Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

vineri, 29.03.2024

Mii de volume, unele chiar din Franţa, dăruite de profesori renumiţi către BCU Iaşi

Văduva de 100 de ani a unui regretat profesor universitar a donat 2.000 de volume Bibliotecii

GALERIE
BCU Iasi
  • BCU Iasi
- +

Biblioteca Centrală Universitară „Mihai Eminescu“ din Iaşi s-a bucurat în ultimii ani de donaţii importante făcute de profesori universitari sau de diverşi intelectuali, o parte făcută de cei încă în viaţă, o altă parte de rudele acestora, însumând mii de volume preţioase care au fost adăugate patrimoniului BCU Iaşi, ce a ajuns deja la 2,5 milioane de volume. 

Cea mai recentă este o donaţie de 2.000 de volume a venit luna trecută, în martie, din partea Elenei Străchinaru, văduva profesorului Ion Străchinaru, fostă profesoară de limbă română la Liceul „Alexandru Ioan Cuza“ din Iaşi, care a ajuns acum la vârsta de 100 de ani. Aceasta a donat Bibliotecii de Psiho-Pedagogice, Educaţie fizică şi Sport a BCU Iaşi volume din biblioteca profesorului care constau în cărţi valoroase din domeniilor ştiinţelor educaţiei şi psihologiei apărute în perioada 1965-1990, unele dintre ele fiind în limba franceză.

„Fondul Străchinaru“

„Profesorul Ion Străchinaru a fost un pedagog şi psiholog român, unul dintre primii specialişti în psihopedagogie specială din România. S-a născut în 1922, la Bohotin, şi a decedat la 95 de ani, în 2017, la Iaşi. A luptat în al doilea război mondial ca locotenent, fiind grav rănit în munţii Tatra. Fondul Străchinaru, constituit prin decizia conf. dr. Ioan Milică, directorul BCU Iaşi, şi prin concursul generos al doamnei Daniela Dimitriu, şef serviciu ştiinţe sociale, este o expresie a ataşamentului marelui cărturar dispărut în 2017 faţă de Alma Mater Iassiensis şi, cu siguranţă, o expresie a preocupării şi iubirii lui faţă de tânăra generaţie“, au precizat reprezentanţii BCU Iaşi. Acestea nu sunt singurele donaţii de amploare pe care le procesează acum angajaţii bibliotecii. Doar în ultimul an au mai fost cel puţin patru donaţii relevante, care însumează mii de cărţi valoroase. Din donaţia fostului director al BCU, Corneliu Ştefanache, au fost înregistrate deja şi pregătite pentru public peste 1.000 de titluri, spre exemplu, doar la Unitatea Centrală a BCU. La fel, tot la Unitatea Centrală se regăsesc 1.101 de titluri din domeniile istorie, literatură şi artă din colecţia personală donată de academicianul Ioan Caproşu, dar încă nu au fost procesate toate documentele donate. Un alt donator important din ultima perioadă este prof.dr. Marina Mureşeanu, de la Facultatea de Litere a UAIC, care vine zilnic la universitate să ajute la sortarea volumelor donate, în timp ce una dintre cele mai surprinzătoare donaţii din ultimul an a venit din Franţa.

Un francez îndrăgostit de Iaşi

Prof.dr. Ilinca Barthouil Ionescu, soţia profesorului Georges Barthouil de la Universitatea din Avignon, Franţa, a trimis 75 de colete cu peste 600 de cărţi şi albume din domenii precum literatura, arta şi turismul. „Încă de la începuturile ei, Biblioteca Centrală Universitară a fost onorată să fie gazda unor donaţii de carte importante făcute de profesorii Universităţii din Iaşi. Sunt şi astăzi cunoscute fonduri celebre lăsate de profesorii noştri, precum fondul Ibrăileanu, care conţine şi documentele personale ale profesorului. Înainte existau colecţii cu numele donatorului, dar fiindcă s-a mărit foarte mult numărul de volume aflate în gestiune, ele se integrează în colecţiile curente, iar documentele personale, scrisorile, manuscrisele, se integrează în colecţiile speciale. Donaţiile ocupă un loc distinct şi important în tezaurul de documente aflat în gestiunea bibliotecii, iar povestea donatorilor importanţi pentru constituirea şi dezvoltarea colecţiilor noastre este o poveste emoţionantă şi frumoasă“, a precizat conf.dr. Ioan Milică, directorul BCU Iaşi. 

 

 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dan CONSTANTIN

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dacă distinsul profesor „X” sau remarcabilul „Z” au putut să treacă peste lege, eu de ce nu aş putea?

opinii

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

George ŢURCĂNAŞU

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

Delestaţi de centru şi captivi între statalismul teritoriului post-sovietic de la est de Prut şi desconsiderarea de la nivelul Bucureştiului, moldovenii din România aleg soluţia cea mai simplă: ştergerea sau renunţarea la identitate. Exemplele sunt multiple şi deseori invocate în scrieri mai vechi, de la divergenţele teritoriale bucovineană (în plin nucleu statal al Moldovei), vrânceană şi gălăţeană, la tendinţele actuale ale tinerilor de a migra pentru studii spre centrele universitare externe Moldovei, deseori mai prost cotate decât Iaşul în sistemul universitar. În aceste condiţii, să nu înţelegi necesitatea unor mişcări care militează pentru scoaterea Moldovei din izolarea impusă de către centru e cam prea mult!

Spărgătoarea de coduri

Bogdan ILIESCU

Spărgătoarea de coduri

Viaţa unui copil de acum 40 de ani (şi aproape sigur şi înainte) era absolut fascinantă pentru că era înmuiată din plin în toată istoria omenirii şi în tot ce avea mai valoros, adunat până atunci, în cărţi. Da, lucrurile alea cu un aer prozaic, mărturia perpetuă a unei invenţii seculare, care, prin natura lor de a păstra scris orice gând pe care i-l încredinţai, obligau la multă atenţie, şi mare responsabilitate şi scriitorul, şi cititorul.

pulspulspuls

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Dacă tot v-am servit ieri aicea niscai aritmetică electorală de Bahlui, haideţi să continuăm şi azi cu olecuţă de analiză matematică plus geometrie diferenţială tot pe tema asta incitantă! Nu de alta, dar acuşi încep iar simulările de alegeri, şi măcar să fim pregătiţi.

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

    Intrebarea zilei

    Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

    vezi raspunsuri