anunturi
grandchef
Bolta rece
Iasi Tv Life
TeleM
Impact FM regional

Valorificarea potențialului tehnologic spațial al Indiei (P)

GALERIE
IN-SPACe
 • IN-SPACe
- +

Pe 11 iunie în acest an, prim-ministrul Indiei Narendra Modi a inaugurat sediul Centrului Național de Autorizare și Promovare Spațială din India (IN-SPACe). A fost un pas semnificativ în operaționalizarea reformelor lansate de Guvernul Indiei pentru a promova participarea sectorului privat în sectorul spațial al Indiei, oferind acces la activele spațiale, la date și facilități, care până acum erau în întregime în sfera entității guvernamentale, Indian Space Research Organization (ISRO) - Organizația Indiană de Cercetare Spațială.

IN-SPACe este o agenție independentă de tip single-window, care va permite și supraveghea activitățile întreprinderilor private în construirea și lansarea sateliților și furnizarea de servicii spațiale. Acesta va dezvolta mecanisme adecvate pentru partajarea tehnologiilor și expertizei ISRO fără costuri sau la prețuri rezonabile, pentru a evita reinventarea roții. Facilitățile de înaltă tehnologie ale ISRO vor fi puse la dispoziție pentru utilizare de către întreprinderile private. Pe scurt, guvernul indian va asigura, prin IN-SPACe, condiții echitabile pentru industria privată, cu politici favorabile și un mediu de reglementare prietenos.

Industria spațială din India a înregistrat succese remarcabile în ultimele decenii, în fața unui mediu extern ostil (sancțiuni, controale la export, refuzuri de tehnologie) pentru o mare parte a perioadei de dezvoltare. ISRO a dezvoltat tehnologii end-to-end pentru servicii și aplicații spațiale în diferite sectoare. A dezvoltat la nivel local tehnologii sofisticate de o  importanță strategică. Proiectează, construiește și lansează sateliți pentru comunicații de mare capacitate, geo-imagini și observare a Pământului la înaltă rezoluție și operează un sistem independent de navigație prin satelit indian (NavIC). În aplicațiile științifice și de dezvoltare, programul spațial indian este, în unele privințe, înaintea unora dintre cele mai avansate națiuni spațiale.

Industria spațială globală generează astăzi venituri de aproape 400 de miliarde de dolari. Se estimează că această cifră va crește la peste 1 trilion de dolari până în 2040 și 2,7 trilioane de dolari până în 2050. Această creștere va fi determinată de creșterea cererii pentru noi tehnologii de automatizare și miniaturizare, care va avea ca rezultat beneficii de cost, timp și calitate. Tehnologia spațială este deja accesibilă pe scară largă, iar versiunile mai sofisticate își vor extinde și mai mult raza de acțiune, deoarece rețelele de nouă generație și serviciile îmbunătățite de navigație prin satelit îmbunătățesc conectivitatea cu o comunicare mai rapidă și imagini de înaltă rezoluție. Pe lângă SpaceX de la Elon Musk și Blue Origin a lui Jeff Bezos, a apărut o industrie spațială privată înfloritoare, care oferă o gamă largă de servicii spațiale.

Cota Indiei pe piața spațială globală este mică, în ciuda creșterii cererii. Motivul este că ISRO a avut aproape un monopol asupra furnizării acestor servicii, iar principalul său obiectiv au fost aplicațiile de dezvoltare și cele științifice pentru utilizarea guvernului și a agențiilor sale.

Cererea de capacitate pentru comunicații dedicate (Satcom), precum și aplicații de observare a Pământului (EO) crește rapid. Companiile mari sunt dispuse să investească în propriul satelit, asigurând astfel capacitatea captivă pentru nevoile lor viitoare. Noile aplicații, cum ar fi conectivitatea în bandă largă în zbor și maritim, și inițiative guvernamentale precum Digital India și Bharatnet oferă noi oportunități companiilor de pe piața indiană de comunicații prin satelit. Odată cu creșterea tehnologiei EO, companiile miniere își pot înlocui echipamentele de teren cu instrumente de analiză și monitorizare bazate pe satelit. În prezent, cererea de servicii Satcom în India este estimată la aproximativ 11 miliarde de dolari. Acest lucru nu reflectă cererea adevărată, din cauza cadrului bazat pe ofertă. Capacitatea internă a ISRO oferă comunicații în principal către zone geografice îndepărtate și insule, pe care cablurile terestre nu le pot accesa economic. Serviciile de comunicații prin satelit importate sunt considerabil mai costisitoare, reducând astfel cererea. Când sectorul privat va produce și lansa sateliți, piața se va muta într-o situație cu adevărat determinată de cerere. IN-SPACe va supraveghea implementarea politicilor pentru a permite deținerea de sateliți de comunicații și stații terestre de către privat, cu alocarea de sloturi orbitale adecvate acestora.

Primul pas important în comercializarea producției de vehicule de lansare a fost făcut odată cu atribuirea unui contract pentru fabricarea a cinci vehicule de lansare prin satelit Polar (PSLV- Polar Satellite Launch Vehicles) unui consorțiu al întreprinderii din sectorul public Hindustan Aeronautics Limited și al companiei din sectorul privat Larsen & Toubro, pentru 103 milioane USD.

Datele de observare ale Pământului pentru imaginile prin satelit sunt, de asemenea, o piață insuficient furnizată, deoarece reglementările impuse până acum sunt ca cerințele de date ale clienților să fie obținute numai prin ISRO. Din nou, capacitatea ISRO este utilizată aproape pe deplin pentru cerințele guvernului și ale agențiilor sale. Pentru a satisface și cererea altor utilizatori, importă și revinde date, ceea ce le face mai scumpe. Noua politică va permite sisteme de teledetecție spațiale deținute și operate privat pentru activități în interiorul și în afara Indiei.

Se estimează că cererea de date geospațiale din India va crește la aproape 12 miliarde de dolari până în 2029-2030. Guvernul a luat recent măsuri pentru a dezvolta și ajuta ecosistemul geospațial al țării. A ridicat cerința de licență sau aprobare prealabilă pentru colectarea, generarea, diseminarea, stocarea și/sau digitalizarea datelor și hărților geospațiale. Acest lucru va stimula creșterea aplicațiilor din aval prin reducerea semnificativă a prețului datelor de înaltă rezoluție și al aplicațiilor acestora.

În calitate de "depozit" al tehnologiilor spațiale, ISRO are un rol crucial de jucat în partajarea acestora cu industria indiană. Antreprenorii indieni ar putea, de asemenea, să construiască parteneriate tehnologice cu companii străine care doresc să investească în aducerea tehnologiei prin satelit în India. ISRO a echipat IN-SPACe cu un laborator tehnic cu echipamente de ultimă generație pentru proiectarea, fabricarea, integrarea și testarea sateliților, care vor fi disponibile companiilor indiene. Dotările și infrastructura mai moderne vor fi puse la dispoziția industriei spațiale. Utilizarea tehnologiilor spațiale în război, informații și apărare a fost evidențiată de recentele conflicte din Asia de Vest și Ucraina. Sistemele spațiale pentru comunicațiile de apărare, imaginile de înaltă rezoluție pentru detectarea țintei și alte informații în timp real sunt nevoi importante de apărare. Secretul implicat în aplicațiile de apărare înseamnă că aceste produse trebuie să fie fabricate local, întreținute și modernizate. Pot exista oportunități pentru companii indiene de renume în acest domeniu.

A existat deja o creștere rapidă a start-up-urilor spațiale și a companiilor care își îmbunătățesc capacitatea de producție în sectorul spațial. Un organism al industriei, Asociația Spațială Indiană, a fost format pentru a promova interesele acestei industrii în curs de dezvoltare și pentru susținerea politicilor cu guvernul și agențiile sale. Acesta este un rol important în această etapă, când guvernul, ISRO și industria spațială privată caută cu toții să dezvolte un parteneriat public-privat optim.

Dacă reformele progresează conform previziunilor, sectorul spațial indian ar trebui să genereze – în vânzări interne și exporturi – cel puțin 50 de miliarde USD în venituri până în 2025.

***
Autor – Ambasador P. S. Raghavan - Distins membru al Fundației Internaționale Vivekananda

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Moscova taie punţile

Lucian DÎRDALA

Moscova taie punţile

Câtă vreme nu este decisiv învinsă pe câmpul de luptă, iar acest scenariu este greu de imaginat într-un război purtat doar cu Ucraina (fie ea şi înarmată de Occident), Rusia nu va negocia asupra „teritoriului naţional”. Ideea că angrenarea Rusiei într-un război de uzură, lipsit de victorii şi generator de costuri umane şi materiale, ar conduce la înmuierea Kremlinului în materie de teritorii era problematică dintru început - acum, ea nici nu mai poate fi luată în calcul.

opinii

Ego-grafii. Emil Brumaru (I)

Codrin Liviu CUȚITARU

Ego-grafii. Emil Brumaru (I)

Emil Brumaru era, în subsidiar, aidoma tuturor scriitorilor adevăraţi, fiinţa cea mai delicată cu putinţă - aproape fragilă, aş îndrăzni să observ - care-şi disimula, în identitatea (construită) de rebel al culturii, propriile temeri şi inhibiţii în faţa „infernului” din celălalt.

Viitorul memoriei

Bogdan ILIESCU

Viitorul memoriei

„Nothing is ever really lost to us as long as we remember it.” (Nimic nu e complet pierdut câtă vreme ni-l putem aminti.) L.M. Montgomery

Bogdan Bârleanu - poftire la un ospăţ al spiritului şi inefabilului

Grigore ILISEI

Bogdan Bârleanu - poftire la un ospăţ al spiritului şi inefabilului

Bogdan Bârleanu trăieşte timpul deplin al slujirii artei. Sigur, nu-i ceva nou în existenţa sa de artist. Rostirea în limbajul plasticii a fost şi este, în chipul cel mai firesc, raţiunea sa de a fi. Dar acum, mai mult poate decât oricând, viaţa lui Bogdan Bârleanu curge în albia picturii. 

pulspulspuls

Povestea pe scurt a doi imobiliari din Iaşi: unul are o jenă financiară, iar celălalt tocmai a luat o chelfăneală pe cinste

Povestea pe scurt a doi imobiliari din Iaşi: unul are o jenă financiară, iar celălalt tocmai a luat o chelfăneală pe cinste

Spun surse din târg, care stau cu urechea lipită de caldarâmuri rezidenţiale şi ascultă cu atenţie vuietul pieţei imobiliare, că este jale mare printre developerii din târg şi că unii dintre ei sunt pe marginea prăpastiei în timp ce alţii sunt pe tobogan la vale chiuind ca Pintea haiducul care se aruncă de pe stânci. 

Caricatura zilei

Monstrii...

Editia PDF

Bancul zilei

Un sofer de TIR opreste la un popas, comanda un sandwich, o cafea si o placinta. Intra trei motociclisti rai, unul îi man&ac (...)

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Alte publicatii

  Fotografia zilei

  Intrebarea zilei

  Implementarea benzii unice pentru mijloacele de transport în comun pe toată lungimea șoselei Nicolina, o apreciați ca fiind benefică fluidizării traficului din zonă?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.