Văduvă plimbată luni de zile prin sălile de judecată pentru un certificat de deces
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi

Văduvă plimbată luni de zile prin sălile de judecată pentru un certificat de deces

GALERIE
vaduva
  • vaduva
- +

Instituţiile chemate să servească cetăţeanul au mai plimbat-o 7 luni prin instanţe pe o femeie din Scobâlţeni, după ce Tribunalul le ordonase să îi rezolve problema. Tot ce aveau de făcut Direcţia Judeţeană de Evidenţă a Populaţiei (DJEP) şi serviciul de profil din Podu Iloaiei era să transcrie certificatul de deces al soţului femeii, decedat în Spania. Poziţia adoptată de DJEP a fost că orice ar spune judecătorii, nu e treaba ei să completeze certificatul.

V.C. era plecat de mai mulţi ani în Spania, soţia ţinând legătura cu el prin telefon. Atunci când bărbatul nu i-a mai răspuns, femeia a contactat Consulatul României din provincia Castellon.

De aici a aflat că soţul, în vârstă de 55 de ani, fusese găsit decedat într-o baracă abandonată, cauza morţii fiind intoxicaţia cu monoxid de carbon. Autorităţile locale completaseră certificatul de deces cu datele pe care le cunoşteau, menţionând ca dată a decesului "2017".

Autorităţile ieşene au refuzat transcrierea certificatului, pentru că legislaţia românească impune menţionarea datei exacte a decesului. Or, aceasta nu putuse fi determinată cu precizie de autorităţile spaniole, întrucât cadavrul nu fusese descoperit imediat după deces.

În primă instanţă, magistraţii Judecătoriei au respins solicitarea văduvei ca certificatul spaniol de deces să fie înscris în registrele române de stare civilă. Oficial, deci, mortul era bine sănătos.

Lucrurile s-au schimbat la Tribunal, judecătorii constatând că femeia depusese toate eforturile de a clarifica circumstanţele şi data decesului soţului ei şi nu i se putea pretinde imposibilul. Tribunalul a stabilit ca dată oficială a decesului 15 mai 2017, când fusese emis ordinul de înhumare de către Tribunalul de primă instanţă şi instrucţie nr. 5 din Villareal.

CITESTE SI: O ieşeancă a apelat la instanţă pentru a deveni văduvă cu acte

Totodată, Tribunalul a decis ca DJEP şi SPCLEP Podu Iloaiei să-i plătească femeii 1.540 lei, reprezentând taxele de timbru şi onorariul avocatului.

Soluţia adoptată de Tribunal în februarie nu a fost însă pusă în aplicare, pentru că cele două instituţii au declarat recurs. În faţa Curţii de Apel, reprezentanţii DJEP au afirmat că Tribunalul stabilise în mod arbitrar data decesului. În plus, înscrierea certificatului de deces ar fi trebuit să o facă consulatul român din Castellon, iar transcrierea, SPCLEP Podu Iloaiei, instituţii cărora femeia li se adresase deja de patru ani.

DJEP nu ar avea niciun fel de responsabilităţi legale în această speţă. La rându-i, SPCLEP Podu Iloaiei a precizat că Tribunalul nu a justificat în niciun fel obligarea la plata cheltuielilor de judecată. Cele două recursuri au fost respinse fără multe comentarii de magistraţii Curţii de Apel. Sentinţa dată de Tribunal era definitivă, nefiind supusă recursului. 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

O reţinere suspectă şi o tăcere asurzitoare

Cosmin PAȘCA

O reţinere suspectă şi o tăcere asurzitoare

Într-o ţară civilizată, reţinerea în forţă a unui opozant al sistemului ar face prima pagină a ziarelor, iar autorităţile publice şi liderii politici ar fi traşi de mânecă să expună un punct de vedere. Dacă, de bine, de rău, presa a ridicat pe ici, pe colo câteva semne de întrebare (poate nu suficiente), tăcerea instituţiilor statului şi a mediului politic (excepţie USR Tineret) în acest caz este înfricoşător de asurzitoare.

Filmuletul zilei

opinii

Ruşi şi americani

Codrin Liviu CUȚITARU

Ruşi şi americani

Devine chiar spectaculos faptul că doi scriitori sovietici (convinşi, repet, de superioritatea civilizaţiei din care provin) reuşesc să nu „devieze” ideologic în multitudinea observaţiilor lor (deşi, repet şi acest lucru, debarcă pe pămînt american cu vizibile prejudecăţi). America fără etaje constituie, prin urmare, o investigaţie culturală - una dintre primele de altfel - de primă mână, nu doar valabilă, ci şi autentică, asupra americanităţii moderne.

Respir cu plămânii tăi. Şi ai lor

Bogdan ILIESCU

Respir cu plămânii tăi. Şi ai lor

Despre neuroplasticitatea socială.

Identităţi în oglindă (I)

Florin CÎNTIC

Identităţi în oglindă (I)

Nimic mai firesc cu ocazia Zilei Naţionale decât o discuţie despre ce înseamnă „să fii român”. Evreu român.

pulspulspuls

Va fi numit onorabilul domn Balalaicu secretar de stat? Au ba?

Va fi numit onorabilul domn Balalaicu secretar de stat? Au ba?

Puţină lume a văzut ieri, stimaţi telespectaori, că pe marginea de jos a soclului statuii domnitorului Ştefan cel Mare şi Sfânt, chiar în timpul paradei organizată pentru sărbătorirea Zilei Naţionale, sau, în fine, dacă joaca de acolo poate fi numită paradă, ei bine, chiar acolo şi atunci un cetăţean surescitat nu făcea nimic altceva, dacă vă vine a crede, decât că dădea în bobi. 

Caricatura zilei

Cântecel de sezon

Editia PDF

Bancul zilei

- "Pentru o digestie buna beau bere. Daca nu am pofta de mâncare, beau vin alb. Daca am tensiunea scazuta, beau vin ros (...)

Parteneri

Alte publicatii

    Intrebarea zilei

    Implementarea benzii unice pentru mijloacele de transport în comun pe toată lungimea șoselei Nicolina, o apreciați ca fiind benefică fluidizării traficului din zonă?

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.