Valeriu Stoica trece la timona PNL

luni, 19 februarie 2001, 00:00
6 MIN
 Valeriu Stoica trece la timona PNL

Valeriu Stoica este noul presedinte al PNL. Considerat un bun organizator si un abil politician, dar contestat serios de o parte a liberalilor, pentru ca a fost artizanul protocolului cu PDSR, Valeriu Stoica a obtinut victoria inca din primul tur. El i-a devansat pe contracandidatii sai, vicepresedintii PNL, Calin Popescu Tariceanu, Crin Antonescu si Florin Pandele, primarul comunei Voluntari.
Quintus, multumit ca a realizat unificarea liberala
Cu vorbe mari, intr-un discurs care s-a dorit mesajul memorabil al sefului care se retrage, Mircea Ionescu-Quintus, a afirmat, la prezentarea raportului sau de activitate, in timpul celor opt ani de conducere a PNL, ca a fost "obsedat" de unificarea liberala si a facut apel ca partidul sa fie, in viitoarea perioada, "strins unit si linistit, pus pe treaba". Quintus a spus ca PNL are "sfinta datorie" sa pastreze si sa consolideze unificarea liberala, inceputa la congresul din 1993, de la Brasov, si incheiata in 1998, dupa absorbtia PAC si a PL ’93. Fostul presedinte al PNL a pledat pentru unitatea partidului:"nici o greseala in dauna unitatii liberale nu trebuie sa fie permisa si, cu atit mai putin iertata", a afirmat liderul liberal, adaugind ca numai astfel PNL poate spera sa ajunga, in 2004, partid de guvernamint. Quintus s-a recunoscut si nemultumit de activitatea sa. "La finele mandatelor mele, dupa opt ani de veghere, pot spune ca am incercat si adesea n-am izbutit sa-mi indeplinesc atributiunile in cea mai inalta functie: sa fiu garantul infaptuirii programului politic, al aplicarii si respectarii statutului si al pastrarii unitatii si prestigiului partidului", si-a incheiat discursul presedintele Quintus. Prezent la Congres, vicepresedintele Internationalei Liberale, Hans van Baalen, a afirmat, ca PNL este singurul partid in care se poate avea incredere, actualul partid de guvernamint avind "doua fete", iar in opozitie aflindu-se un partid "care ar vrea sa se intoarca in trecut" si un altul "cu multe fete".
Tariceanu:"Nu avem motive sa sustinem PDSR-ul"
Mergind pe acelasi discurs purtat in timpul campaniei electorale interne, principalul contracandidat al lui Stoica, Calin Popescu Tariceanu, a declarat, inaintea votului pentru presedintia partidului, ca PNL ramine un partid care are in prezent un mesaj politic "foarte subtire, ce ajunge foarte slab la electorat". Tariceanu s-a pronuntat pentru rezilierea protocolului cu PDSR si asumarea, de catre partidul liberal, a unei opozitii "ferme si obiective" la nivel parlamentar, apreciind ca politica PDSR este incompatibila cu principiile si valorile liberale si pe faptul ca nu exista, pe termen mediu, pericolul deraparii spre nationalism si extremism al actualei puteri. Tariceanu a mai propus si o serie de modificari la statutul partidului, printre care aceea ca secretarul general al partidului nu poate fi parlamentar si membru in Biroul Permanent Central, precum si ca delegatii la Congres sa fie alesi si nu desemnati de catre conducerile judetene asa cum prevede proiectul actual de statut.
Oferta lui Crin Antonescu, asemanatoare cu a lui Tariceanu, s-a axat pe reorganizarea PNL, astfel incit acesta sa devina cel mai important partid al opozitiei, sa se faca o evaluare corecta a participarii partidului la fosta guvernare, sa promoveze valorile interne si sa acorde mai multa importanta filialelor partidului. Intre candidati si-a facut aparitia si unul surpriza, dar nesemnificativ: Florin Costin Pandele, primarul comunei Voluntari, care spera, probabil, sa-si negocieze voturile cu una din tabere, in cazul in care ar fi fost un tur doi pentru alegerea presedintelui.
Stoica:"Mai sustinem doar doua luni PDSR"
La varianata radicala de reziliere a protocolului cu PDSR, sustinuta de Tariceanu, Valeriu Stoica a propus sa mandateze Biroul Permanent Central in sensul monitorizarii activitatii PDSR, urmind ca, in termen de doua luni, Delegatia Permanenta a partidului sa decida asupra oportunitatii mentinerii protocolului cu PDSR. Stoica a precizat ca Delegatia Permanenta ar putea dispune rezilierea protocolului cu PDSR, in cazul in care concluziile raportului o vor impune.Liderul liberal a afirmat ca partidul sau va fi necrutator cu erorile Guvernului Adrian Nastase si cu initiativele legislative care contravin valorilor liberale. Conform lui Stoica, PNL vrea sa fie alternativa de dreapta la guvernarea de stinga si i-a indemnat pe delegatii la Congres sa inceapa pregatirea pentru alegerile locale si parlamentare, indiferent de momentul la care s-ar produce acestea.
Patriciu: "Nu trebuie sa asteptam doua luni ca sa aflam ca sintem insarcinati deja"
Lui Tariceanu i s-a alaturat vocea magnatului Dinu Patriciu, care, acuzind ca protocolul incheiat cu PDSR este "o mare greseala", a cerut participantilor la reuniune sa se pronunte asupra acestei intelegeri, fara a mai astepta rezultatele raportului care va fi prezentat Delegatiei Permanente, cum a propus prim-vicepresedintele Valeriu Stoica. "Nu cred ca trebuie sa mai asteptam doua luni ca sa aflam ca sintem insarcinati, ca rusinea deja am patit-o", a spus Patriciu. Despre actuala relatie a PNL cu PDSR, Patriciu a spus ca, uneori, este "ca in bancul cu elefantul si soricelul, in care elefantul face valuri mari, iar soricelul, care sta alaturi, spune: Uite ce valuri facem". O mina de ajutor lui Tariceanu i-a dat si Cristian Boureanu, presedintele Tineretului National Liberal, care a cerut ca PNL sa se delimiteze de PDSR si sa isi faca datoria de partid de opozitie.
Stolojan: "Nu trebuie sa asteptam ca PDSR sa se erodeze"
Fara contracandidat, Theodor Stolojan nu ar fi avut nici un fel de emotii la alegerea pentru presedintia Consiliului National al PNL, daca o prevedere a vechiului statut al PNL nu i-ar fi interzis sa candideze, pentru ca era doar invitat si nu delegat la Congres. Dupa ce modificarea a fost facuta, Stolojan a fost ales fara probleme, asupra persoanei sale toate taberele fiind de acord. Mesajul pe care l-a transmis Stolojan a fost acela ca formatiunea liberala nu trebuie sa astepte ca PDSR sa se erodeze la guvernare, pentru a cistiga viitoarele alegeri, dar nici sa saboteze toate actiunile partidului majoritar. Stolojan a spus ca, in urmatoarea perioada, PNL trebuie sa se reinnnoiasca atit ca structura politica, dar si ca surse de idei, programe si strategii.
Compromisul din statut: listele parlamentare
Desi Stoica a fost clar invingatorul, totusi, varianta de statut pe care acesta a propus-o, a fost amendata de catre Congres. Filialele erau nemultumite pentru ca nu li se permitea sa-si stabileasca singure listele de candidati pentru alegerile parlamentare, conducerea partidului avind cuvintul principal. Propunerea a apartinut lui Dan Carlan, Consilier muncipal de Iasi si, in urma votului, s-a decis ca filialele judetene ale PNL vor avea drept de veto asupra candidatilor propusi de Biroul Permanent Central pentru listele parlamentare si asupra ordinii inscrierii acestora pe liste. De asemenea, participantii la Congres au eliminat din proiectul de statut prevederea conform careia la Congres, pot candida pentru diferite functii numai delegatii in acest for si care nu permitea candidatura lui Theodor Stolojan la presedintia Consiliului National, acesta nefiind delegat, ci numai invitat. O victorie a tinerilor liberali mai pate fi considerata si includerea in statut a prevederii conform careia presedintii teritoriali ai Tineretului National Liberal vor face parte, cu drept de vot, din Birourile Permanente Teritoriale si o reglementare prin care primarii oraselor resedinta de judet si presedintii Consiliilor Judetene devin membrii de drept ai Delegatiei Permanente a partidului.
Pro si contra Stoica
Intre momentele Congresului nu au lispit si disputele. Discursul rostit, in prima zi a Congresului, de o reprezentanta a filialei Braila, Violeta Sararu, a provocat critici din partea conducerii partidului, dar si nemultumirea colegilor de filiala. Sararu a afirmat ca prim-vicepresedintele PNL, Valeriu Stoica, a inlocuit in politica "spada cu fitilul", iar politica are nevoie de asemenea personalitati, dar nu ca emblema a partidului liberal, si ca PNL se comporta "ca un drogat care joaca la ruleta ruseasca". Sararu a fost intrerupta de presedintele Mircea Ionescu Quintus, care i-a reprosat ca discursul sau nu se incadreaza in "limita bunului simt". In schimb, mai multi delegati la Congres si-au exprimat deja sustinerea pentru Valeriu Stoica, unul dintre acestia, presedintele filialei Mehedinti a PNL, Alexandru Mortun, a afirmat ca voteaza sigla "V.S.", care in opinia sa inseamna "speranta si verticalitate".

Publicitate și alte recomandări video

Comentarii