţi opinează că un astfel de demers ar fi necesar în foarte mică măsură. Aşadar, dintre cei care au auzit despre discuţiile privind modificarea Constituţiei şi au o opinie validă, 69,7% cred că modificarea legii fundamentale este necesară în mare şi foarte mare măsură, iar 30,4% în mică şi foarte mică măsură', precizează sursa citată.

În ceea ce priveşte cunoaşterea actualului text constituţional, 50,1% cunosc parţial prevederile actualei Constituţii, în timp ce 26,6% dintre români nu le cunosc deloc. Doar 8,5% cunosc bine Constituţia în vigoare iar 14,9% nu ştiu sau nu răspund.

De asemenea, întrebaţi dacă ar participa la referendumul pentru modificarea Constituţiei, aproape 41% dintre cei chestionaţi şi-au exprimat intenţia de a se prezenta la urne în ziua în care ar putea fi, eventual, organizat referendumul popular.

'40,8% dintre români ar participa la referendumul pentru modificarea Constituţiei, relativ similar cu procentele înregistrate în lunile anterioare (43% în luna martie şi 41,4% în februarie). 31,9% dintre respondenţi se mai gândesc dacă să participe la un asemenea referendum, 10,4% declară că nu ar merge la vot, în timp ce 6,4% consideră că actuala Constituţie nu ar trebui schimbată', se mai arată în comunicatul de presă.

Cristian Pîrvulescu, coordonatorul Forumului Constituţional, este de părere că sondajul trebuie interpretat 'drept intenţie de prezenţă la vot, decât voinţă clară de prezenţă la vot, aceasta deoarece oamenii ştiu că este dezirabil să meargă la vot'.

Şi Claudiu Crăciun, coordonatorul Axei Academice a Forumului Constituţional, consideră că rezultatele sondajului arată că 'nivelul de interes pentru procesul de revizuire a Constituţiei creşte, în relaţie cu implicarea mai multor actori în dezbateri-partide, instituţii mass-media, ONG-uri, cetăţeni'.

'De asemenea, observăm că este acceptată necesitatea schimbărilor de natură instituţională, dar se consideră că ţinta reală a procesului ar fi schimbarea modelului de societate. Revizuirea Constituţiei poate fi un prim pas în acest sens', mai susţine Claudiu Crăciun, potrivit sursei citate.

Directorul INSCOP, analistul politic Remus Ştefureac, afirmă la rândul său că 'notorietatea subiectului este bună, dar încă insuficientă pentru o temă de o asemenea anvergură', aceasta putând influenţa prezenţa românilor la un eventual referendum de modificare a Constituţiei.

'În contextul iniţiativelor politice privind scăderea la 30% din populaţia cu drept de vot a pragului de prezenţă pentru validarea unui referendum de revizuire a Constituţiei, cei 40,8% care îşi declară opţiunea fermă de a se prezenta la urne ar asigura validarea fără probleme a viitorului referendum. Pe de altă parte, indicele general scăzut al participării politice (implicit electorale) este un predictor important al dezamăgirii românilor faţă de subiectele de interes public, ceea ce poate afecta legitimitatea validării unor proiecte majore de schimbare instituţională, politică şi chiar socială aşa cum este şi revizuirea Constituţiei', mai susţine Ştefureac.

Sondajul a fost realizat în perioada 20-28 aprilie.

Întrebările privind revizuirea Constituţiei au fost concepute în parteneriat cu Forumul Constituţional. Volumul eşantionului a fost de 1.050 persoane şi este reprezentativ pentru populaţia României de 18 ani şi peste 18 ani. Eroarea maximă admisă a datelor este de ą 3%, la un grad de încredere de 95%, eşantionul fiind de tip multistratificat, probabilistic. (AGERPRES)

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

O reţinere suspectă şi o tăcere asurzitoare

Cosmin PAȘCA

O reţinere suspectă şi o tăcere asurzitoare

Într-o ţară civilizată, reţinerea în forţă a unui opozant al sistemului ar face prima pagină a ziarelor, iar autorităţile publice şi liderii politici ar fi traşi de mânecă să expună un punct de vedere. Dacă, de bine, de rău, presa a ridicat pe ici, pe colo câteva semne de întrebare (poate nu suficiente), tăcerea instituţiilor statului şi a mediului politic (excepţie USR Tineret) în acest caz este înfricoşător de asurzitoare.

Filmuletul zilei

opinii

Ruşi şi americani

Codrin Liviu CUȚITARU

Ruşi şi americani

Devine chiar spectaculos faptul că doi scriitori sovietici (convinşi, repet, de superioritatea civilizaţiei din care provin) reuşesc să nu „devieze” ideologic în multitudinea observaţiilor lor (deşi, repet şi acest lucru, debarcă pe pămînt american cu vizibile prejudecăţi). America fără etaje constituie, prin urmare, o investigaţie culturală - una dintre primele de altfel - de primă mână, nu doar valabilă, ci şi autentică, asupra americanităţii moderne.

Respir cu plămânii tăi. Şi ai lor

Bogdan ILIESCU

Respir cu plămânii tăi. Şi ai lor

Despre neuroplasticitatea socială.

Identităţi în oglindă (I)

Florin CÎNTIC

Identităţi în oglindă (I)

Nimic mai firesc cu ocazia Zilei Naţionale decât o discuţie despre ce înseamnă „să fii român”. Evreu român.

pulspulspuls

Va fi numit onorabilul domn Balalaicu secretar de stat? Au ba?

Va fi numit onorabilul domn Balalaicu secretar de stat? Au ba?

Puţină lume a văzut ieri, stimaţi telespectaori, că pe marginea de jos a soclului statuii domnitorului Ştefan cel Mare şi Sfânt, chiar în timpul paradei organizată pentru sărbătorirea Zilei Naţionale, sau, în fine, dacă joaca de acolo poate fi numită paradă, ei bine, chiar acolo şi atunci un cetăţean surescitat nu făcea nimic altceva, dacă vă vine a crede, decât că dădea în bobi. 

Caricatura zilei

Cântecel de sezon

Editia PDF

Bancul zilei

- "Pentru o digestie buna beau bere. Daca nu am pofta de mâncare, beau vin alb. Daca am tensiunea scazuta, beau vin ros (...)

Parteneri

Alte publicatii

    Intrebarea zilei

    Implementarea benzii unice pentru mijloacele de transport în comun pe toată lungimea șoselei Nicolina, o apreciați ca fiind benefică fluidizării traficului din zonă?

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.