Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

vineri, 29.03.2024

Zile de groază pentru cei afectaţi. Dacă se dovedeşte că te-ai infectat cu virusul, nu există tratament: intervine implacabil decesul

Vaca turbată - 18 oameni sunt încă monitorizaţi: aşteaptă verdictul

GALERIE
vaca turbata
  • vaca turbata
- +

Medicii veterinari de la DSV cred că vaca de la ferma din Gorban a omului de afaceri Constantin Şorănescu, care a fost sacrificată, a fost muşcată de o vulpe turbată. „Îngrijitorii spun că sunt multe vizuini de vulpi acolo, în zona cimitirului vechi, pe malul Prutului“, spune şeful DSV Iaşi u ce să faci urgent dacă intri în contact cu o turbăciune?

Medicii de la Spitalul de Boli Infecţioase „Sf. Parascheva“ din Iaşi spun că, în momentul de faţă, sunt monitorizaţi în total 18 pacienţi care au intrat în contact cu vaca infectată cu rabie de la ferma din localitatea Gorban, ultimele două persoane fiind aduse la spital în cursul zilei de alaltăieri. „Pacienţii sunt sub monitorizare şi fac vaccinarea necesară în acest sens, starea lor este bună în acest moment“, a precizat dr. Mih­nea Hurmuzache, medic primar infecţionist şi director medical al spitalului. Carnea vacii care a fost sacrificată la fermă nu a ajuns să fie consumată, cazul fiind în atenţia Direcţiei Sanitare Veterinare (DSV) din Iaşi.

Reprezentanţii DSV confirmă că vaca, de la ferma amului de afaceri ieşean Constantin Şorănescu din satul Gorban, era infectată cu rabie. „Poate să fie dintr-o muş­că­tură de la vulpi, ferma, din ce spun îngrijitorii, se află în zona cimitirului vechi, pe malul Prutului, iar ei spun că sunt vizuini de vulpi acolo. În acel perimetru este interzisă vâ­nă­toarea. Noi bănuim că vaca a fost muşcată de o vulpe, ancheta se află în desfăşurare“, a declarat Vasile Gaboran, director adjunct în cadrul DSV Iaşi. Medicii susţineau zilele trecute că problema majoră este că au fost depăşite 72 de ore de la momentul contactului cu animalul infectat, muncitorii începând să îşi facă griji abia după ce rabia a fost confirmată prin analizele efectuate, deşi sacrificarea a avut loc pe 25 decembrie.

Sfaturile medicului

Rabia este o boală produsă de un virus şi afectează sistemul nervos central, creierul şi măduva spinării, atât la animale, cât şi la oameni. Profilaxia corectă antirabică se face în maximum 72 de ore de la momentul contactului cu un animal infectat. Medicii spun că, în 100% dintre ca­zuri, boala este mortală. Prima mă­sură care trebuie aplicată la orice muşcătură de animal este spălarea cu apă şi săpun sub presiune, de la robinet, fără însă a freca. Al doilea pas îl reprezintă examinarea plăgii de către un medic, iar al treilea pas obligatoriu este ca persoana care bănuieşte că s-a infectat să ajungă cât mai repede într-un serviciu de boli infecţioase pentru a începe profilaxia plăgilor. În majoritatea cazurilor, simptomele se dezvoltă în patru-şase săptămâni de la momentul infecţiei.

Vaccinarea ajută sistemul imun să combată boala, însă, dacă simptomele apar, acestea nu mai prezintă eficienţă. Pri­mele semne care apar în cazul rabiei sunt durerea şi amorţeala la locul muşcăturii, urmate de febră, tuse, dureri abdominale, astenie, nervozitate, insomnie, anxietate sau nelinişte care poate evolua către agitaţie extremă. Simptomatologia ulterioară include perioade alternante de comportament normal şi com­portament bizar, cu agitaţie, agre­sivitate, salivaţie abundentă, frică de apă sau de aer, spasme musculare urmate de convulsii, ulterior comă, insuficienţă cardiacă şi respiratorie, iar în final deces. Apariţia simptomatologiei arată că boala se află într-un stadiu evolutiv, care de cele mai multe ori este fatal. (Mădălina OLARIU, Paula TROFIN)

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dan CONSTANTIN

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dacă distinsul profesor „X” sau remarcabilul „Z” au putut să treacă peste lege, eu de ce nu aş putea?

opinii

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

George ŢURCĂNAŞU

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

Delestaţi de centru şi captivi între statalismul teritoriului post-sovietic de la est de Prut şi desconsiderarea de la nivelul Bucureştiului, moldovenii din România aleg soluţia cea mai simplă: ştergerea sau renunţarea la identitate. Exemplele sunt multiple şi deseori invocate în scrieri mai vechi, de la divergenţele teritoriale bucovineană (în plin nucleu statal al Moldovei), vrânceană şi gălăţeană, la tendinţele actuale ale tinerilor de a migra pentru studii spre centrele universitare externe Moldovei, deseori mai prost cotate decât Iaşul în sistemul universitar. În aceste condiţii, să nu înţelegi necesitatea unor mişcări care militează pentru scoaterea Moldovei din izolarea impusă de către centru e cam prea mult!

Spărgătoarea de coduri

Bogdan ILIESCU

Spărgătoarea de coduri

Viaţa unui copil de acum 40 de ani (şi aproape sigur şi înainte) era absolut fascinantă pentru că era înmuiată din plin în toată istoria omenirii şi în tot ce avea mai valoros, adunat până atunci, în cărţi. Da, lucrurile alea cu un aer prozaic, mărturia perpetuă a unei invenţii seculare, care, prin natura lor de a păstra scris orice gând pe care i-l încredinţai, obligau la multă atenţie, şi mare responsabilitate şi scriitorul, şi cititorul.

pulspulspuls

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Dacă tot v-am servit ieri aicea niscai aritmetică electorală de Bahlui, haideţi să continuăm şi azi cu olecuţă de analiză matematică plus geometrie diferenţială tot pe tema asta incitantă! Nu de alta, dar acuşi încep iar simulările de alegeri, şi măcar să fim pregătiţi.

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

    Intrebarea zilei

    Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

    vezi raspunsuri