Valea Lupului, Miroslava şi Aroneanu, propuse pentru carantinare
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

Valea Lupului, Miroslava şi Aroneanu, propuse pentru carantinare

GALERIE
spital
  • spital
- +

Urmează ca Institutul Naţional de Sănătate Publică să aprobe propunerea DSP Iaşi.

Din nou, Iaşul a crescut ca număr de cazuri noi raportate, de la cele 67 din urmă cu două zile, la 288 de infectări, judeţul nostru revenind pe locul I pe ţară după Bucureşti. Valea Lupului este în continuare sub lupa autorităţilor în ceea ce priveşte măsurile care ar urma a fi luate dat fiind rata infectării din această zonă. DSP Iaşi a trimis deja la autorităţile naţionale propunerea de intrare în carantină.

Ieri, la Valea Lupului, rata de infectare la mia de locuitori, raportată la ultimele două săptămâni, a scăzut cu un punct faţă de ziua precedentă. Mai exact până la 9,61 cazuri. În schimb, a crescut cea din Aroneanu (6,82, faţă de 6.59). Au continuat să scadă incidenţele îmbolnăvirii de Covid la Ciurea (5,18 faţă de 5,52, rată înregistrată în ziua precedentă), în municipiul Iaşi (3,66 cazuri faţă de 3,93), dar şi la Miroslava (6,67 cazuri, faţă de o medie de 6,92 cazuri anunţată cu două zile în urmă).

Referitor la rata în scădere, dar care se menţine în continuare mare în Valea Lupului, DSP Iaşi a luat o decizie.

„Avem deja făcută o nouă evaluare epidemiologică în care Valea Lupului este propusă pentru carantinare. Urmează să înaintăm această decizie la Institutul Naţional de Sănătate Publică şi să urmeze cursul pentru a fi aprobată. Mai este şi Miroslava ca propunere, dar şi alte zone“, a declarat Vasile Cepoi, directorul DSP Iaşi.

Referirea este şi la comuna Aroneanu cu o rată aproape de 7.

Un singur pat liber la ATI

Referitor la gradul de ocupare al paturilor (inclusiv paturi ATI) din spitalele suport COVID-19, conform raportărilor, ieri, erau ocupate 501 de paturi, din care 66 sunt paturi ATI. Un singur pat liber la ATI era la Spitalul de Neurochirurgie. Teoretic însă, dacă situaţia se va agrava, există posibilitatea de mărire a capacităţii numărului de paturi ATI de la Spitalul Modular Leţcani.

„Suntem aproape de finalizarea procedurilor de punere în funcţiune a stocatorului. S-au realizat racordurile. Se lucrează la partea de alimentare electrică pentru ca stocatorul să poată fi încărcat cu cisterna ori de câte ori este nevoie. Sperăm ca, astăzi, toate activităţile să fie finalizate. În principiu, stocatorul, împreună cu fabricile de oxigen, poate asigura funcţionarea întregii capacităţi a spitalului, adică 48 de paturi minimum cât sunt autorizate sanitar sau maximum 103 paturi, câte sunt în dotarea spitalului“, a spus Alina Popa, reprezentantul Agenţiei Euronest, proprietara spitalului modular.

Chiar dacă, tehnic, spitalul ar putea fi un sprijin consistent pentru tratarea pacienţilor gravi infectaţi cu noul coronavorus, acest lucru pare imposibil.

„Creşterea numărului de paturi utilizate în secţia de ATI Leţcani e legată de numărul cadrelor medicale. Printr-un efort local, am putea asigura suplimentarea cu un salon de şase paturi, adică să ajungem la 24 de paturi ATI, dar peste acest număr este nevoie de personal adus prin detaşare din alte părţi. În acest moment, nevoia de locuri la ATI este acoperită la limită“, a mai spus Vasile Cepoi, directorul DSP Iaşi.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Despre importanţa îndoielii în ştiinţă şi falimentul calităţii în educaţie

Alexandru LĂZESCU

Despre importanţa îndoielii în ştiinţă şi falimentul calităţii în educaţie

Îndoiala şi spiritul critic nu mai sunt la modă. Un curent dominant în mass media şi pe reţelele sociale cultivă intoleranţa faţă de punctele de vedere care se abat de la cele considerate acceptabile, „corecte”, adesea, în mod ironic, „în numele ştiinţei”.

Filmuletul zilei

Franta a construit în insula Reunion o autostrada-viaduct de 12,5 km (care a costat 1,7 miliarde euro), ce serpuieste prin O (...)

opinii

Liviu Suhar

Nichita DANILOV

Liviu Suhar

Senzaţia pe care o încearcă spectatorul privindu-i tablourile e una stranie. Cufundate într-o tăcere ce trece dincolo de cotidian, proiectându-şi umbra lăuntrică în spaţiul ancestral, obiectele par să comunice între ele într-un limbaj mut, prin intermediul ultrasunetelor transpuse într-o partitură muzicală. Tăcerea lor e înşelătoare.

Raportul dintre public şi privat, din perspectivă feministă

Dana ȚABREA

Raportul dintre public şi privat, din perspectivă feministă

Aparent, dacă e să-l avem în vedere pe Richard Rorty, distincţia dintre sferele publică şi privată sunt separate în măsura în care problemele care cad sub incidenţa fiecăreia dintre ele sunt diferite şi, desigur, întrebările adresate sunt altele. Cu privire la individul uman, cineva ar putea fi deopotrivă liberal şi ironist, ceea ce conduce la posibilitatea ca cele două sfere să nu prezinte o opoziţie ireconciliabilă. Dimpotrivă. Cele două sfere converg. Să luăm ca exemplu familia: prin definiţie familia presupune spaţiul privat şi discreţia, cu toate acestea familia este reglementată prin reguli şi norme care ţin de sfera publică.

O întâlnire nici măcar de gradul 7 şi o mică incursiune onomatologică

Michael ASTNER

O întâlnire nici măcar de gradul 7 şi o mică incursiune onomatologică

Acum trei ani, la început de martie - eram în drum spre Bucureşti (cu trenul) - m-am trezit cu un mesaj de la o persoană necunoscută, dar cu acelaşi nume de familie. Am avut o conversaţie ciudăţică pe messenger cu femeia în cauză, apoi am uitat de discuţie. 

pulspulspuls

Suferinţele discrete ale madamei

Suferinţele discrete ale madamei

Una mai molcuţă, de uichend, pe azi, dacă tot e sâmbătă şi e aşa frig afară. Şi ce ar putea fi mai moale şi mai pufos decât opera lirică, stimaţi telespectatori, şi mai ales graniţa penală a acesteia cu politichia mâloasă de Bahlui? 

Caricatura zilei

De 8 martie

Editia PDF

Bancul zilei

Parintele Vasile a strâns 5 ani bani pentru clopotnita, dar nu i-au ajuns decât pentru un BMW.  

Parteneri

Alte publicatii

    Intrebarea zilei

    Relaxarea condițiilpr de deplasare în starea de alertă va duce la:

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.