
Ți-ai făcut bagajele și ești gata de concediu? Nu uita să verifici dacă ai toate documentele obligatorii! Dacă alegi mașina și destinații din afara țării este important să ai la îndemână și câteva documente necesare la trecerea frontierei. Mai ales în cazul în care autoturismul este în leasing ori pe numele altei persoane, lista de acte va fi, cu siguranță, mai lungă.
Pleci în concediu cu mașina în alte țări și nu știi ce documente mai sunt obligatorii? Ei bine, întrebarea este perfect legitimă, mai ales dacă autoturismul este în leasing ori pe numele altei persoane. Împuternicirea auto pentru ieșirea din țară este un document pe care trebui să-l deții în anumite situații. Depinde în ce țări călătorești.
Pentru început trebuie să știți că, în momentul în care părăsiți țara cu autoturismul, indiferent dacă mașina este pe numele dumneavoastră sau are alt proprietar trecut în acte, ori aparține unei persoane juridice, trebuie să aveți, obligatoriu, cinci acte, respectiv:
- permisul de conducere, valabil și corespunzător cu subcategoria sau categoria din care face parte autoturismul;
- certificatul de înmatriculare;
- asigurarea obligatorie de răspundere civilă auto externă (RCA), cu tot cu Cartea Verde valabilă;
- cartea de identitate proprie (buletinul);
- documentul care atestă efectuarea inspecției tehnice periodice (ITP), în original.
Și chiar dacă, la ieșirea din țară, nu vi se vor cere toate aceste documente este totuși important să nu vă lipsească. ”Circulația unui mijloc de transport în traficul internațional este reglementată de Ordonanța de Urgență a Guvernului nr. 195 din 12 decembrie 2002 privind circulația pe drumurile publice, republicată, cu modificările și completările ulterioare și de Convenția asupra circulației rutiere, încheiată la Viena la 08 noiembrie s1968, ratificată de România prin Decretul 318/1980. Potrivit celor două acte normative, la controlul de frontieră, reprezentanții instituției noastre vor solicita conducătorului unui autovehicul permisul de conducere, certificatul de înmatriculare și dovada valabilității inspecției tehnice periodice”, a informat purtătorul de cuvânt al Poliției de Frontieră Iași, Denis Lazăr. Potrivit sursei citate, personalul Poliției de Frontieră nu solicită alte documente suplimentare din care să reiasă raporturile juridice dintre conducătorul autovehiculului și proprietarul mijlocului de transport (procură, contract de închiriere, contract de vânzare-cumpărare, contract de comodat, împuternicire, etc.).
Sursa foto: Poliția de Frontieră Sculeni/ La trecerea frontierei pe teritoriul României, nu se cere nicio împuternicire
Când aveți nevoie de împuternicire?
Autoritățile din Iași sfătuiesc călătorii să aibă în vedere că, în anumite situații, este necesar să dețină asupra lor și o împuternicire auto. De exemplu, dacă mașina face parte dintr-un program de leasing (financiar sau operațional), este important să aveți o împuternicire eliberată de firma care deține acel autoturism. Există însă și excepții, dar acestea se aplică doar în țările europene. Altfel spus, dacă veți călători în țările care aparțin de Uniunea Europeană (UE) sau dacă doar veți tranzita aceste state, nu este obligatorie împuternicirea.
Situația se schimbă însă dacă veți călători în afara UE. În acest caz, veți avea nevoie de această împuternicire, informații confirmate pentru ZdI și de Poliția de Frontieră din Republica Moldova. ”La traversarea frontierei de stat a Republicii Moldova cu mijlocul de transport, conducătorul auto trebuie să dețină și să prezinte angajatului Poliției de Frontieră permisul de conducere perfectat pe numele său, valabil pentru categoria/subcategoria din care face parte autovehiculul condus, certificatul de înmatriculare al autovehiculului, precum și documentele internaționale de asigurare valabile în Republica Moldova sau valabile pentru țara de tranzit/destinație – în cazul autovehiculelor înmatriculate în Republica Moldova. Suplimentar, informăm că, în cazul autovehiculelor înmatriculate în alte state, actele ce confirmă deținerea în proprietate sau a dreptului de folosință asupra vehiculului, pot fi solicitate de către Serviciul Vamal al Republicii Moldova”, a precizat pentru ZdI, purtătorul de cuvânt al Poliției de Frontieră a Republicii Moldova, Raisa Novitchi.
Totodată, mai țineți cont și de faptul că, anumite state, precum Turcia, solicită traducerea și legalizarea acestui document, în limba turcă.
CASCO poate necesita și extindere poliție, dacă mașina este în leasing
În situația în care aveți mașina achiziționată în leasing, nu veți avea nevoie de copia poliției CASCO, dar se recomandă totuși o informare în prealabil a firmei de leasing, pentru ca reprezentanții acesteia să poată verifica dacă sunt necesare alte acțiuni, precum extinderea poliței pentru anumite zone de tranzit.
Nu uitați nici de asigurarea RCA obligatorie, care are rolul de a acoperi daunele provocate de un accident care s-a produs din vina asiguratului unei terțe părți. Prin Cartea Verde, autovehiculul este protejat și în afara României, în statele membre ale Spațiului Economic European și pe teritoriul Confederației Elvețiene. Și rețineți că se recomandă printarea poliței atunci când călătoriți în altă țară.
Sursa foto: Poliția de Frontieră a Republicii Moldova/ Dacă pleci din România cu mașina și este în leasing, ai nevoie de procură dacă destinația este o țară în afara UE
Așadar, conform Codului Civil și informațiilor puse la dispoziție de către reprezentanții Poliției de Frontieră Iași, la ieșirea din țară, aveți nevoie de procură doar dacă veți călători în afara Uniunii Europene și dacă aveți mașina luată în leasing. Altfel, procura nu este necesară.
Dacă veți circula în afara UE, cu autoturismul, autoritățile ieșene vă sfătuiesc să consultați condițiile de călătorie de la reprezentanțele ambasadelor, ori de pe paginile de internet ale polițiilor de frontieră din țările destinație sau de tranzit, fie direct de pe site-ul MAE, pentru a fi la curent cu eventuale modificări privind documentele necesare.
Publicitate și alte recomandări video