anunturi
grandchef
Bolta rece
Iasi Tv Life
TeleM
Impact FM regional

Instituţiile financiare vor să ne arate cine este şeful!

Vă trebuie un sac de bani pentru un credit ipotecar. Atacul băncilor!

GALERIE
banca12
 • banca12
- +

Cele mai importante bănci din ţară au mărit ameţitor avansul la împrumuturile destinate achiziţiei de locuinţe. Ultima mişcare de acest gen a fost făcută de BCR, cea mai mare instituţie financiară din ţară. In cele mai multe cazuri avansul necesar pentru creditele ipotecare s-a dublat.

Legea „dării în plată” aduce modificări cvasi-restrictive pentru persoanele interesate să acceseze un credit imobiliar. Avansul minim necesar pentru a contracta un produs bancar de acest tip a „sărit” pe alocuri şi pragul de 40 de procente din valoarea de cumpărare a imobilului. Marii jucători de pe piaţa bancară au majorat semnificativ avansul la creditele imobiliare în lei, dar şi la cele în euro, încă de la începutul acestui an, atunci când legea cu pricina era încă în faza dezbaterii publice. Începând de ieri, Banca Comercială Română, cea mai mare instituţie de creditare după active, a anunţat că va lua măsuri similare în contexul  intrării în vigoare a legii, pe 13 mai. Potrivit prevederilor acestei legi, în cazul în care se află în incapacitate de plată a ratelor, persoanele care au contractat credite imobiliare îşi pot ceda bunurile ipotecare către bănci, fără ca acestea din urmă să mai poată urmări debitorii în cazul în care imobilele nu acoperă întreaga valoare a împrumutului rămas de rambursat. Până la decizia anunţată de BCR, alte mari instituţii financiare bancare, între care BRD, Raiffeisen, CEC Bank şi Bancpost, au transmis public că vor creşte avansul la produsele de creditare aflate în portofoliu. Dintre „granzi”, doar Banca Transilvania a decis să stea momentan „pe tuşă” şi nu a majorat avansul.
 
Se invocă situaţia dificilă
 
În cursul zilei de ieri, cea mai mare instituţie bancară a ţării a anunţat că îşi va lua măsuri de protecţie contra efectelor legii „dării în plată”. Mai precis, BCR a mărit avansul minim la creditele ipotecare „Casa Mea” de la 15 la 35 procente din valoarea de cumpărare a imobilului. Pe lângă măsura majorării avansului la creditele imobiliare, BCR a decis să crească, începând tot de ieri, suma minimă ce poate fi împrumutată, de la 22.000 lei la 45.000 lei. Concomitent, perioada maximă de rambursare a creditului a fost diminuată de BCR de la 30 la 25 de ani. În schimb, condiţiile şi caracteristicile pentru creditul „Prima Casă” nu vor suferi nicio modificare, se arată într-un document dat publicităţii de conducerea BCR. „Ne aflăm într-un context economic în care prioritatea noastră, a tuturor, trebuie să rămână stabilitatea României prin atragerea permanentă de capital şi prin creşterea resurselor de dezvoltare, iar băncile au rolul de a susţine producerea de valoare în societate, însă la fel ca întreaga societate, nu pot evolua într-un cadru care restrânge capacitatea de valorificare a potenţialul de susţinere. BCR va monitoriza îndeaproape piaţa şi impactul legislaţiei în vederea ajustării adecvate a politicilor de creditare”, a declarat în scris Dana Demetrian, vicepreşedinte Retail & Private Banking la BCR.
 
De la 30.000 la 70.000 de lei
 
BCR a oferit şi o simulare pentru un credit necesar achiziţionării unui apartament în valoare de 200.000 lei, pentru care percepe în primii cinci ani de rambursare o dobândă fixă de 4,95%, iar ulterior, după acest termen, o dobândă variabilă de 4,04% (ROBOR la 6 luni ^ 3%). Comisionul de acordare în cazul acestui credit este zero, iar cel de evaluare a garanţiei 370 lei. În primul rând, dacă înainte acest credit se putea derula pe o perioadă maximă de 30 de ani, scadenţa este de până la 25 de ani. Pentru scenariul descris de BCR, valoarea avansului s-a majorat din start de la 30.000 lei la 70.000 lei, iar valoarea creditului accesat scade la 170.000 lei la 130.000 lei. Dacă înainte de aceste modificări rata în primii cinci ani era de 907,41 lei, începând de ieri, potrivit calcului băncii, ajunge la 756,18 lei. După primii cinci ani, când dobânda devine variabilă, rata este în prezent de 699,68 lei faţă de 826,86 lei înainte de măsurile protecţioniste luate de BCR. Pe de altă parte, dobânda anuală efectivă (DAE) va creşte, potrivit simulării BCR, de la 4,48% la 4,54%. La final, valoarea totală plătibilă este după cei 25 de ani, de circa 213.600 lei, faţă de 302.800 lei, în cazul unui credit ipotecar de 170.000 lei, contractat pe 30 de ani.
 
Cine a dat tonul
 
„Tonul” a fost dat în luna ianuarie a acestui an de către Raiffeisen Bank, înaintea adoptării legii. Raiffeisen Bank a majorat avansul solicitat pentru creditele imobiliare de la 15% la 35% pentru creditele în lei, respectiv la 40% pentru cele acordate în euro. La instrumentul de creditare imobiliare „Casa Ta”, Raiffeisen Bank oferă clienţilor care îşi încasează salariul pe cardurile emise tot de ei, o dobândă fixă pe 5 ani de 5,25%. Valoarea creditului imobiliar în monedă naţională la Raiffeisen Bank poate oscila între 5.000 de euro, stabilit drept prag minim, şi 300.000 euro (sau echivalentul în lei). În cazul creditelor imobiliare în moneda unică europeană, suma maximă ce poate fi împrumutată este de 250.000 euro, iar perioada de rambursare este cuprinsă între 3 şi 30 de ani.  BRD-Groupe Société Générale s-a alăturat de la începutul acestei luni campaniei de majorare a avansului pentru creditele imobiliare. În cazul creditelor în lei cu ipotecă, a căror valoare este mai mică decât echivalentul în lei a 250.000 euro, avansul solicitat de BRD a crescut de la 15 la 35%. Concomitent, BRD a decis eliminarea variantei de împrumut în euro pentru creditele ipotecare. „Valoarea maximă finanţată din valoarea imobilelor aduse în garanţie poate fi de 65%, pentru creditele acordate în lei, a căror valoare este mai mică de 250.000 de euro (echivalent în lei), sau 85%, pentru creditele acordate în lei, a căror valoare este mai mare de 250.000 de euro (echivalent în lei)”, potrivit anunţului BRD.
 
8% din credite ipotecare din Iaşi sunt restante
 

Tot pentru a se pune la adăpost, şi Alpha Bank a crescut avansul la 30% de la 15% pentru creditele în lei, respectiv la 40% de la 25% pentru cele în euro, indiferent de valoarea finanţării. Anterior, şi CEC Bank a anunţat că, începând cu data de 9 mai 2016, va majora avansul de la 15% la 30% pentru creditele acordate pentru achiziţionarea ori construirea de imobile de cel mult 250.000 euro în echivalent lei, atât pentru creditele în lei, cât şi pentru cele în valută. În luna februarie a acestui an, Bancpost a procedat similar, majorând avansul pentru creditele ipotecare, la 33% pentru împrumuturile în lei şi la 43% pentru cele în euro. Suma minimă ce poate fi contractată de la Bancpost este de 10.000 euro. Anterior, instituţia de credit practica un avans de 15% la creditele ipotecare în lei şi de 25% la împrumuturile în euro. Garanti Bank percepe un avans de 40% la euro, de la 25% în trecut. În schimb, Garanti Bank a decis să păstreze neschimbate condiţiile de accesare pentru creditele în lei, practicând un avans minim de 15%. Nu în ultimul rând, tot ca reacţie defensivă, Intesa Sanpaolo Bank a urcat de la 15 la 25% avansul pentru creditele ipotecare în lei. La nivelul judeţului Iaşi, conform celor mai recente date publicate de Banca Centrală, valoarea împrumuturilor în lei şi valută contractate pentru achiziţionarea unei locuinţe este de 2,2 miliarde lei. Circa 8 procente din totalul împrumuturilor la nivel de judeţ figurează drept credite restante.  

 

 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Pohtiţi la fotbal!

Nicolae GRECU

Pohtiţi la fotbal!

N-a fost nevoie de îndemnuri bombastice precum cele din titluri; românii reîncep să vină la fotbal pentru că au pentru cine.

opinii

Mitocanul de la volan (I)

Eugen MUNTEANU

Mitocanul de la volan (I)

Suntem asaltați zilnic cu știri și imagini despre accidente de circulație atroce. Statisticile spun că România este țara europeană cu cei mai mulți morți în accidente de circulație. Dincolo de precaritatea șoselelor, cred că o cauză a acestei situații îngrijorătoare este și existența în libertate a fiarei sălbatice pe care am ales să o numesc mitocanul de la volan.

Dobânda, de la păcat (medieval), la virtute (modernă)

Aurelian-Petruș PLOPEANU

Dobânda, de la păcat (medieval), la virtute (modernă)

Știința economică modernă s-a desprins din ceea ce era cunoscut în mediul academic timpuriu drept filosofie morală. Acțiunile și comportamentele din sfera economică (de exemplu, comerțul, formarea prețurilor, rolul dobânzii în tranzacțiile comerciale, etc.) erau reglementate de Biserică vreme de secole întregi. 

O limbă din prefabricate

Alexandru CĂLINESCU

O limbă din prefabricate

Un fenomen frapant care se petrece astăzi este ceea ce aş numi proliferarea prefabricatelor. Nu e ceva nou, dar devine tot mai accentuat şi, pentru cine ţine la expresivitatea limbii, tot mai supărător. Spun „prefabricate” pentru că e vorba de cuvinte şi formule luate de-a gata şi puse uneori în cele mai neaşteptate contexte. Au făcut de pe acum o glorioasă carieră la televiziune, politicienii şi jurnaliştii le rostesc cu o voluptate solemnă, convinşi că impresionează publicul printr-un limbaj elevat.

pulspulspuls

O cabală preoţească ţesută pe îndelete de multă vreme

O cabală preoţească ţesută pe îndelete de multă vreme

Ehehei, iubiţi dreptcredincioşi, iată că încurcate mai sunt căile Domnului de când treburile lumeşti şi dorinţele de parvenire şi câştig şi-au băgat coada tot mai adânc în sânul şi buzunarele largi de popă ale unor înalţi prelaţi din mitropolia noastră de la Iaşi, atât de greu încercată în ultima vreme. Iacătă aşadar, dragilor, ce au mai putut zămisli minţile întunecate de aceste lucrături diavoleşti: citiţi şi vă cruciţi, nu alta! 

Caricatura zilei

Ambulanța

Editia PDF

Bancul zilei

Un sofer de TIR opreste la un popas, comanda un sandwich, o cafea si o placinta. Intra trei motociclisti rai, unul îi man&ac (...)

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Alte publicatii

  Fotografia zilei

  Intrebarea zilei

  Implementarea benzii unice pentru mijloacele de transport în comun pe toată lungimea șoselei Nicolina, o apreciați ca fiind benefică fluidizării traficului din zonă?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.