Valea Lupului, Miroslava şi Aroneanu, propuse pentru carantinare

miercuri, 16 decembrie 2020, 02:58
3 MIN
 Valea Lupului, Miroslava şi Aroneanu, propuse pentru carantinare

Urmează ca Institutul Naţional de Sănătate Publică să aprobe propunerea DSP Iaşi.

Din nou, Iaşul a crescut ca număr de cazuri noi raportate, de la cele 67 din urmă cu două zile, la 288 de infectări, judeţul nostru revenind pe locul I pe ţară după Bucureşti. Valea Lupului este în continuare sub lupa autorităţilor în ceea ce priveşte măsurile care ar urma a fi luate dat fiind rata infectării din această zonă. DSP Iaşi a trimis deja la autorităţile naţionale propunerea de intrare în carantină.

Ieri, la Valea Lupului, rata de infectare la mia de locuitori, raportată la ultimele două săptămâni, a scăzut cu un punct faţă de ziua precedentă. Mai exact până la 9,61 cazuri. În schimb, a crescut cea din Aroneanu (6,82, faţă de 6.59). Au continuat să scadă incidenţele îmbolnăvirii de Covid la Ciurea (5,18 faţă de 5,52, rată înregistrată în ziua precedentă), în municipiul Iaşi (3,66 cazuri faţă de 3,93), dar şi la Miroslava (6,67 cazuri, faţă de o medie de 6,92 cazuri anunţată cu două zile în urmă).

Referitor la rata în scădere, dar care se menţine în continuare mare în Valea Lupului, DSP Iaşi a luat o decizie.

„Avem deja făcută o nouă evaluare epidemiologică în care Valea Lupului este propusă pentru carantinare. Urmează să înaintăm această decizie la Institutul Naţional de Sănătate Publică şi să urmeze cursul pentru a fi aprobată. Mai este şi Miroslava ca propunere, dar şi alte zone“, a declarat Vasile Cepoi, directorul DSP Iaşi.

Referirea este şi la comuna Aroneanu cu o rată aproape de 7.

Un singur pat liber la ATI

Referitor la gradul de ocupare al paturilor (inclusiv paturi ATI) din spitalele suport COVID-19, conform raportărilor, ieri, erau ocupate 501 de paturi, din care 66 sunt paturi ATI. Un singur pat liber la ATI era la Spitalul de Neurochirurgie. Teoretic însă, dacă situaţia se va agrava, există posibilitatea de mărire a capacităţii numărului de paturi ATI de la Spitalul Modular Leţcani.

„Suntem aproape de finalizarea procedurilor de punere în funcţiune a stocatorului. S-au realizat racordurile. Se lucrează la partea de alimentare electrică pentru ca stocatorul să poată fi încărcat cu cisterna ori de câte ori este nevoie. Sperăm ca, astăzi, toate activităţile să fie finalizate. În principiu, stocatorul, împreună cu fabricile de oxigen, poate asigura funcţionarea întregii capacităţi a spitalului, adică 48 de paturi minimum cât sunt autorizate sanitar sau maximum 103 paturi, câte sunt în dotarea spitalului“, a spus Alina Popa, reprezentantul Agenţiei Euronest, proprietara spitalului modular.

Chiar dacă, tehnic, spitalul ar putea fi un sprijin consistent pentru tratarea pacienţilor gravi infectaţi cu noul coronavorus, acest lucru pare imposibil.

„Creşterea numărului de paturi utilizate în secţia de ATI Leţcani e legată de numărul cadrelor medicale. Printr-un efort local, am putea asigura suplimentarea cu un salon de şase paturi, adică să ajungem la 24 de paturi ATI, dar peste acest număr este nevoie de personal adus prin detaşare din alte părţi. În acest moment, nevoia de locuri la ATI este acoperită la limită“, a mai spus Vasile Cepoi, directorul DSP Iaşi.

Publicitate și alte recomandări video

Comentarii