anunturi
grandchef
Bolta rece
Iasi Tv Life
TeleM

vineri, 20.05.2022

Vaccinurile cu ARN mesager nu cresc riscul cardiovascular la persoane în vârstă de până la 75 de ani

GALERIE
arn
 • arn
- +

Vaccinurile cu ARN mesager împotriva covid-19 nu cresc riscul unor probleme cardiovasculare grave - infarct, accident cardio-vascular (AVC) sau embolie pulmonară - la persoanele în vârstă de până la 75 de ani, arată un studiu publicat marţi de Agenţia franceză a medicamentului (ANSM), relatează AFP.

În cadrul dispozitivului de monitorizare consolidată a vaccinurilor anticovid Epi-Phare, o structură din care fac parte asigurările pe caz de boală (CNAM) şi Agenţia franceză a medicamentului (ANSM), s-a efectuat un studiu cu privire la riscul unor evenimente cardiovasculare grave - în afară de miocardită şi pericardită - în primele trei săptămâni de la vaccinarea cu un vaccin anticovid cu ARN mesager sau cu un vaccin cu adenovirus..

Acest studiu a vizat toţi adulţii cu vârsta cuprinsă între 18 şi 74 de ani - vaccinaţi sau nevaccinaţi - internaţi la spital în Franţa, în perioada 27 decembrie 2020-20 iulie 2021, cu un infarct acut de miocard, un accident vascular cerebral ischemic sau hemoragic sau o embolie pulmonară.

Rezultatul studiului confirmă ”siguranţa vaccinurilor cu ARN mesager - ale alianţei Pfizer-BionTech şi Moderna - ”în privinţa riscului unui eveniment cardiovascular grav la adulţi”, care ar fi putut avea loc în primele trei săptămâni de la vaccinarea cu prima doză sau cu a doua doză de vaccin.

În schimb, vaccinurile cu adenovirus - ale AstraZeneca-Oxford şi Johnson & Johnson - par ”asociate unei uşoare creşteri a riscului unui infarct al miocardului şi unei embolii pulmonare la adulţi, în primele două săptămâni după administrare”.

Aceste vaccinuri cu adenovirus sunt puţin folosite în Franţa, potrivit ANSM.

”Pentru noi este un rezultat major, care confirmă siguranţa vaccinurilor cu ARN mesager la persoane în vârstă de până la 75 de ani”, a declarat AFP epidemiologul Rosemary Dray-Spira, directoarea adjunctă a structurii Epi-Phare.

Rezultatele acestei anchete coroborează rezultate ale altor studii internaţionale în acest sens.

Un studiu recedent, asupra unor persoane în vârstă de peste 75 de ani, nu a evidenţiat o creştere a riscului cardiovascular după vaccinarea cu fiecare dintre cele două doze ale vaccnului Pfizer-BioNTech.

Alt studiu realizat de Epi-Phare asupra unor persoane cu vârsta cuprinsă între 12 şi 50 de ani, a arătat că vaccinurile Pfizer-BioNTech, dar mai ales Moderna cresc riscul miocarditei sau pericarditei în primele şapte zile după vaccinare, cel mai adesea în cazul bărbaţilor în vârstă de până la 30 de ani.

Boala covid-19 este puternic asociată, ea însăşi, unui risc de complicaţii cardiovasculare, subliniază ANSM.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Nimic de salvat

Pavel LUCESCU

Nimic de salvat

Încăput pe mâna lui Barna, Ghinea, Drulă, Năsui şi prietenii, USR a devenit un soi de anexă libertariană a PNL, unde ar fi logic să şi sfârşească, alături de gaşca Câţu-Gorghiu.

opinii

Love story la “om la lună”

George PLEȘU

Love story la “om la lună”

Se face curând un an de zile de când nu am mai scos din player-ul maşinii cd-ul cu albumul În caz de om la lună, strigaţi „om la lună, stânga/ dreapta” după caz.

Tencuiala antiseismică

Neculai SEGHEDIN

Tencuiala antiseismică

Desigur, o legendă urbană, unul din miturile care însoţesc toate amintirile, povestirile, convingerile legate de cutremur, care au dus la dezvoltarea unei adevărate culturi a seismului în România.

Metamorfozele lui Eugenides

Codrin Liviu CUȚITARU

Metamorfozele lui Eugenides

Deşi unii comentatori vorbesc despre o „moarte” a postmodernismului american - prin revenirea romanului recent la epic, la poveste -, în realitate nu asistăm acum decît la remodelarea vechilor structuri moştenite de la Barth sau Hassan şi la reconsiderarea funcţiilor esenţiale ale ficţiunii. Reabilitarea instrumentarului epic reprezintă contribuţia estetică a „generaţiei următoare”, în interiorul căreia strălucesc deja Jeffrey Eugenides (laureat al Premiului Pulitzer în 2003) şi Jonathan Franzen (distins cu National Book Award în 2001). 

pulspulspuls

Unde a dispărut de-o vreme şi de ce madam Şoşo, cea mai cu greutate sinatoare de Iaşi

PULS

Unde a dispărut de-o vreme şi de ce madam Şoşo, cea mai cu greutate sinatoare de Iaşi

Multă lumea ne-a tot întrebat în ultima vreme unde o fi dispărut din peisaj sinatoarea de Iaşi cu cea mai mare greutate (la quintale ne referim, nu la influenţă, evident), dar şi cu gura cea mai mare. Ei bine, stimaţi telespectatori, am apelat pentru un răspuns la această spinoasă problemă a politichiei locale, naţionale şi, de ce nu, chiar evropeneşti am putea spune, la aceeaşi sursă a noastră care ne-a spus câte una sau alta la momentul candidaturii ei la Iaşi pe listele auriste, când mai nimeni nu ştia de un’ s-o ia pe madam: adicătelea amicul Archibald Tănase, stimaţi telespectatori, că sigur vă era olecuţă dor de el, nu-i aşa?

Caricatura zilei

Cireșe, nu ruble

Editia PDF

Bancul zilei

Doi rechini : - Ce faci, ma? - Am fost bolnav... - Pai, ce-ai avut?  - Am mâncat un general rus si o saptamân (...)

Parteneri

Alte publicatii

  Fotografia zilei

  Intrebarea zilei

  Implementarea benzii unice pentru mijloacele de transport în comun pe toată lungimea șoselei Nicolina, o apreciați ca fiind benefică fluidizării traficului din zonă?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.