anunturi
grandchef
Bolta rece
Iasi Tv Life
TeleM
Impact FM regional

vineri, 19.08.2022

Vaccinul anticovid Novavax are o eficienţă de 90%, arată un studiu la scară mare în SUA şi Mexic

GALERIE
Novavax
 • Novavax
- +

Laboratorul Novavax anunţă luni că vaccinul său împotriva covid-19 este foarte eficient - 90% - şi că asigură de asemenea protecţie împotriva unor variante SARS-CoV-2, potrivit unui studiu la scară largă realizat în Statele Unite şi Mexic, relatează The Associated Press.

Vaccinul se administrează în două doze şi are o eficienţă generală de 90%, iar date preliminare arată că este sigur, precizează laboratorul. Cererea de vaccin anticovid în Statele Unite a scăzut puternic, însă nevoia mai multor vaccinuri în lume este considerată critică. Vaccinul împotriva covid-19 Novavax - uşor de depozitat şi transportat - urmează să joace un rol important în creşterea livrărilor de vaccin anticovid în ţări sărace.

Cu toate acestea, acest ajutor sperat urmează să vină peste câteva luni. Compania anunţă că intenţionează să ceară autorizarea vaccinului în Statele Unite, Europa şi în alte părţi - până la sfârşitul lui septembrie - şi că urmează să fie capabilă să producă până la 100 de milioane de doze pe lună până atunci.

”Multe dintre primele noastre doze vor fi trimise în ţări sărace, iar acest este obiectivul cu care începem”, declară AP CEO-ul Novavax Stanley Erck. Peste jumătate din populaţia Statelor Unite a fost vaccinată cu cel puţin o doză de vaccin împotriva covid-19, însă mai puţin de 1% din populaţia ţărilor în curs de dezvoltare a fost vaccinată, potrivit Our World In Data.

Cititi si: Vaccinul Pfizer are o eficienţă de 100% împotriva COVID-19 la copii cu vârsta cuprinsă între 12 şi 15 ani

Studiul Novavax a fost realizat pe 30.000 de persoane în vârstă de peste 18 ani în Statele Unite şi Mexic. Două treimi au fost vaccinate cu două doze de vaccin la trei săptămâni, iar o treime cu placebo. În total s-au înregistrat 77 de contaminări cu SARS-CoV-2, dintre care 14 în grupul vaccinat, iar restul în grupul placebo. Nicio persoană vaccinată nu s-a îmbolnăvit moderat sau grav, iar în celălalt grup s-au înregistrat 14 astfel de cazuri.

Vaccinul este la fel de eficient împotriva mai multor variante de SARS-CoV-2, inclusiv împotriva variantei britanice - dominantă în Statele Unite - şi în rândul populaţiei cu risc mare din care fac parte bătrâni şi persoane cu probleme cronice de sănătate.

Efectele secundare ale vaccinului sunt moderate - sensiblitate şi durere la locul vaccinării. Nu s-a raportat formarea unor cheaguri de sânge sau probleme cu inima, subliniază Erck. Novavax urmează să publice datele studiului într-o revistă medicală, pentru a fi examinate de către experţi independenţi.

Compania cu sediul în Maryland a publicat deja, anterior, date ale unor studii de mai mică amploare în Marea Britanie şi Africa de Sud. Vaccinurile împotriva covid-19 învaţă corpul să recunoască virusul, mai ales proteina ”spike” a acestuia, şi să să lupte împotriva acestuia. Vaccinul anticovid Novavax are la bază ”copii” cultivate în laborator ale acestei proteine.

Aceasta este o tehnologie cu totul diferită faţă de celelalte vaccinuri aflate în uz, dintre care unele transmit instrucţiuni corpului pentru ca acesta să producă proieina spike. Vaccinul Novavax poate fi depozitat în frigidere obişnuite şi poate, astfel, fi uşor distribuit.

Laboratorul a anunţat a întârziere a producţiei, din cauza unor penurii în aprovizionare. Compania preconizează să producă 100 de milioane de doze pe lună până la sfârşitul lui septembrie şi 150 de milioane de doze pe lună începând din decembrie.

Novavax a încheiat cu Statele Unite un contract cu privire la livrarea a 110 milioane de doze de vaccin anul viitor, şi a 1,1 miliarde de doze de vaccin ţărilor în curs de dezvoltare. Alianţa vaccinurilor GAVI anunţa în mai că a semnat un contract în vederea achiziţionării a 350 de milioane de doze de vaccin Novavax şi că livrările ar urma săînceapă din trimestru trei.

COVAX, o iniţiativă ONU de livrare a vaccinurilor, se confruntă cu o penurie de vaccinuri, după ce cel mai mare furnizor al său, din India, a suspendat exporturile până la sfârşitul anului. Novavax lucrează în domeniul dezvoltării vaccinurilor de peste 30 de ani - însă nu a pus pe piaţă niciun vaccin până în prezent. Vaccinul împotriva covid-19 Novavax este finanţat, în parte, de către guvernul american.

 

 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Admitere nouă, obiceiuri vechi

Ioan Alexandru TOFAN

Admitere nouă, obiceiuri vechi

În lipsa unor criterii ferme cu privire la viaţa academică şi a unor planuri solide de viaţă, absolvenţii de liceu nici nu au la îndemână prea multe temeiuri pentru a decide ce vor studia ca studenţi. Astfel, argumentul îmbulzelii devine oarecum convingător.

opinii

Modernitatea şi postmodernitatea alienării

Codrin Liviu CUȚITARU

Modernitatea şi postmodernitatea alienării

Fugi, Rabbit (şi toată seria pe care o deschide) reprezintă o parabolă a alienării în universul postindustrial, publicarea sa în română căpătând, încă din 2008, cu un an înaintea morţii scriitorului, o neaşteptată legitimitate culturală în contextul prezentului.

Perpetuum praedictionem

Bogdan ILIESCU

Perpetuum praedictionem

The best way to predict the future is to create it. (Cel mai bun mod să prezici viitorul este să îl creezi.) Peter Drucker

Provincialismul trufaş al capitalei

Florin CÎNTIC

Provincialismul trufaş al capitalei

Într-una dintre postările sale educative de pe FB, Dan Alexe sublinia că toţi avem accent şi că cel valah, „dă Bucureshti”, e unul dintre cele mai caraghioase, graiul obişnuit al respectivilor aborigeni fiind şi plin de greşeli de acord. Căci a fi provincial nu e o chestiune de plasare geografică, ci de educaţie, nu?

pulspulspuls

Concediu la secret pentru famiglia premarelui? Unul pe două direcții

Concediu la secret pentru famiglia premarelui? Unul pe două direcții

’Neaţa bună, dragi cetitori! Am vrut pe astăzi să vă spunem una faină cu premarele Mihăiţă al nostru, dar n-o mai spunem căci, din ce am auzit, omul și-a trimis famiglia în concediu. 

Caricatura zilei

Ambulanța

Editia PDF

Bancul zilei

Un sofer de TIR opreste la un popas, comanda un sandwich, o cafea si o placinta. Intra trei motociclisti rai, unul îi man&ac (...)

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Alte publicatii

  Fotografia zilei

  Intrebarea zilei

  Implementarea benzii unice pentru mijloacele de transport în comun pe toată lungimea șoselei Nicolina, o apreciați ca fiind benefică fluidizării traficului din zonă?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.