De Sănătate

Punem punctul pe știi

Vaccinarea împotriva HPV ar putea preveni anumite forme de cancer atât la femei cât și la bărbați

miercuri, 10 iulie 2024, 02:34
3 MIN
 Vaccinarea împotriva HPV ar putea preveni anumite forme de cancer atât la femei cât și la bărbați

Vaccinul împotriva Papilomavirusul uman (HPV) a fost dezvoltat pentru a preveni cancerul de col uterin la femei, iar experții îi atribuie, împreună cu screeningul, meritul de a reduce ratele apariției acestui cancer. Dovezile că vaccinurile previn cancerele legate de HPV la bărbați au apărut mai greu, dar noi cercetări sugerează că bărbații vaccinați au mai puține cancere din sfera ORL (gură și gât) în comparație cu cei care nu au primit vaccinurile. Aceste cancere sunt de peste două ori mai frecvente la bărbați decât la femei.

Citiți aici integral Ziarul de Sănătate nr. 14

Noi cercetări sugerează că vaccinul împotriva HPV previne cancerul la bărbați, și la femei, deși, în general, sunt mai puțini băieți decât fete care se vaccinează.

Pentru unul dintre studii, cercetătorii au comparat 3,4 milioane de persoane de vârste similare – jumătate vaccinate față de jumătate nevaccinate – într-un set mare de date privind asistența medicală.

Așa cum era de așteptat, femeile vaccinate au avut un risc mai mic de a dezvolta cancer de col uterin în decurs de cel puțin cinci ani de la administrarea vaccinurilor.

Au existat beneficii și pentru bărbați, informează AP. Astfel, bărbații vaccinați au avut un risc mai mic de a dezvolta orice tip de cancer legat de HPV, cum ar fi cancerul de anus, de penis, de gură și de gât.

Aceste tipuri de cancer au nevoie de ani pentru a se dezvolta, astfel încât cifrele au fost scăzute: au existat 57 de cancere legate de HPV în rândul bărbaților nevaccinați – în mare parte cancere de cap și gât – față de 26 în rândul bărbaților care au fost vaccinați împotriva HPV.

„Credem că beneficiul maxim al vaccinului se va produce de fapt în următoarele două sau trei decenii”, a declarat coautorul studiului, dr. Joseph Curry, chirurg specialist în cancerele din sfera ORL (cap și gât) la Centrul pentru Cancer Sidney Kimmel din Philadelphia.

Rezultatele a două studii au fost publicate de către Societatea Americană de Oncologie Clinică (ASCO) și vor fi discutate la întâlnirea anuală de la Chicago.

Cel de-al doilea studiu arată că ratele de vaccinare cresc, dar bărbații rămân în urma femeilor în ceea ce privește vaccinarea împotriva HPV.

Cercetătorii au analizat ratele de vaccinare anti-HPV din Statele Unite, raportate de către părinți și  preadolescenți și adulți tineri în cadrul unui mare sondaj guvernamental. Din 2011 până în 2020, ratele de vaccinare au crescut de la 38% la 49% în rândul femeilor, iar în rândul bărbaților de la 8% la 36%.

„Absorbția vaccinului HPV în rândul tinerilor de sex masculin a crescut de peste patru ori în ultimul deceniu, deși ratele de vaccinare în rândul tinerilor de sex masculin rămân în continuare în urma femeilor”, a declarat coautorul studiului, dr. Danh Nguyen de la Centrul medical al universității Texas Southwestern din Dallas.

HPV este una dintre cele mai frecvente infecții cu transmitere sexuală, majoritatea acestora nu provoacă simptome și se vindecă fără tratament.

Altele se transformă în cancer, aproximativ 37.000 de cazuri pe an, potrivit Centrelor americane pentru controlul și prevenirea bolilor (CDC).

În Statele Unite, vaccinul HPV este recomandat din 2006 pentru fete la vârsta de 11 sau 12 ani, iar din 2011 pentru băieții de aceeași vârstă.

Vaccinurile sunt recomandate pentru orice persoană până la vârsta de 26 de ani care nu a fost vaccinată.

În România, vaccinarea anti-HPV este gratuită pentru fete și băieți cu vârste între 11 și 18 ani, în timp ce femeile cu vârsta cuprinsă între 19 și 45 de ani beneficiază de vaccinare anti-HPV în regim compensat 50%.

Publicitate și alte recomandări video

Comentarii