Atenție cum faceți sesizarea video din trafic la Poliție! Peste 80% din sesizările de la Iași, respinse: nu respectă o anume cerință
Poliția ieșeană a înregistrat un val de petiții care reclamă agresivitate în trafic. Astfel, de pe data de 27 octombrie, când s-a implementat aplicația unde pot fi trimise plângerile, șoferii au trimis zeci de reclamații polițiștilor. Numai o parte dintre acestea au fost înregistrate și urmează ca șoferii să fie chemați la sediul poliției pentru a fi sancționați.
Ce reclamații au fost respinse de către polițiști
„Din momentul implementării aplicației prin care se pot transmite sesizări despre comportamentul agresiv în conducerea vehiculelor pe drumurile publice și până în prezent, la nivelul Inspectoratului de Poliție Județean Iași au fost înregistrate 58 de sesizări privind abateri rutiere, prin intermediul aplicației. În urma sesizărilor înregistrate și a verificărilor efectuate de către polițiști, 48 dintre aceste sesizări au fost invalidate, fie deoarece nu erau sesizate fapte privind comportamentul agresiv în conducerea vehiculelor pe drumurile publice, fie deoarece nu erau respectate celelalte cerințe, respectiv nu putea fi identificat locul unde a fost surprinsă posibila faptă contravențională, nu putea fi identificat numărul de înmatriculare al autoturismului, ori sesizarea nu conținea toate elementele obligatorii”, au precizat reprezentanții Poliției Iași.
La ce adresă se pot face reclamații online
Potrivit legii, polițiștii au șase luni la dispoziție pentru a lua măsurile legale după primirea acestor sesizări. Din 27 octombrie, șoferii care conduc agresiv pot fi reclamați printr-o aplicație a Ministerului Afacerilor Interne. La adresa https://hub.mai.gov.ro – portal de servicii și informații la nivelul ministerului, s-a făcut o secțiune specială denumită Sesizări abateri rutiere unde se pot încărca imagini și clipuri sau se poate face o simpă sesizare referitoare la șoferii care încalcă legea. După introducerea datelor personale de identificare, trebuie descrisă pe scurt fapta surprinsă în trafic. Autoritățile spun că ar fi de preferat să atașăm fișiere audio-video sau doar video. Însă este foarte important să localizăm cât mai exact locul în care s-a întâmplat acea faptă, pentru ca oamenii
legii să știe despre ce sector de drum vorbim sau despre ce intersecție este vorba.
Ce se înțelege prin comportament agresiv în trafic?
Comportamentul agresiv din trafic care poate fi reclamat include manevre cum ar fi deplasarea succesivă de pe o bandă de circulaţie pe alta sau de pe un rând pe altul, alternând din stânga în dreapta, în scopul depăşirii unui şir de vehicule care circulă în acelaşi sens, întoarcerea vehiculului prin folosirea frânei de ajutor, pornirea vehiculului de pe loc prin patinarea excesivă în gol a roţilor motoare, circulaţia cu vehiculul la o distanţă foarte mică faţă de un alt altul, înaintea sau în spatele acestuia, cât şi în lateral, ori reducerea bruscă a vitezei de deplasare fără motiv întemeiat, de natură a intimida conducătorul acestuia. De fapt, platforma pune la dispoziție doar 10 secțiuni de comportament agresiv, și doar abaterile acestea vor fi validate. Altele în afară de acestea nu vor fi validate iar sesizarea va fi clasată de către polițiști.
Publicitate și alte recomandări video