De Business

Punem punctul pe știi

Top destinații de vacanță în preferințele ieșenilor: care scad și care sunt pe val?

duminică, 23 iunie 2024, 03:00
4 MIN
 Top destinații de vacanță în preferințele ieșenilor: care scad și care sunt pe val?

Prețurile pachetelor de vacanță cumpărate prin agenții au crescut cu 15%-20% față de anul trecut, iar cine nu s-a grăbit să-și facă rezervări pentru vacanțe în Grecia are puține șanse să o poată face pentru perioada de până la sfârșitul lunii iulie. În schimb, au început rezervările pentru vacanțele de iarnă, iar una dintre destinațiile de care întreabă ieșenii este Laponia: mulți își fac deja planul să viziteze satul lui Moș Crăciun din Rovaniemi.

Cei mai mulți turiști ieșeni care vor să-și cumpere sejururi de vacanță în afara țării și-au fixat în acest an ca destinație Creta, cea mai sudică insulă grecească la Marea Egee, spune Ovidiu Romanescu, agent de turism extern la una dintre cele mai mari agenții de turism din Iași:

“Acum e o perioadă de acalmie, după ce au fost vânzări foarte multe până pe 1 iunie. Dar nu e din cauza temperaturilor foarte mari sau a incendiilor din Grecia, acestea apar în fiecare an. E pentru că, cine a avut de cumpărat, a cam cumpărat sejururi. De fapt, vânzările pentru aceste destinații încep din luna octombrie, iar în rândul ieșenilor Creta, Rodos și Antalia sunt cele mai căutate, Creta fiind pe primul loc. Scad într-adevăr cererile, din cauza temperaturilor foarte înalte, pentru Egipt și Tunisia”.

„Toţi vor plajă cu nisip, cazare la hotel pe plajă și demi-pensiune”

Confortul este pe primul loc, observă agenții de turism din Iași, atunci când, după ce și-au fixat destinația, clienții vor cazarea în funcție de ceea ce își propun pentru vacanță. “Toţi vor plajă cu nisip, cazare la hotel pe plajă și demi-pensiune”. Maximum de confort, minimum de efort și tarife cât mai mici sunt cerințele principale. Iar cei care fac rezervări încă din toamnă pentru vacanța de vară din anul următor pot beneficia și de prețuri cu până la 30% mai mici.

“Dar aceasta nu e o regulă, pentru că reducerea vine exclusiv din tarifele de cazare. Așa că situația se poate schimba de la an la an, în funcție de ofertele hotelierilor. În an acest moment, doi adulți plătesc în medie cam 2.000 de euro pentru o vacanță de șapte zile în Creta. Cu zbor inclus și mic dejun. Dar sub acest preț e greu de găsit ceva mai ieftin, mai ales acum. Iar pe Antalia, e greu de găsit ceva sub 3.000 de euro. Anul acesta, spre deosebire de alți ani, clienții li s-a oferit și posibilitatea de a anula sejurul cu până la o lună înainte de plecare, fără a pierde banii. În general nu se întâmplă acest lucru, dar e un avantaj pe care clienții îl iau în considerare atunci când își plătesc pentru un sejur în afara țării”, spune Ovidiu Romanescu, de la Travis Tourism Iași.

Thailanda, Republica Dominicană sau în Australia

Sunt însă și turiști care aleg destinații mai îndepărtate, cu prețuri ceva mai “exotice”. Aceștia sunt în general tineri, cu vârste între 25 – 45 de ani, interesați să călătorească în Thailanda, în Republica Dominicană sau în Australia:

„Avem un cuplu de tineri care își planifică voiajul de nuntă în Australia și Noua Zeelandă. Dar avem și clienți care se interesează deja de ofertele de iarnă pentru Rovaniemi”, adaugă agentul de turism. Dacă o vacanță în Thailanda, cu zbor inclus și cazare cu mic dejun poate costa 3.000 de euro, o vizită în satul lui Moș Crăciun din Rovaniemi pentru doi adulți și un copil mic costă în jur de 4.000 de euro (cu zbor inclus și cinci nopți cazare).

Însă nu toți turiștii aleg să meargă peste hotare în vacanță. Pentru cei care aleg litoralul românesc, sunt încă oferte disponibile, spune Daniela Bălan, agent de turism intern din Iași, iar prețurile pentru o cameră se situează, în funcție de confortul oferit, de la 300 lei până la 1.000 de lei pe noapte.

Se caută și Saturn, Eforie sau Neptun

„Turiștii de 45-50 de ani vor să se cazeze în Saturn, Eforie sau Neptun, în timp ce tinerii aleg în general Mamaia, în special partea de nord. Mulți vor all-inclusive, mai ales familiile cu copii. Dar aceștia au de ales între hotelurile de patru stele – pentru că acestea oferă de cele mai multe ori servicii all-inclusive”, spune Daniela Bălan. Pentru ofertele pe litoralul românesc, “acum e momentul să se mai facă rezervări, pentru că prețurile sunt mai mici. După 21 iulie, vor crește”, adaugă ea, în timp ce caută oferte în baza de date: “Un sejur de șase nopți pentru doi adulţi, cu cazare la hotel de trei stele în Saturn, cu mic dejun inclus, costă acum 2.300 de lei. Și aici însă depinde de confort. Pentru că un sejur la un hotel cu mai multe stele, în aceeași perioadă și în aceeași stațiune, costă 6.200 lei”.

Nu toți vor însă să își petreacă vacanța de vară pe litoral. Destul de solicitate sunt și vacanțele în Bucovina, la Gura Humorului, în Vatra Dornei sau la băi, la Slănic Moldova. “Aceștia sunt turiștii care vor o vacanță liniștită, nu neapărat mai ieftină. O noapte la o pensiune de patru stele din Gura Humorului costă în jur de o sută de euro”, mai spune Daniela Bălan. După estimarea ei, cam 95% dintre turiștii care ajung în agenție pentru vacanțe în România le cumpără cu carduri/vouchere de vacanță.

Publicitate și alte recomandări video

Comentarii