Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

Valorificarea potențialului tehnologic spațial al Indiei (P)

GALERIE
IN-SPACe
  • IN-SPACe
- +

Pe 11 iunie în acest an, prim-ministrul Indiei Narendra Modi a inaugurat sediul Centrului Național de Autorizare și Promovare Spațială din India (IN-SPACe). A fost un pas semnificativ în operaționalizarea reformelor lansate de Guvernul Indiei pentru a promova participarea sectorului privat în sectorul spațial al Indiei, oferind acces la activele spațiale, la date și facilități, care până acum erau în întregime în sfera entității guvernamentale, Indian Space Research Organization (ISRO) - Organizația Indiană de Cercetare Spațială.

IN-SPACe este o agenție independentă de tip single-window, care va permite și supraveghea activitățile întreprinderilor private în construirea și lansarea sateliților și furnizarea de servicii spațiale. Acesta va dezvolta mecanisme adecvate pentru partajarea tehnologiilor și expertizei ISRO fără costuri sau la prețuri rezonabile, pentru a evita reinventarea roții. Facilitățile de înaltă tehnologie ale ISRO vor fi puse la dispoziție pentru utilizare de către întreprinderile private. Pe scurt, guvernul indian va asigura, prin IN-SPACe, condiții echitabile pentru industria privată, cu politici favorabile și un mediu de reglementare prietenos.

Industria spațială din India a înregistrat succese remarcabile în ultimele decenii, în fața unui mediu extern ostil (sancțiuni, controale la export, refuzuri de tehnologie) pentru o mare parte a perioadei de dezvoltare. ISRO a dezvoltat tehnologii end-to-end pentru servicii și aplicații spațiale în diferite sectoare. A dezvoltat la nivel local tehnologii sofisticate de o  importanță strategică. Proiectează, construiește și lansează sateliți pentru comunicații de mare capacitate, geo-imagini și observare a Pământului la înaltă rezoluție și operează un sistem independent de navigație prin satelit indian (NavIC). În aplicațiile științifice și de dezvoltare, programul spațial indian este, în unele privințe, înaintea unora dintre cele mai avansate națiuni spațiale.

Industria spațială globală generează astăzi venituri de aproape 400 de miliarde de dolari. Se estimează că această cifră va crește la peste 1 trilion de dolari până în 2040 și 2,7 trilioane de dolari până în 2050. Această creștere va fi determinată de creșterea cererii pentru noi tehnologii de automatizare și miniaturizare, care va avea ca rezultat beneficii de cost, timp și calitate. Tehnologia spațială este deja accesibilă pe scară largă, iar versiunile mai sofisticate își vor extinde și mai mult raza de acțiune, deoarece rețelele de nouă generație și serviciile îmbunătățite de navigație prin satelit îmbunătățesc conectivitatea cu o comunicare mai rapidă și imagini de înaltă rezoluție. Pe lângă SpaceX de la Elon Musk și Blue Origin a lui Jeff Bezos, a apărut o industrie spațială privată înfloritoare, care oferă o gamă largă de servicii spațiale.

Cota Indiei pe piața spațială globală este mică, în ciuda creșterii cererii. Motivul este că ISRO a avut aproape un monopol asupra furnizării acestor servicii, iar principalul său obiectiv au fost aplicațiile de dezvoltare și cele științifice pentru utilizarea guvernului și a agențiilor sale.

Cererea de capacitate pentru comunicații dedicate (Satcom), precum și aplicații de observare a Pământului (EO) crește rapid. Companiile mari sunt dispuse să investească în propriul satelit, asigurând astfel capacitatea captivă pentru nevoile lor viitoare. Noile aplicații, cum ar fi conectivitatea în bandă largă în zbor și maritim, și inițiative guvernamentale precum Digital India și Bharatnet oferă noi oportunități companiilor de pe piața indiană de comunicații prin satelit. Odată cu creșterea tehnologiei EO, companiile miniere își pot înlocui echipamentele de teren cu instrumente de analiză și monitorizare bazate pe satelit. În prezent, cererea de servicii Satcom în India este estimată la aproximativ 11 miliarde de dolari. Acest lucru nu reflectă cererea adevărată, din cauza cadrului bazat pe ofertă. Capacitatea internă a ISRO oferă comunicații în principal către zone geografice îndepărtate și insule, pe care cablurile terestre nu le pot accesa economic. Serviciile de comunicații prin satelit importate sunt considerabil mai costisitoare, reducând astfel cererea. Când sectorul privat va produce și lansa sateliți, piața se va muta într-o situație cu adevărat determinată de cerere. IN-SPACe va supraveghea implementarea politicilor pentru a permite deținerea de sateliți de comunicații și stații terestre de către privat, cu alocarea de sloturi orbitale adecvate acestora.

Primul pas important în comercializarea producției de vehicule de lansare a fost făcut odată cu atribuirea unui contract pentru fabricarea a cinci vehicule de lansare prin satelit Polar (PSLV- Polar Satellite Launch Vehicles) unui consorțiu al întreprinderii din sectorul public Hindustan Aeronautics Limited și al companiei din sectorul privat Larsen & Toubro, pentru 103 milioane USD.

Datele de observare ale Pământului pentru imaginile prin satelit sunt, de asemenea, o piață insuficient furnizată, deoarece reglementările impuse până acum sunt ca cerințele de date ale clienților să fie obținute numai prin ISRO. Din nou, capacitatea ISRO este utilizată aproape pe deplin pentru cerințele guvernului și ale agențiilor sale. Pentru a satisface și cererea altor utilizatori, importă și revinde date, ceea ce le face mai scumpe. Noua politică va permite sisteme de teledetecție spațiale deținute și operate privat pentru activități în interiorul și în afara Indiei.

Se estimează că cererea de date geospațiale din India va crește la aproape 12 miliarde de dolari până în 2029-2030. Guvernul a luat recent măsuri pentru a dezvolta și ajuta ecosistemul geospațial al țării. A ridicat cerința de licență sau aprobare prealabilă pentru colectarea, generarea, diseminarea, stocarea și/sau digitalizarea datelor și hărților geospațiale. Acest lucru va stimula creșterea aplicațiilor din aval prin reducerea semnificativă a prețului datelor de înaltă rezoluție și al aplicațiilor acestora.

În calitate de "depozit" al tehnologiilor spațiale, ISRO are un rol crucial de jucat în partajarea acestora cu industria indiană. Antreprenorii indieni ar putea, de asemenea, să construiască parteneriate tehnologice cu companii străine care doresc să investească în aducerea tehnologiei prin satelit în India. ISRO a echipat IN-SPACe cu un laborator tehnic cu echipamente de ultimă generație pentru proiectarea, fabricarea, integrarea și testarea sateliților, care vor fi disponibile companiilor indiene. Dotările și infrastructura mai moderne vor fi puse la dispoziția industriei spațiale. Utilizarea tehnologiilor spațiale în război, informații și apărare a fost evidențiată de recentele conflicte din Asia de Vest și Ucraina. Sistemele spațiale pentru comunicațiile de apărare, imaginile de înaltă rezoluție pentru detectarea țintei și alte informații în timp real sunt nevoi importante de apărare. Secretul implicat în aplicațiile de apărare înseamnă că aceste produse trebuie să fie fabricate local, întreținute și modernizate. Pot exista oportunități pentru companii indiene de renume în acest domeniu.

A existat deja o creștere rapidă a start-up-urilor spațiale și a companiilor care își îmbunătățesc capacitatea de producție în sectorul spațial. Un organism al industriei, Asociația Spațială Indiană, a fost format pentru a promova interesele acestei industrii în curs de dezvoltare și pentru susținerea politicilor cu guvernul și agențiile sale. Acesta este un rol important în această etapă, când guvernul, ISRO și industria spațială privată caută cu toții să dezvolte un parteneriat public-privat optim.

Dacă reformele progresează conform previziunilor, sectorul spațial indian ar trebui să genereze – în vânzări interne și exporturi – cel puțin 50 de miliarde USD în venituri până în 2025.

***
Autor – Ambasador P. S. Raghavan - Distins membru al Fundației Internaționale Vivekananda

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Alianţa PSD-PNL, mai puternică decât Putin?

Cosmin PAȘCA

Alianţa PSD-PNL, mai puternică decât Putin?

Să luăm exemplul Iaşului. Peste un an-doi, Marius Ostaficiuc va afirma că filiala AUR a fost „capturată” şi va reveni la PSD, Tudor Ciuhodaru îşi va redescoperi „umanismul” şi se va întoarce la partidul lui Dan Voiculescu (aripa televizată a PSD), iar Ciprian Paraschiv îşi va aminti că a fost cândva liberal. Şi mulţi alţii, totul multiplicat cu 41 la nivel de ţară. Controlează azi PSD-PNL România cu 55%? Să vedeţi peste doi-trei ani când o să râdă de Putin cu alea 87% ale lui.

opinii

Bunici obraznici

Briscan ZARA

Bunici obraznici

Bunicii îşi descoperă în nepoţi un scop în viaţă şi nu-i lasă pe aceştia să înveţe nimic din propriile greşeli. Având mult timp la dispoziţie, ei execută toate treburile, odraslele neavând voie să mişte un deget. Mâncarea li se serveşte la pat, în faţa televizorului, totul este aranjat în farfurie în aşa fel încât plodul să nu facă altceva decât să îşi bage singur în gură. Dacă lenea e prea mare, chiar şi acest mic inconvenient se rezolvă de către mereu atenţii şi mereu săritorii bunici: copilul e hrănit în gură. El nu trebuie să îşi aleagă hainele, să îşi spele vasele din care a mâncat, nu mai vorbesc de gătit. Copiii crescuţi de bunici nu ştiu să facă nimic! Pentru că nu au fost lăsaţi să facă. Li s-a pus totul la nas.

Noi, femeile

Cristina DANILOV

Noi, femeile

O fată nu trebuie să rupă cămașa colegului pentru a scăpa de batjocura lui. O adolescentă are dreptul de a citi pe o bancă în parc, așa cum citeam eu cândva, fără să fie agresată și apoi umilită de autorități doar pentru că este femeie. Se poate? Desigur, egalitatea între sexe e un principiu care se învață și societatea de azi ne cere tuturor să facem efortul de a ieși din stereotipurile în care ne-am format și să participăm deschiși la această lecție a umanității.

Între artă şi credinţă

Nichita DANILOV

Între artă şi credinţă

Se pare că noi nu încercăm să ne împăcăm cu gândul că trăim într-o lume imperfectă şi dorim, cu tot dinadinsul să transformă imperfecţiune în perfecţiune, gândind şi, mai ales, acţionând, cât mai corect politic. Aliniindu-ne, cu alte cuvinte, la noile standarde ale politicilor culturale, care dau naştere la noi aberaţii ideologice, la fel de nocive ca şi cele din perioada comunismului, la ameninţări şi la vărsări de sânge.

pulspulspuls

Câteva observaţii din dronă asupra întâmplărilor nefericite de la Vniversitate

Câteva observaţii din dronă asupra întâmplărilor nefericite de la Vniversitate

Acuma, dacă tot s-a terminat cu agitaţia de la Vniversitatea din Copou, haideţi să facem două-trei observaţiuni mai detaşate, fără presiunea votului, presiune care a tot apăsat şi în afara instituţiei în aceste ultimel zile. 

Caricatura zilei

Putin a mai câștigat un mandat de președinte al Federației Ruse

Vladimir Putin a câstigat alegerile prezidentiale din Rusia cu 87,97 la suta.  

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri