ZdI TV: Război în Ucraina, furtună în lume. Alexandru Lăzescu despre reaşezările marilor puteri
De ce tarile din Est, inclusiv România, gasesc siguranta mai degraba la SUA decât la Fra (...)
citeste totvineri, 20.05.2022
Să facem un mic exerciţiu, doamnelor şi domnilor reprezentanţi ai autorităţilor publice din Valea Lupului si Miroslava. Dacă aţi fi nevoiţi să realizaţi o carte poştală, ce imagine din "colţul de rai" pe care-l gospodăriţi aţi alege? E cam greu să daţi un răspuns, nu-i aşa?! Pentru că nu aveţi pe teritoriul administrativ clădiri reprezentative, iar fotografii cu Miroslava I Industrial Park, Caremil, sau Delphi nu se caută.
Să fim însă oneşti, nici alte aşezări urbane de talia comunelor dumneavoastră, sau chiar mai mari, nu au clădiri ce ar merita să fie considerate embleme locale. Dar au altceva ce contează într-o astfel de imagine. Animaţie, dinamică - femei şi bărbaţi, copii fericiţi care practică centrul. Banalul cotidian surprins fotografic e poate mai important pentru imaginea unei localităţi decât rigiditatea unei construcţii. Problema e că nicăieri nu aveti în urban sprawl-ul în care v-aţi transformat localitaţile (devenite dormitor) o centralitate (cât de modestă!), care să le învioreze funcţional, şi să scutească zecile de mii de persoane să umble pe drumurile către Iaşi, aglomerându-le inutil. Un supermarket, magazine cu produse locale bio, grădiniţe şi şcoli publice sau particulare, cabinete medicale (inclusiv stomatologice), cabinete notariale, restaurante, baruri, locuri de joacă pentru copii şi parcuri - acestea sunt elementele pe care trebuie să le aduceţi în peisajul localităţilor dumneavoastră pentru a deveni funcţionale.
Miroslava, o comună foarte extinsă, mai poate găsi în harababura spaţiului construit (sau nu!) terenuri care să poată fi utilizate în realizarea unuia sau a mai multor centre, atât de necesare practicii cotidiene. Dar Valea Lupului, comună recentă, care are una dintre cele mai reduse suprafeţe din întreaga ţară?! Oricât am încerca să căutăm o centralitate, nu o vom găsi în acest urban sprawl de 10 mii de locuitori. Valea Lupului e greu de "reparat"! Unde să construieşti o centralitate a acestei localităţi care nu a avut niciodată un centru şi care are aproape toată suprafaţa administrativă construită?! Dacă-şi vor dori o localitate evoluată, autorităţile vor fi nevoite să facă un parteneriat cu vechea reşedinţă de comună (Rediu). Doar aşa vor avea posibilitatea realizării unei evoluţii funcţionale a marelui dormitor creat la vest de Iaşi. Şi asta se va întâmpla doar dacă comuna vecină va dori să împărtăşească cu Valea Lupului un proiect comun al unui centru pentru o structură spaţială urbanizată (sau substructură, dacă privim din perspectiva ZMI) de peste 20 de mii de locuitori - în scurt timp.
Raportându-ne la oraşele similare ca dimensiune şi importanţă teritorială (Cluj, Timişoara, Constanţa etc.), Iaşul are un spaţiu administrativ mic; de două ori mai mic decât cel al Clujului, de exemplu. Colac peste pupăză, acum vreo două luni a pierdut şi câţiva kilometri pătraţi din teritoriul administrativ, în favoarea comunei Miroslava. Chiar dacă aceste terenuri dobândite sunt în afara unei logici spaţiale de funcţionare care să-i amelioreze coeziunea teritorială internă a comunei ieşene, miroslovenii vor fi obligaţi să preia şi responsabilitatea gestionării lor în cadrul mai larg al zonei metropolitane. Astfel, pentru o bună evoluţie funcţională a ZMI, e absolut necesar ca autorităţile comunei să-şi dovedească priceperea şi, fără îndoială, altruismul faţă de celelalte UAT-uri metropolitane vecine.
Să începem cu urgenţele. Vor trebui să gestioneze realizarea pasajelor pietonale suspendate peste DE 58/583, de care sunt direct interesaţi locuitorii din Valea Lupului. Vor trebui să devină partea cea mai generoasă a construcţiei unei alternative la acelaşi DE - o şosea paralelă de vreo câţiva kilometri, ce va face legătura între capetele vestice ale cartierelor Păcurari şi Dacia, pe de o parte, şi zona parcului industrial Solo din Leţcani, pe de altă parte. Pentru eficientizarea construcţiei acestei relaţii, n-ar fi exclus să se apeleze şi la o transformare radicală a geometriei căii ferate - e posibil să fie necesară mutarea acesteia, fie în subteran, fie la câteva zeci sau sute de metri mai la sud.
După rezolvarea acestor urgenţe, Iaşul şi Valea Lupului (poate mai puţin Miroslava, pentru că majoritatea absolută a miroslovenilor locuiesc pe reversul cuestei!) va avea nevoie de un parc, dar nu din cel industrial, ci unul plin de copaci, care să se etaleze măcar între Dacia şi Era. Însă, zona aceasta verde de care are nevoie populaţia din partea vestică a aglomeraţie ar putea să producă şi bani. Pot fi presărate pe întreaga suprafaţă a noului parc o mulţime de obiective sportive - stadion, sală de sport, terenuri de tenis, bazine de înot etc., devenind astfel un reper la nivelul întregii aglomeraţii. În fine, în patrulaterul rămas între Era, Antibiotice, Uricani şi Găureni, excluzând alternativa la DE, adică pe mai puţin de jumătate din suprafaţa dobândită, autorităţile miroslovene vor putea să facă şi să gestioneze noul lor teritoriu după cum vor dori.
De la urban sprawl-ul actual, ce parazitează funcţional şi paralizează mobilitatea la intrările în oraş, la structurile teritoriale sustenabile e cale lungă, dragi reprezentanţi ai autorităţilor locale din împrejurimile unui mare oraş! A te lăuda cu cifre de afaceri realizate ca urmare a implantărilor şi delocalizărilor unor companii industriale din arealul central nu e deloc productiv. Aceste fenomene sunt determinate într-o manieră exclusivă de proximitatea marelui oraş, şi nu înseamnă neapărat bună guvernanţă. Buna guvernanţă înseamnă să le oferi noilor locuitori nu numai statistici, ci şi un mediu agreabil, de la parcuri, trotuare, piste de bicicletă, şosele ierarhizate (unele principale - capabile să dreneze circulaţia într-o manieră eficientă), până la serviciile banale, care să elimine deplasarea pentru orice fleac în Iaşi!
George Ţurcănaşu este lector doctor la Departamentul Geografie din cadrul Facultăţii de Geografie şi Geologie, Universitatea "Alexandru Ioan Cuza" din Iaşi
Cuvinte cheie:
© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.
Timiş: Un şofer de 71 de ani a decedat după ce a accidental mortal un motociclist
Medic: Efectul Angelina Jolie se vede și în România. Care sunt soluţiile
Iași: Trafic de influenţă pentru o locuinţă de la stat. 7500 euro mită
(FOTO) Maşina Zoiei Ceauşescu, vândută la licitaţie la 20.000 de euro. Cadou de la dictatori
Duminică încep calificările la Iași Tennis Trophy. Concurenţi din şapte ţări
Începe programul "Litoralul pentru toţi". Cazare cu 34 de lei pe noapte
Atenţie dacă mergeţi la munte în zona Sucevei: Persoană muşcată de viperă
Ucrainenii estimează că cel puţin 28.700 de soldaţi ruşi au murit de la începutul războiului
Tribunal internaţional special pentru crimele de război din Ucraina
Sergentul rus Vadim Şişimarin, judecat cu privire la crimă de război în Ucraina, pledează nevinovat
Nepotisme ca-n balcani la naţionala Olandei. Ronald Koeman l-a ales secund pe fratele său Erwin
Şeful Fiscului insinuează că salariile din cadrul instituţiei ar fi cam mici: maxim 6.200 lei net
ZdI TV: Război în Ucraina, furtună în lume. Alexandru Lăzescu despre reaşezările marilor puteri
Percheziții acasă la interlopul Adrian Corduneanu. A fost săltat pentru amenințări
O căruţa a “aterizat” în Bahlui. Incidentul s-a petrecut în Brătuleni (FOTO)
Preşedintele ANAF este nemulţumit că angajaţii din subordine sunt în vârstă
Premierul Nicolae Ciucă laudă administraţiile liberale şi Clujul. “Am să cer licenţă pentru export”
Formaţia Atletico Mineiro a stabilit un record în Copa Libertadores: 18 meciuri fără eşec
Festivalul Național de Folclor „Constantin Arvinte”, Iași, 24 - 27 mai 2022 (P)
Români care câştigă bani din notarea într-un caieţel a preţurilor mărfurilor din magazine
Cântăreaţa Rihanna, în vârstă de 34 de ani, a devenit mamă. Ea a născut un băieţel
Un microbuz Mercedes a izbit violent un BMW: cinci persoane au fost rănite
Ion Barbu, ”Îmblânzitorul de pietre”, vine la ArtEast Gallery
Cercetătorii au descoperit cum să comunice cu oamenii în timp ce aceștia dorm și visează
Cum vrea Twitter să combată dezinformarea legată de conflictul din Ucraina
Suspans la PSG. Mbappe va anunţa duminică dacă rămâne sau pleacă
Ucraina va primit rachete avansate anti-navă din SUA pentru a lupta împotriva blocadei ruseşti
Asistentul medical care s-a bătut cu poliţiştii locali ieşeni va sta 30 de zile după gratii
Românii au intrat în economiile din bănci şi fonduri mutual: aproape un miliard numai în martie
Modern, clasic, elegant - mobilier de baie cu personalitate de la Orsini Mobili (P)
Agresorii ruşi se plâng că mai multe comisariate militare au fost atacate cu cocktailuri Molotov
Preţurile petrolului au revenind pe creştere după pierderi mari
Particulele de aer poluat din creierele tinerilor, asociate cu Alzheimer și Parkinson
Anunţ îngrijorător al şefei FMI: Liderii financiari la nivel mondial trebuie să se pregătească
Iaşul, Braşovul sau Târgovişte? Hai sa ne votam orașul pentru “Destinaţia Anului”
City-managerul bătăuş, chemat la raport în CL: ce face şi câţi bani ridică din bugetul Iaşului?
Vestiarul Politehnicii e gol din nou. Doar cinci seniori mai sunt sub contract!
A început Romanian Creative Week: 800 de artişti, zeci de evenimente
Procesul Aeroportului cu fostul director demis de PSD: lovitură surpriză
Şedinţă comună, astăzi, la Iaşi, a aleşilor din România şi din Republica Moldova (UPDATE-FOTO)
Gala Pin Awards Iaşi se întoarce, după trei ani de pauză pandemică
Fostul şef al Vămii Iaşi, permis reţinut pentru viteză. Judecătorii i l-au dat înapoi
Pavel LUCESCUNimic de salvat |
Alexandru CĂLINESCUSimple notaţii |
Neculai SEGHEDINTencuiala antiseismică |
George PLEȘULove story la “om la lună” |
PULSUnde a dispărut de-o vreme şi de ce madam Şoşo, cea mai cu greutate sinatoare de Iaşi |
Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.