anunturi
grandchef
mineralia
Bolta rece
Iasi Tv Life
TeleM
Impact FM regional

sambata, 25.06.2022

Valoarea tranzacţiilor imobiliare va sări de un miliard de euro

Investitorii prezenţi deja pe piaţa imobiliară oferă preţuri mai agresive şi domină tranzacţiile.

GALERIE
notar1-lat-6-col-copy
 • notar1-lat-6-col-copy
- +

Valoarea tranzacţiilor imobiliare în România va depăşi în acest an un miliard de euro, record de la declanşarea crizei, investitorii deja prezenţi pe piaţă fiind în continuare mai activi deoarece sunt dispuşi să propună preţuri mai agresive decât cei noi, consideră Andrei Văcaru, consultant JLL.

Cu toate acestea, interesul unor noi jucători a crescut semnificativ în ultimul an, ceea ce se va materializa în tranzacţii viitoare, apreciază Văcaru. "Am încheiat în acest an, până acum, două tranzacţii record, totalizând peste 250 de milioane de euro, respectiv vânzarea Promenada Mall către NEPI şi Europolis Logistic Park către P3. Este un maxim istoric pentru JLL în România. Cele două tranzacţii, reprezentând un sfert din piaţa de investiţii, arată că există din nou interes pentru România", a declarat Andrei Văcaru, implicat în vânzarea mall-ului Promenada şi a parcului Europolis.

El a arătat că ambele tranzacţii reprezintă un semnal că piaţa de investiţii a început să-şi revină, pe de o parte pentru că marchează intrarea unui nume nou în România (P3), iar pe de altă parte pentru că vânzarea Promenada a fost cea mai mare tranzacţie imobiliară post-criză. "Piaţa industrială este o zonă de interes pentru investitori pentru că preţurile sunt foarte jos, chiriile sunt la un nivel minim, iar yieldurile (randamentele investiţionale care determină preţul de vânzare, n.r.) sunt mai mari decât în regiune, de 9,75%, cu două puncte procentuale peste cele din Cehia sau Polonia.

De asemenea, există disponibilitate, poţi cumpăra produse prime, în timp ce în Cehia şi în Polonia apar rar astfel de proiecte la vânzare. În plus, în România poţi să cumperi mai multe proiecte pentru a crea o platformă dominantă pe piaţă, posibilitate limitată în alte ţări din regiune", a explicat Văcaru. În opinia sa, şi pe segmentul de retail şi birouri România este mai atractivă decât Polonia sau Cehia datorită randamentelor investiţionale mai mari. NEPI a anunţat că a plătit 148 de milioane de euro pe Promenada, mall-ul generând venituri anuale din chirii de 10 milioane de euro, ceea ce înseamnă un randament de sub 7% la acest nivel al încasărilor. "Trebuie subliniat însă că nivelul randamentului este sensibil mai mare dacă ne raportăm la veniturile nete operaţionale certe din viitor (reversionary income)", a arătat analistul.

Acest lucru este explicat şi prin faptul că mall-ul a fost vândut la doar un an de la finalizare şi este ştiut faptul că un centru comercial are nevoie de circa 2 ani pentru a se stabiliza din punct de vedere al chiriaşilor şi al veniturilor. Reprezentantul JLL, companie care a reprezentat Raiffeisen Evolution, proprietarul Promenada, în tranzacţia cu NEPI, a adăugat că proiectul a fost prezentat unui număr mare de investitori internaţionali şi a suscitat foarte mult interes.

 

 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Ce urmează după David?

Nicolae GRECU

Ce urmează după David?

Va rămâne copilul minune din înotul românesc un star nemuritor, rece şi singur sau va fi pionul unei emulaţii atât de necesare în sportul autohton?

opinii

Curentul latinist şi configurarea conştiinţei identitare româneşti moderne (IV)

Eugen MUNTEANU

Curentul latinist şi configurarea conştiinţei identitare româneşti moderne (IV)

Ideile învăţaţilor ardeleni privitoare la originea romană a poporului român şi la caracterul latin al limbii române au fost receptate şi împărtăşite şi de păturile cultivate ale societăţii din Moldova şi Valahia, contribuind la accelerarea procesului de modernizare, în sensul occidentalizării.

Cât de eficiente sunt pieţele?

Aurelian-Petruș PLOPEANU

Cât de eficiente sunt pieţele?

Titlul este extrem de îndrăzneţ deoarece dialectica privind eficienţa sau ineficienţa pieţelor se găseşte permanent într-un impas. Sistemele complexe nu pot fi înţelese dintr-o perspectivă simplistă. Interogaţia poate fi încadrată în ceea ce Andrei Pleşu numea întrebări „mari” sau „ruseşti”, ceea ce poate conduce spre un drum fără oprire. 

Franţa, în echilibru fragil

Alexandru CĂLINESCU

Franţa, în echilibru fragil

Dezavuarea lui Macron şi a politicii sale este fără echivoc. Partidul preşedintelui LREM (La République En Marche) a fost din capul locului o construcţie artificială, o ficţiune. LREM a canibalizat cele două mari partide tradiţionale de la dreapta şi de la stânga (...). Reformele pe care le promitea Macron au rămas, aproape toate, literă moartă. Preşedintele a preferat să apeleze la ceea ce se numeşte „democraţie directă”, organizând dezbateri naţionale (ineficiente) şi înfiinţând organisme artificiale („Convenţia cetăţenească pentru climat” - „cetăţenesc” este un cuvânt magic, sugerând racordarea la tradiţia republicană).

pulspulspuls

Acţiunea Autobuzul la filiala unui partid din Iaşi: crosul poştaşilor la votarea de azi

Acţiunea Autobuzul la filiala unui partid din Iaşi: crosul poştaşilor la votarea de azi

Foială mare de câteva zile la poştalionul ieşean, stimaţi telespectatori. Motivul: nu vreo chestiune profesională sau vreun eveniment legat de instituţiune, ci cu totul altceva: faptul că şeful de la Iaşi, un locotenent de-al menajerului de oraş Grămadă, va candida la alegerile pemepiste din filiala judeţeană, alegeri care au loc chiar astăzi. 

Caricatura zilei

Tik Tok Yoga

Editia PDF

Bancul zilei

Doctorul, panicat de o spargere de teava, suna repede instalatorul: -Hai, te rog, urgent, toata pivnita e inundata din cauza un (...)

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Alte publicatii

  Fotografia zilei

  Intrebarea zilei

  Implementarea benzii unice pentru mijloacele de transport în comun pe toată lungimea șoselei Nicolina, o apreciați ca fiind benefică fluidizării traficului din zonă?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.