Vă vine a crede? Avem cele mai "curate" spitale din UE, conform raportărilor
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

sambata, 27.02.2021

Vă vine a crede? Avem cele mai "curate" spitale din UE, conform raportărilor

GALERIE
bolnavi
  • bolnavi
- +

Conform raportărilor, avem cele mai bune spitale din UE. Ministerul Sănătăţii recunoaşte că subraportarea este o problemă a întregului sistem.

Problema subraportării infecţiilor nosocomiale din spitalele ieşene nu şi-a găsit nici până în momentul de faţă o rezolvare, în 2017 şi în primul semestru al anului 2018 valorile fiind asemănătoare cu cele din 2016. Dacă în anul 2016 se raportau puţin peste 2.300 de cazuri de infecţii intraspitaliceşti, în 2017, numărul lor a fost de 2.469, iar în primul semestru al anului trecut numărul a fost de 1.289.

Într-o interpelare a deputatului ieşean Costel Alexe, reprezentanţii Ministerului Sănătăţii spun că subraportarea este o problemă a întregului sistem de sănătate şi că nu este vina unei singure entităţi. Mai exact, cele mai multe infecţii înregistrate în anul 2017 în judeţul Iaşi au fost în secţiile de chirurgie, fiind vorba despre 704 cazuri, precum şi la Anestezie şi Terapie Intensivă, unde au fost 611 cazuri. Restul au fost la pediatrie, nou-născuţi, obstetrică, ginecologie, dar şi în alte secţii. Din punctul de vedere al cauzelor, majoritatea au fost digestive sau respiratorii, numărul lor fiind de 594, respectiv 523, urmate de cele urinare, 440 de cazuri şi chirurgicale, 379.

„Această subraportare nu este vina exclusivă a cuiva, reprezintă un cumul de factori care conduc la acest fenomen de la resursele limitate ale sistemului de sănătate publică, suprasolicitarea personalului medical până la condiţiile neconforme din numeroase clădiri de spital care nu permit instituirea unor circuite adecvate standardelor actuale de calitate. Predominanta «cultură a blamării» împiedică focalizarea pe cauzele reale şi pe modalităţile adecvate de prevenire, acest tip de cultură nu reprezintă cea mai bună atitudine şi nu face decât să îngreuneze obţinerea obiectivelor dorite“, a precizat în răspunsul interpelării dr. Roxana Şerban, medic primar epidemiolog.

Asta deşi prin Ordinul MS 1101/2016 privind normele de supraveghere, prevenire şi limitare a infecţiilor asociate asistenţei medicale în unităţile sanitare, în art. 3 se menţionează că „depistarea/identificarea, înregistrarea şi declararea/raportarea infecţiilor asociate asistenţei medicale de către orice unitate sanitară sunt obligatorii“, fiecare spital fiind astfel obligat să elaboreze un program propriu de supraveghere, prevenire şi limitare a infecţiilor.

În primul semestrul al anului 2018, situaţia a fost asemănătoare, din cele 1289 de infecţii, 316 au fost în secţiile de chirurgie, iar 327 în Anestezie şi Terapie Intensivă. Din punct de vedere al cauzelor, pe primul loc au fost tot cele respiratorii şi digestive, în număr de 624, existând însă şi 57 de cazuri de septicemie. Deşi vorbim despre o subraportare, Iaşul este al doilea judeţ după Bucureşti în ceea ce priveşte infecţiile intraspitaliceşti, fiind urmat de judeţul Cluj cu 1.720, sau de Timiş cu 1.525.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Politicienii ieşeni faţă în faţă cu adevăraţii băieţi deştepţi

Dan CONSTANTIN

Politicienii ieşeni faţă în faţă cu adevăraţii băieţi deştepţi

Este un domeniu care cere mai ales creativitate, înţelegerea modului de business şi o conexiune bună la internet.

Filmuletul zilei

Franta a construit în insula Reunion o autostrada-viaduct de 12,5 km (care a costat 1,7 miliarde euro), ce serpuieste prin O (...)

opinii

Mituri şi inerţii

Alexandru CĂLINESCU

Mituri şi inerţii

În ura faţă de „trădătorul” Pacepa acţionează două mituri: mitul Securităţii „patriotice”, care ne-a apărat de duşmani (mai ales de sovietici) şi mitul lui Ceauşescu mare patriot, omul care a făcut o sumedenie de lucruri bune şi care a schimbat faţa României. Aceste două mituri sunt de o deconcertantă tenacitate şi e uşor să ne convingem dând o simplă „raită” pe Facebook.

Cel mai modest dintre pământeni (III)

Neculai SEGHEDIN

Cel mai modest dintre pământeni (III)

La 32 de ani Armstrong îşi trăieşte tragedia vieţii: pierderea fiicei sale, Karen, în vârstă de doi ani, în urma unei tumori la creier. El nu va mai vorbi cu nimeni despre acest fapt, nici măcar cu soţia sa, Janet. Momentul este redat în filmul „First man/ Primul om”, realizat în 2018, la şase ani după moartea astronautului.

„Deşoşocizarea” AUR

Nicolae CREŢU

„Deşoşocizarea” AUR

La cum merg treburile în politichia românească, perspectivele de „spectacol” public al tupeului şi imposturii, din păcate, sunt din ce în ce mai… înfloritoare.

pulspulspuls

Cum de a apărut scandalul cu şpaga onorabilului Mugurel care bea Ciuc

Cum de a apărut scandalul cu şpaga onorabilului Mugurel care bea Ciuc

Multă lumea ne-a sunat să ne întrebe ce se întâmplă cu ultima acţiune a procurorilor de anticorupţie, cea care îl vizează pe Mugurel care bea Ciuc, viteazul penelist care a păstorit cândva şi pe plaiurile noastre. 

Caricatura zilei

Bloc lângă vilă

Editia PDF

Bancul zilei

Parintele Vasile a strâns 5 ani bani pentru clopotnita, dar nu i-au ajuns decât pentru un BMW.  

Parteneri

Alte publicatii

    Intrebarea zilei

    Relaxarea condițiilpr de deplasare în starea de alertă va duce la:

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.