Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

vineri, 29.03.2024

Valeriu Gheorghiţă: "În momentul de faţă avem nevoie de o soluţie de salvare. Suntem ca într-o barcă care se scufundă”

GALERIE
Valeriu Gheorghiţă
  • Valeriu Gheorghiţă
- +

Preşedintele Comitetului naţional de coordonare a activităţilor privind vaccinarea împotriva SARS-CoV-2, Valeriu Gheorghiţă, a pledat marţi pentru pentru o "soluţie de salvare", astfel încât oamenii să înţeleagă că nu mai e "timp de ezitat" în privinţa vaccinării împotriva COVID-19.

"În momentul de faţă avem nevoie de o soluţie de salvare. Suntem ca într-o barcă care se scufundă. Ori, în acest context trebuie să punem bazele unei strategii de educaţie, să învăţăm populaţia să citească ştirile şi informaţia şi întrebarea care îmi vine în minte este 'Cine să-i înveţe?' pentru că dacă nu au încredere în învăţători, degeaba îi învaţă, pentru că nu îi vor urma mai departe. (...) Iar în situaţia asta cred că şi crearea unui cadru prin care oamenii trebuie să înţeleagă că nu mai avem timp de ezitat şi că este cazul să respectăm atât măsurile de prevenţie, cât şi să încercăm să ne adresăm către vaccinare, beneficiind în felul acesta de protecţia oferită de vaccinuri", a spus Gheorghiţă, la Clubul Oamenilor de Ştiinţă, cu prilejul lansării raportului de cercetare "Stop Coronavirus Disinformation" de către Institutul de Ştiinţe Politice şi Relaţii Internaţionale al Academiei Române "Ion I. C. Brătianu".

El a îndemnat la urmarea exemplului altor ţări în acest domeniu. "Cum facem asta? Ne uităm la exemplul altor ţări. Au impus unii obligativitatea vaccinării. Alţii au impus o serie de restricţii, alţii au impus folosirea certificatului verde digital. Sunt convins că măsuri precum implementarea certificatului verde digital vor fi cele care vor da rezultate pe termen scurt. (...) Da, este o măsură care dă rezultate şi astfel de soluţii trebuie găsite pe termen scurt, dar, repet, aceste soluţii trebuie să fie fundamentate ştiinţific, trebuie să fie logice, trebuie să fie explicate foarte bine oamenilor încât să înţelegem că, de fapt, nu vorbim de discriminare. Nu suntem deloc discriminaţi, sunt măsuri care ne protejează sănătatea comunităţii din care facem parte", a adăugat Valeriu Gheorghiţă.

Ataşatul de presă al Ambasadei SUA la Bucureşti, Sandeep Paul, a fost de părere că "media liberă responsabilă" trebuie să joace un rol hotărâtor, educând oamenii în combaterea dezinformării.

"Dacă ne uităm la campaniile de dezinformare, la fake news, oamenii ţipă după ajutor. Ei nu mai ştiu ce să mai creadă. Să cred asta pentru că unchiul Thomas mi-a trimis-o şi mie îmi place de unchiul Thomas? Dacă unchiul Thomas e credibil, atunci şi asta trebuie sa fie credibil? (...) Trebuie să învăţăm oamenii din nou cum să citească media. Verificaţi-vă sursele, nu credeţi o sursă la întâmplare, căutaţi la media principală, coroboraţi informaţiile. Nu priviţi doar la CNN , Fox News etc. Priviţi la Deutsche Welle, priviţi chiar şi la televiziunile din China, ele vorbesc despre aceleaşi lucruri. Este story-ul credibil? Asta trebuie să aflăm. Cred că educaţia e cheia. Să învăţam oamenii cum să citească mass media", a spus Sandeep Paul.

Directorul Institutul de Ştiinţe Politice şi Relaţii Internaţionale al Academiei Române "Ion I. C. Brătianu" , Dan Dungaciu, consideră că e foarte greu să mai speri în rezultatul unor campanii lucide, la un grad de credibilitate al instituţiilor şi al politicienilor "atât de jos".

"Noi avem acum o clasă politică, care a fost votată de 30% practic, câţi au participat la vot, dintre care 10% au votat cu un partid antivaccinist. Neprezenţa la vot nu înseamnă decuplare politică. Poate să însemne furie politică, poate să fie frustrare, poate să fie lipsă de încredere. Deci, noi suntem acum într-un moment în care 70%, mai mult sau mai puţin, din populaţia României nu se duce la vot, deci simte o anumită frustrare faţă de clasa politică. Când tu ai un grad de credibilitate al instituţiilor şi al politicienilor atât de jos, e foarte greu să mai speri ceva prin campanii lucide, raţionale pe care le sugera - mai degrabă aş zice eu - din politeţe domnul Gheorghiţă, că nu funcţionează asta", a arătat Dungaciu.

El a accentuat că, în această situaţie, "riscul este să tragem concluzia că singura soluţie pe care un stat ca România în acest moment o poate lua este, mai degrabă, o soluţie, hai să nu-i spun de forţă, dar o soluţie mai degrabă de tip radical şi de tip ca să zic aşa de sus în jos". Dungaciu a punctat că o soluţie "de tip persuasiv", astfel încât oamenii să fie determinaţi să se vaccineze, este "aproape imposibil de întrezărit".

"Eu nu spun că sunt de acord cu asta şi nu spun că trebuie să fim de acord cu asta. Dar o soluţie de tip persuasiv, convingător, pentru a aduce oamenii la vaccin e aproape imposibil de întrezărit. Şi tare mă tem că vom ajunge într-o situaţie în care politicieni care până acum şi-au asumat comunicare o bună parte apropo de chestiunea asta vor fi obligaţi să mai ia şi nişte decizii. Vor fi în stare să ia deciziile care nu vor fi populare, dar probabil că vor fi singurele care vor rămâne la îndemână? Adică soluţii de tip - puneţi ghilimelele de rigoare - 'coercitiv'? (...) Din ce înţeleg eu, inclusiv din discursul sau sugestiile inclusiv ale domnului Gheorghiţă, altă cale, pe termen scurt nu se întrevede. Pentru că dacă nu i-am convins noi pe oameni până acum, cum o să-i convingem după ce le-am servit o cădere de guvern şi o creştere a preţurilor la energie?", a susţinut Dan Dungaciu.

Institutul de Ştiinţe Politice şi Relaţii Internaţionale al Academiei Române "Ion I. C. Brătianu" a lansat, marţi, raportul de cercetare "Stop Coronavirus Disinformation". Printre altele, documentul îşi propune să prezinte faptul că actuala criză COVID-19 a arătat cu rapiditate cât de real este şi ce impact social poate avea fenomenul fake news. 

SURSA: Agerpres

 

 

 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Cine profită de madam Şoşoacă

Pavel LUCESCU

Cine profită de madam Şoşoacă

Campania care urmează la Iaşi nu trebuie să devină un circ de tip Şoşoacă, decât dacă vrem să ne batem joc de viitorul acestui oraş. Nu vreau să spun că madam SOS România ar trebui ignorată, ci că n-ar fi rău dacă am încerca să înţelegem mai mult ce are în cap când vine vorba de viitorul oraşului şi mai puţin ce vrea ea să ne vândă, adică scandal.

opinii

Distrugerea statuilor

Alexandru CĂLINESCU

Distrugerea statuilor

Frenezia negatoare woke e urmarea obscurantismului, a fanatismului şi a inculturii. Ideologii woke au cale liberă în mass-media, au pătruns în universităţi şi în şcoli. Acţiunile lor n-au nimic comun cu adevărul istoric. Ei pretind că fac dreptate celor ai căror strămoşi au fost umiliţi şi exploataţi, în realitate manipulează istoria şi adâncesc fracturile sociale.

De ce este atât de aspru Postul Mare?

pr. Constantin STURZU

De ce este atât de aspru Postul Mare?

Faţă de celelalte posturi de peste an, Postul Mare (care precede Sfintele Paşti) este considerat unul aspru, atât din punct de vedere alimentar, cât şi din alte puncte de vedere. De ce este – sau ni se pare a fi – Postul Mare atât de aspru? De ce, în genere, ne este atât de greu să postim? Din mulţimea de posibile răspunsuri, să reflectăm azi la trei dintre ele.

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

pulspulspuls

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister tace şi face pe piaţa politichiei locale în această perioadă, stimaţi electori: cine va face listele de candidaturi de la parlamentarele din toamnă la liberalii ieşeni? 

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri