Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

Vaccinurile anti-COVID-19 produse de China și Rusia, o soluție pentru Europa?

GALERIE
vaccin
  • vaccin
- +

Campania de vaccinare anti SARS-CoV-2 în Uniunea Europeană a început din luna decembrie a anului trecut, când vaccinul produs de Pfizer – BioNTech a fost aprobat de către Agenția Europeană a Medicamentului (EMA). Începând cu luna martie a acestui an, sunt patru vaccinuri anti-COVID-19 autorizate în UE, produse de Pfizer/BioNTech, Moderna, Oxford/AstraZeneca și Johnson and Johnson.

Cu toate acestea, campania de imunizare a europenilor șchiopătează: doar cei de la Pfizer au respectat graficul de livrare după ce au crescut capacitatea de producție, în rest Moderna și Oxford / AstraZeneca au anunțat că nu vor putea să respecte numărul de doze angajate în primă fază. Mai mult decât atât, în momentul de față există o dezbatere la nivel european cu privire la unele reacții adverse cauzate de vaccinul produs de Oxford / AstraZeneca, dezbatere care a dus la sistarea vaccinării cu acest ser în mai multe țări, printre care și Germania și Italia, în ciuda faptului că Agenția Europeană a Medicamentului a explicat că nu există fundament științific pentru o astfel de decizii.

În acest context, din ce în ce mai multe priviri sunt aruncate asupra vaccinurilor produse de către China și Rusia, care sunt puternic contestate, dar care se folosesc în momentul de față în unele țări din lume. Ba mai mult, inclusiv țări din Europa, iau în calcul autorizarea în regim de urgență la nivel național a vaccinului rusesc Sputnik V. De altfel, Ungaria și Slovacia deja au făcut acest pas, iar reprezentanții Austriei au precizat că iau în considerare o măsură similară, fiind discuții și în Cehia.

Vaccinul rus pare eficient, dar încă au loc evaluări în Europa

Vaccinul produs în Rusia a ridicat mai multe semne de întrebare încă de când Vladimir Putin a anunțat public finalizarea acestuia și începerea unei campanii naționale de imunizare. Au curs acuzații că nu a fost testat suficient, că nu au fost luate în considerare efectele adverse posibile și că imunizarea a început mult prea devreme. Cu toate acestea, în prezent acesta este folosit pe scară largă în peste 39 de țări, inclusiv în Serbia, Belarus, Brazilia, Argentina, India sau Mexic, pe lângă cele europene prezentate deja. Ba chiar există acuzații din partea Kremlinului că se duce o campanie de împiedicare a vaccinării cu Sputnik V la nivel global, conform Reuters.

În ciuda aprobării sale pentru utilizare pe scară largă în Rusia înaintea finalizării și centralizării tuturor studiilor de fază a III-a, vaccinul are în spate un „CV” impresionant. Este dezvoltat de către Gamaleya Research Institute of Epidemiology and Microbiology, o entitate științifică din Rusia recunoscută la nivel internațional, iar grupul de cercetători a fost coordonat de oameni de știință care au lucrat la vaccinul pentru Ebola și pentru MERS, una dintre primele epidemii de coronavirus înregistrate în lume.

La începutul lunii februarie, o analiză a datelor puse la dispoziție de producător oamenilor de știință pentru recenzii independente a dus la publicarea unui articol științific într-o revistă renumită la nivel internațional – The Lancet. Recenzorii au precizat că studiile arată o eficiență de aproape 92% a vaccinului produs în Rusia, fără a avea efecte adverse majore. De altfel, începând cu acel moment, a fost solicitată inclusiv aprobarea pentru utilizare în Europa – Agenția Europeană a Medicamentului analizând în această perioadă datele primite pentru a putea lua o decizie.

Dincolo de partea științifică, există și o puternică componentă geopolitică a vaccinului care a stârnit fricțiuni inclusiv la nivelul Uniunii Europene. Au fost oficiali ai EMA care au avertizat deja țările că nu este indicată autorizarea în regim de urgență a vaccinului până la finalizarea unei ample analize. Un astfel de oficial a zis că autorizarea în regim de urgență este echivalentul „unei rulete rusești” și a spus că momentan nu au fost primite toate datele necesare pentru a se realiza o evaluare obiectivă. Însă EMA a confirmat că se lucrează la un astfel de proces începând cu data de 4 martie.

China, date ținute la secret

Dacă situația cu Sputnik V este clară până la un punct, nu același lucru se poate spune despre vaccinul produs în China. Este vorba, de fapt, despre trei companii care au produs vaccinuri aflate în stadii foarte avansate de dezvoltare, două dintre ele fiind folosite și în străinătate, produse de Sinovac și Sinopharm. Nu se cunoaște exact care este eficiența niciunuia dintre cele două cu exactitate.

CoronaVac, produs de Sinovac, a publicat studii de faza I și faza a II realizate pe aproape 1.000 de persoane care arătau că este destul de eficient în stoparea formelor grave ale infecției cu COVID-19 încât poate fi administrat populației. De altfel, acesta este folosit în regim de urgență încă din iulie în China. Ajungând la studiile de fază a III-a, care sunt cele mai ample, au apărut date contradictorii legate de vaccin: Turcia și Indonezia, care au administrat serul inclusiv în partea de cercetare preliminară, au raportat eficiențe cuprinse între 92% și 65%. Mai mult, Brazilia, care a achiziționat și foarte multe doze, a constatat inițial o eficiență de 78%, dar ulterior un studiu amănunțit a arătat că aceasta este de doar aproximativ 50,4%.

Serul produs de cealaltă companie – Sinopharm – a avut publicate în decembrie și rezultate ale studiilor de fază a treia, care arătau o eficiență generală de 78%. Acesta este folosit puternic în Emiratele Arabe Unite, care este una dintre țările care, alături de Israel și UK, stau cel mai bine cu procentul total de persoane vaccinate. Aici, datele de eficiență au fost de peste 85%.

Cifrele bune ale vaccinului l-au făcut să fie distribuit în multe zone ale lumii care nu au avut acces la serurile autorizate în UE. Astfel, acesta s-a folosit proeminent în Emiratele Arabe Unite, China, Afganistan, dar și Iran, Iraq sau Afganistan. Cifrele preliminare de la finalul lunii februarie au arătat că peste 43 de milioane de doze au fost administrate în toată lumea, dintre care 34 de milioane în China. La începutul lunii martie, Emiratele Arabe Unite aveau administrate deja 6 milioane de doze și cifrele pe această campanie de imunizare în masă arătau o eficiență de 79%, iar oficialitățile au precizat că nu a fost raportat vreun caz grav rezultat în urma infectării cu COVID-19 în rândul celor vaccinați. Însă există raportări în media internațională care arată că eficiența în Emirate în rândul unor pacienți ar fi atât de scăzută încât este necesar să fie administrată și a treia doză pentru a crește răspunsul imun.

De altfel, principala acuzație la nivel mondial adusă regimului de la Beijing este secretizarea unor date care ar arăta cert eficiența și siguranța serurilor produse de către cercetătorii chinezi.

Acest articol a fost publicat pe PressHUB în cadrul proiectului
COVID-19 FactsNotFake -The Emergency Newsroom. Infodemic Lie Detector”, un proiect Freedom House Romania, în parteneriat cu Trinitas TV, Radio Trinitas, Ziarul Lumina și Agenția de Știri Basilica, finanțat de Ambasada Regatului Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord în România.
Informațiile prezentate nu reprezintă poziția oficială a Ambasadei Marii Britanii. Întreaga răspundere asupra corectitudinii și coerenței informațiilor prezentate revine autorului.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dan CONSTANTIN

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dacă distinsul profesor „X” sau remarcabilul „Z” au putut să treacă peste lege, eu de ce nu aş putea?

opinii

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

George ŢURCĂNAŞU

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

Delestaţi de centru şi captivi între statalismul teritoriului post-sovietic de la est de Prut şi desconsiderarea de la nivelul Bucureştiului, moldovenii din România aleg soluţia cea mai simplă: ştergerea sau renunţarea la identitate. Exemplele sunt multiple şi deseori invocate în scrieri mai vechi, de la divergenţele teritoriale bucovineană (în plin nucleu statal al Moldovei), vrânceană şi gălăţeană, la tendinţele actuale ale tinerilor de a migra pentru studii spre centrele universitare externe Moldovei, deseori mai prost cotate decât Iaşul în sistemul universitar. În aceste condiţii, să nu înţelegi necesitatea unor mişcări care militează pentru scoaterea Moldovei din izolarea impusă de către centru e cam prea mult!

Spărgătoarea de coduri

Bogdan ILIESCU

Spărgătoarea de coduri

Viaţa unui copil de acum 40 de ani (şi aproape sigur şi înainte) era absolut fascinantă pentru că era înmuiată din plin în toată istoria omenirii şi în tot ce avea mai valoros, adunat până atunci, în cărţi. Da, lucrurile alea cu un aer prozaic, mărturia perpetuă a unei invenţii seculare, care, prin natura lor de a păstra scris orice gând pe care i-l încredinţai, obligau la multă atenţie, şi mare responsabilitate şi scriitorul, şi cititorul.

pulspulspuls

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Dacă tot v-am servit ieri aicea niscai aritmetică electorală de Bahlui, haideţi să continuăm şi azi cu olecuţă de analiză matematică plus geometrie diferenţială tot pe tema asta incitantă! Nu de alta, dar acuşi încep iar simulările de alegeri, şi măcar să fim pregătiţi.

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri