anunturi
grandchef
Bolta rece
anunturi
Iasi Tv Life
TeleM
Impact FM regional
TVR Iasi Telejurnal
anunturi

miercuri, 22.03.2023

Vacanţele muzicale de la Piatra Neamţ (II)

GALERIE
Alex Vasiliu
  • Alex Vasiliu
- +

Prezent în „Vacanţe...” mai întâi ca student, apoi spre a le prezenta în reportajele transmise de TVR Iaşi, am avut prilejuri de a cunoaşte concepţii diferite de organizare. Unul dintre scopurile iniţiale păstrate ani mulţi a fost invitarea unor personalităţi-model pentru cei aflaţi la studiu în Conservatoare.

Muzicologilor, compozitorilor pe care i-am numit în prima parte a acestor însemnări le-au urmat interpreţi de renume, îi amintesc acum doar pe soprana Maria Slătinaru-Nistor, pe tenorul Ludovic Spiess, pe dirijorul Marin Constantin, invitaţi spre a susţine cursuri de măiestrie în tehnica şi arta cântului vocal, pentru solişti şi membri ai ansamblurilor corale. S-a dezvoltat conceptul reprezentării cât mai multor genuri muzicale. Spicuiesc din programul ediţiei 1982 spectacolul de operă „Căruţa cu paiaţe” de Mansi Barberis, producţie a orchestrei simfonice şi a corului Conservatorului „George Enescu” din Iaşi dirijate de Corneliu Calistru, în scenografia lui Nicolae Vericeanu şi regia lui Dumitru Tabacaru - nume de rezonanţă ale teatrului liric ieşean. De altfel, aproape că nu era ediţie a „Vacanţelor...” fără participarea orchestrei Conservatorului ieşean. De pildă, în 1985 programul ansamblului a fost dirijat de studentul Ioan Dobrinescu, apreciatul orchestrator de astăzi, cel din 1990, condus de George Vintilă, i-a avut ca solişti pe clarinetistul Mihai Ailenei, violoncelistul Filip Papa şi pianista Dana Dogaru, nume respectate ale scenelor româneşti şi de peste hotare, iar în 1993 bagheta a fost deţinută de Gheorghe Costin. Dacă înainte de 1989 au putut fi ascultate vedete autentice ale muzicii populare numai din România, cum au fost Angela Moldovan şi Dumitru Fărcaş, după aceea au fost invitaţi Ioan Bocşa, Grigore Leşe, studenţii secţiei de canto de la Conservatorul „Gavriil Musicescu” din Chişinău. Memorabil a rămas spectacolul „Obârşii”, prezentat în 1995 de Ansamblul folcloric al Academiei de muzică din Cluj-Napoca sub conducerea muzicală a lui Ioan Haplea.

Un adevărat eveniment, inedit, spectacular, a fost întâlnirea pe scenă a ansamblurilor de percuţie pregătite de Grigore Pop (la Academia de muzică din Cluj) şi Florian Simion (la, atunci, Academia de arte din Iaşi).

Şi jazz-ul a intrat în atenţia organizatorilor prin concertele formaţiilor „Bega Blues Band”, „Claves Percussion Quartet”, „Harmony Brass Quintet” (ambele din Cluj-Napoca), Cvartetul Mircea Tiberian, pianistul Romeo Cozma, cântăreaţa Luiza Zan. Nu au lipsit din programele ediţiilor mai recente muzica barocă, formaţiile de rock, recitalurile soliştilor români de operă renumi pe plan internaţional, cum este soprana Elena Moşuc.

Şi organizatorii „Vacanţelor...” au fost afectaţi după 1989 de problemele financiare, astfel că practica studenţească din anii trecuţi s-a transformat într-un festival de mai mică durată (prima ediţie a durat de la 15 august la 10 septembrie 1972!), însă cu aceeaşi dorinţă de reprezentare pe cât posibil mai largă a genurilor muzicale, de atragere a publicului.

Am notat titluri de programe, nume de muzicieni din arhiva personală, din volumul Patruzeci de ani de Vacanţe Muzicale la Piatra Neamţ. File de istorie culturală, realizat de Valentin Andrei. Nu toate manifestările muzical-artistice româneşti de o asemenea amploare şi longevitate au avut norocul să fie documentate atât de minuţios. Tot ce s-a întâmplat sub acest titlu din 1972 până în 2011 poate fi aflat din cele 477 de pagini ale volumului. Spre lauda sa, autorul nu a întocmit doar lista tuturor programelor, ci s-a dedicat muncii laborioase de istoriograf, şi cu mijloacele publicistului, reţinând amintirile, evocările celor implicaţi de la bun început în organizare, descriind epoci istorice, oferind cititorului portrete substanţiale ale personalităţilor invitate la cursuri, la recitaluri, la concerte, la spectacole lirice şi dramatice. Sunt reţinute între coperţile volumului informaţiile, detaliile oferite de primii organizatori din Piatra Neamţ: Constantin Alupului,  Gheorghe Bunghez, Cornel Nicoară. Exactitatea informaţiilor păstrate în listele cu date, autori, titluri de lucrări, nume de interpreţi, locuri de desfăşurare - este încălzită prin evocările celor care au organizat şi ale unor muzicieni programaţi de-a lungul anilor, prin opiniile de cronicar publicate în presă. La fel de atractivă este selecţia generoasă de fotografii, în care îi regăsim pe studenţii de ieri, deveniţi nume ale artei muzicale româneşti şi internaţionale, pe maeştrii care ne-au încântat, ne-au modelat ani la rând.

Bineînţeles, munca atât de importantă de istoriografie muzicală a domnului Valentin Andrei se cuvine continuată pentru ca astăzi, în an semicentenar, să avem parcursul complet al „Vacanţelor...”, iar tânăra generaţie să ştie ce s-a realizat mai valoros în fiecare an la Piatra Neamţ. Se cuvin apreciate la superlativ consecvenţa şi eforturile Centrului pentru arte şi cultură „Carmen Secularae”, ale Consiliului Judeţean Neamţ de a perpetua festivalul devenit o emblemă culturală a locului.       

Alex Vasiliu este jurnalist, muzicolog şi profesor

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Dacă nu-i închideţi pe infractori şi nu le luaţi banii, lăsaţi-ne măcar să râdem de ei

Cosmin PAȘCA

Dacă nu-i închideţi pe infractori şi nu le luaţi banii, lăsaţi-ne măcar să râdem de ei

Aşa cum ANAF face publice listele marilor datornici persoane juridice, statul ar trebui să pună la dispoziţia cetăţenilor o listă, ideal sub forma unei aplicaţii, în care să existe un update la zi cu situaţia datornicilor infractori. Fireşte, nu înşiraţi acolo toţi găinarii, ci doar persoanele publice condamnate definitiv, respectiv cazurile penale cu prejudicii mari, să zicem de peste 50.000 de euro. Sunt informaţii de interes public, teoretic nu există vreun motiv să cadă sub incidenţa GDPR.

opinii

Inevitabilul scandal

Briscan ZARA

Inevitabilul scandal

Cele mai mari, mai sângeroase şi mai distrugătoare conflicte sunt acelea care au la bază atât diferenţe ideologice, cât şi interese de diverse feluri. Marile războaie au fost o asemenea combinaţie letală.

Soacra cu o singură noră

Cristina DANILOV

Soacra cu o singură noră

Două scaune sunt goale în Paradis - unul pentru o soacră bună și al doilea pentru o noră bună, am auzit pe cineva spunând odată. Iar tradițiile popoarelor lumii conving: natura tensionată a relației dintre soacră și noră este recunoscută de toată omenirea și în orice timp. 

Pe urmele incaşilor (II)

Mihai DORIN

Pe urmele incaşilor (II)

Lima este un loc de plecare, pentru a descoperi fabuloasa civilizaţie a incaşilor, nu o ţintă. Conchistadorii s-au ferit de vechile cuiburi de vulturi ale incaşilor, situate pe crestele Anzilor ori pe îngustele văi ale râurilor repezi. Lumea străveche e şi astăzi în inima munţilor; cea nouă, pe litoralul deşertic de la Pacific. Fractura e vizibilă până astăzi. 

pulspulspuls

Pregătiri de campanie la Iaşi: zvonuri negre în halate albe

Pregătiri de campanie la Iaşi: zvonuri negre în halate albe

Zvonurile care tropăie prin târg de ceva vreme încoace legate de faptul că nea Măricel de la partidoiul local ar fi trimis la încălzire, printre alţii, şi un şef de spital ca să-l arunce la anul în competiţia pentru primărie, ei bine, cică aceste zvonuri ar arăta, de fapt, o strategie mai amplă la nivel naţional, şi nu ar fi neapărat o iniţiativă locală decât, eventual, în materie de alegere a omului. 

Caricatura zilei

Xi Jinping si Putin

Editia PDF

Bancul zilei

Doi prieteni se întâlnesc dupa multa vreme: - Ei, prietene, cum e viata de barbat însurat? - Excelenta! Am reu (...)

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Alte publicatii

    Fotografia zilei

      Intrebarea zilei

      Credeti ca blocurile ridicate dupa anii 2000 in Iasi si in tara sunt sigure in cazul unui cutremur major?

      vezi raspunsuri

      Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.