Valoarea producţiei agricole a crescut anul trecut cu 12,5%, până la 78,5 miliarde lei
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
Oala cu Gust
anunturi

Valoarea producţiei agricole a crescut anul trecut cu 12,5%, până la 78,5 miliarde lei

GALERIE
grau
  • grau
- +

Valoarea producţiei agricole din România a crescut anul trecut, faţă de anul precedent, cu 12,5%, până la 78,5 miliarde lei (17,2 miliarde euro), datorită avansului înregistrat de valoarea producţiei vegetale, potrivit datelor semidefinitive publicate miercuri de Institutul Naţional de Statistică (INS).

Valoarea producţiei vegetale a avansat cu 19,5% anul trecut, faţă de anul precedent, la 53,2 miliarde lei (11,65 miliarde euro), date calculate în preţuri comparabile. Totodată, valoarea producţiei animale a scăzut cu 0,4% faţă de anul precedent, până la 24,33 miliarde lei (5,3 miliarde euro). Cea mai mare scădere, de 1%, până la 945,5 milioane lei (207 milioane euro) a înregistrat-o zona de servicii agricole.

Structura valorii producţiei nu a prezentat modificări semnificative în comparaţie cu anul precedent, potrivit INS. Astfel, ponderea producţiei vegetale a fost de 67,8%, ponderea producţiei animale de 31%, iar serviciile agricole au avut o pondere de 1,2%. Din valoarea totală a poducţiei vegetale, cea mai mare pondere o reprezintă cerealele (34,8%), urmate de legume (17,9%), plante uleioase (13,4%) şi alte grupe (leguminoase boabe, plante tehnice, produse secundare, flori) cu 9,6%.

”Structura valorii producţiei vegetale, pe principalele grupe de culturi, nu a prezentat modificări semnificative în anul 2017 comparativ cu anul precedent. Ponderea valorii culturilor de plante uleioase şi alte grupe de produse a crescut cu 1,3 puncte procentuale, respectiv cu 1,7 puncte procentuale. Ponderea valorii culturilor de plante de nutreţ şi de legume (inclusiv pepeni) a scăzut cu 1,4 puncte procentuale, respectiv cu 1,0 puncte procentuale”, se arată în comunicat.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Fraţii de cruce strâmbă

Cătălin ONOFREI

Fraţii de cruce strâmbă

Cum ar arăta un stat condus de nişte microbişti ce-şi fac cruce în timp ce înjură?

Filmuletul zilei

opinii

Dacii liberi

Briscan ZARA

Dacii liberi

Precum oamenii din Neanderthal, peste doar 50 de ani se va pomeni despre românii din spaţiul carpato-danubiano-pontic ca despre o naţie dispărută care a locuit câteva sute de ani pe aceste meleaguri. Pandemia de coronavirus va fi ca o linie roşie de hotar în istorie văzută ca punct final de eliminare a lor.

Corigenţi la sănătate şi bunăstare socială

Ciprian IFTIMOAEI

Corigenţi la sănătate şi bunăstare socială

Oficiul de statistică al UE, Eurostat, a diseminat recent indicatorul AROPE care arată că România este cea mai săracă ţară din Uniunea Europeană, cu 35,8% din populaţie în risc de sărăcie sau excluziune socială, în anul 2020. 

Un geniu

Nichita DANILOV

Un geniu

Aici ar trebui să depună jurământul atât preşedintele, cât şi tot guvernul României, a spus el. Da, aici, în fosta închisoare de la Sighet, unde se mai aud scâncetele şi urletele foştilor deţinuţi politici care au fost supuşi la privaţiuni şi chinuri inimaginabile, tocmai ca să avem acum o temelie pentru a ne clădi noua democraţie şi noua societate...

pulspulspuls

Cum a luat deputata Berescu faţa altora mai în pole position

Cum a luat deputata Berescu faţa altora mai în pole position

Pentru că, iată, Cioloş tocmai a depus ieri lista şi programul guvernului său în parlament, unde în următoarele zile se va decide prin vot dacă merge echipa asta înainte au ba, şi pentru că avem un ieşean pe acea listă, am zis că musai să-l chestionăm olecuţă pe amicul Archibald Tănase despre subiect, în calitatea lui onorabilă de om cu doftorat în sforăraie politică. 

Caricatura zilei

Certificate

Editia PDF

Bancul zilei

Cercetatorii ardeleni au descoperit ca oricâta mâncare le-ai da musafirilor, tot se îmbata.  

Parteneri

Alte publicatii

    Intrebarea zilei

    Ar trebui închise școlile dacă se trece de 6 la mie?

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.