
HPV, principala cauză a cancerului de col uterin: imunizare afectată de teoriile anti-COVID. Situația de la Iași

Un studiu realizat de Salvați Copiii arată că interesul pentru vaccinul HPV, care protejează împotriva infecției cu virusul papiloma uman (HPV) – principala cauză a cancerului de col uterin și a altor tipuri de cancer (anal, orofaringian, penian) – rămâne scăzut atât în rândul părinților, cât și al unor medici.
Reticența față de acest vaccin continuă să fie o problemă, însă numărul persoanelor vaccinate a început să crească față de anii anteriori, când cererea era aproape inexistentă.
La Iași, pe lângă activitatea medicilor de familie, Institutul Regional de Oncologie (IRO) a deschis un cabinet special pentru vaccinarea împotriva HPV. Acesta funcționează la etajul 1 al Centrului de Screening și Diagnostic în Boli Oncologice, pe strada Sărăriei nr. 177 A. Cabinetul a fost înființat la solicitarea ginecologilor, deoarece multe paciente care veneau la consultații întrebau despre vaccinul HPV.
La cabinetul de vaccinare deschis de IRO Iași la Centrul de Screening și Diagnostic în Boli Oncologice s-au imunizat, în perioada octombrie 2024 – februarie 2025, cu vaccinul anti-HPV 86 de persoane, cu vârste cuprinse între 16 și 48 de ani. Dintre acestea, 85 sunt femei, iar unul este bărbat. De asemenea, 28 de persoane din totalul celor care s-au vaccinat sunt deja la a doua doză.
Costul total al vaccinului variază între 600 și 700 de lei
Costul total al vaccinului variază între 600 și 700 de lei, însă este oferit gratuit pentru fete și băieți cu vârste între 11 și 18 ani. De asemenea, pentru femeile cu vârste între 19 și 45 de ani, vaccinul este compensat în proporție de 50%. Imunizările au loc doar în zilele de miercuri, în intervalul orar 12.00-13.00, în baza unei programări prealabile. Programările se fac la numărul de telefon 0374 278 806 ( de luni până vineri, între orele 9.00-15.00) sau la e-mail vaccinarehpv@iroiasi.ro, doar în baza rețetei eliberate de medicul specialist/medicul de familie.
Majoritatea persoanelor care vin pentru vaccinare, aproximativ 99%, primesc recomandarea de la medicii noștri. Au existat și cazuri în care pacienții au venit cu rețeta eliberată de medicul de familie, dar fără să fi fost vaccinați, astfel că ne-am ocupat noi de administrarea vaccinului. Recent, am fost la Liceul „Emil Racoviță” pentru a discuta cu elevii despre educația medicală. Spre bucuria noastră, într-un amfiteatru plin de elevi, aproximativ 20 dintre ei erau deja vaccinați împotriva HPV de către medicul de familie”, a declarat Mirela Alixandru Cimpoi, referent relații publice al Centrului de Screening și Diagnostic în Boli al Institutului Regional de Oncologie din Iași.
Lupta cu prejudecățile de la țară
Mulți părinți au temeri legate de vaccinul HPV, fiind influențați de mituri și informații false. Unii cred, în mod eronat, că vaccinul poate provoca cancer, alții se tem că ar putea afecta fertilitatea fetelor, iar unii îl asociază cu vaccinul anti-COVID-19, considerându-l un experiment nesigur. În anumite zone, mentalitatea și lipsa de informare fac ca acceptarea vaccinului să fie și mai dificilă, deși beneficiile sale sunt dovedite științific.
În comunitățile rurale, vaccinarea HPV este o provocare majoră, deoarece mulți părinți refuză categoric să își imunizeze copiii. De exemplu, într-o localitate cu 3.000 de locuitori, doar 40 de persoane s-au vaccinat. Principalul motiv este lipsa accesului la informații corecte, ceea ce îi face pe oameni să fie sceptici și să creadă în mituri nefondate.
În Europa, conform raportului Organizației Europene a Cancerului, se preconizează că aproximativ 29% dintre fete și 5% dintre băieți au fost vaccinați integral cu vaccinul HPV în 2020 (Iova et al., 2023). Unul dintre obiectivele Strategiei Globale a Sănătății ale Organizației Mondiale a Sănătății este ca 90% dintre fete să fie complet vaccinate cu vaccinul HPV până la vârsta de 15 ani.
Publicitate și alte recomandări video